Italské zákusky

6. listopadu 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Další várka fotovzpomínek na třicet degustací s vinaři v italské Peschieře. A začnu vinařstvím, které jsem si vytipoval už předem, Eredi Legonziano z Abruzza. Mají celou řadu sektů, jako asi jediní v Abruzzu. Nedosti na tom: sekty vyrábějí z autochtonních odrůd jako Cococciola (už to jméno zní slibně!), Pecorino a Passerina.


Sekty s lokálními odrůdami obvykle nefungují na středoevropské chutě tak dobře jako stará dobrá šardonka a Pinoty, ale Eredi Legonziano byla výjimka. Třeba sekt z čisté Cococioly se mi fakt moc líbil, a zrovna tak brut z 60% Trebbiana a 40% Cococcioly.


Pravidelní čtenáři a účastníci loňských Toskánských bedýnek vědí, že mám slabost pro Pecorino, a už je to tady zase. Tři tichá vína z Eredi Legonziano, zařazená v top-lajně, se mi moc líbila. METHYS 2012 je čisté Pecorino, suché s pěknou kyselinou a travnatým projevem, strukturované a výrazně minerální. DAYNE 2012 je čistá Cococciola s podobným suchým projevem jako předchozí, jen s dotekem koření v závěru. DIOCLEZIANO 2010 je Montepulciano d'Abruzzo s typickým temným vzhledem, vanilkovou a bylinkovou vůní, vyvážené a výborně udělané v sudech (napůl velké sudy a bariky). V chuti krémové a nepřetěžkané alkoholem (13,5%), pěkné.


Asi poprvé jsem se setkal s lombardskou denominací Lugana, která zabírá jen pár kilometrů na jižním okraji Lago di Garda. Geograficky spadá Lugana do Lombardie, přestože je hned u západní hranice regionu Veneto. Vesměs to byla plná a vyzrálá bílá vína ze stejnojmenné odrůdy (=Lugana), podobné Trebbianu. Na fotce pan Trevisani (Agricola Trevisani). Jen se takhle usmíval a jeho tlumočník vysvětloval, že je to prostě zemědělec, který toho moc nenamluví, ale všechny moje komentáře si nechal přeložit. Kromě Lugany měl výborné Due Qurce 2004, krásně nazrálý Cabernet Sauvignon z bariku.


Paolo Carlo Ghislandi z piemontského vinařství I Carpini byl sympatický už tím, že dával najevo, jak rád pije svoje vlastní vína. Všechno kvasí spontánně a nefiltruje. Začali jsme oxidativně připraveným Timorassem 2011. Timorasso je jeho láska a velké téma, má je vysazené na různých vinicích a každou vinici zpracovává odděleně. Kromě různých tichých vín dělá z Timorassa i sekt Chiaror Sul Masso. Vysadil na to zvlášť vinohrad na kamenitém severním svahu, kde mu odrůda dozrává pozdě, takže nemá typickou medovost a naopak jí zůstane dost kyselin. Jako dosážní likér používá neprokvašený mošt z Timorassa, takže výsledek je skutečně stoprocentní Timorasso :o) Ochutnali jsme i čtvero jeho Barber a končili jsme stylově padesátiprocentní grappou z Timorassa s ohromnou vůní. Měl jsem před sebou ještě několik degustací, tak jsem se neodvážil ochutnat. Podle mohutné vůně tipuju, že to byla skutečně výrazná kořalenka.

Italské Komunitní Bedýnky zatím nemám, ale na vánoční popíjení doporučuju starý moselský ryzlink z roku 1991 - víc informací je tady!

Jako prevenci podezření ze střetu zájmů dodávám, že náklady na cestu (dopravu, ubytování a stravu) hradila italská firma Iron 3.
 


Komentáře

1 Milan Milan | E-mail | 6. listopadu 2013 v 11:13 | Reagovat

Úplně se mi začali sbíhat sliny na dobré šumivé víno. Nestálo by za to udělat bedýnku šumivých vín ??? Nemyslím teď v čase blížícího se předvánočního blázince ale někdy v budoucnu. Berte to spíš jako námět Vašeho fanouška , který se s Vámi ovšem nepřátelí na facebooku :-) Pěkný den Milan

2 Frantisek Frantisek | E-mail | Web | 6. listopadu 2013 v 13:06 | Reagovat

Pěkné, moc pěkné! Už lituji, že jsem se tentokrát 'neutrhl' také. Ale takové akce mají i jeden negativní aspekt - právě ta koncentrovanost vinařů a dobrých vím do značné míry znemožní si těch vín užívat, díky nahuštěnému programu je člověk nucen přebíhat v daném čase od stolku ke stolku a spíše lituje, která vína nestihl ochutnat nebo jim nedal dostatek času na projevení se. Takže někdy je také dobré sedět doma, čekat na report a na to nejlepší z nejlepšího :o) František

3 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 6. listopadu 2013 v 20:05 | Reagovat

[1]: děkuju za komentář. Na facebooku se nebratřím s nikým, vůbec tam nejsem :-( omlouvám se, ale jsem taková konzerva prostě :) O bedýnce ze šumivek jsem už přemýšlel, ale myslím, že Cococciola, Pecorino, Trebbiano ani Timorasso by tam být nemohly. Vinaři při dovozu očekávají odběr palety (600 lahví) a to mi nevychází, to bych prodával asi 5 roků. František to může potvrdit :o)

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 6. listopadu 2013 v 20:11 | Reagovat

[2]: Utrhnout jsi se mohl a měl, ostatně jsem ti kvůli tomu volal a přemlouval tě! Vychutnávání vína nic nebránilo, večer jsem si vinařovi z Eredi Legonziano řekl o lahev Pecorina a udělal jsem si na hotelu soukromou siestu. Kkdyby ses přidal s Timorassem od Ghislandiho, určitě bysme se nerušili!

5 František František | E-mail | Web | 6. listopadu 2013 v 22:13 | Reagovat

[4]:Nechci se hádat, zvláště když máš povětšinou pravdu :o) Radši se pochlub, co jsi dneska ochutnával a jakých chutí máš plnou ... plná ústa. A co tě čeká zítra? F.

6 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 6. listopadu 2013 v 22:20 | Reagovat

[5]: večer už jen pivo, jinak hodnocení Prague Wine Trophy celý den. Ale ty tam snad nemáš žádné víno? Nebo že bych naslepo nepoznal pïemontský Sauvignon???

7 František František | E-mail | Web | 6. listopadu 2013 v 22:28 | Reagovat

[6]: Sauvignon přímo ne, ale přes (dvojí) humna se mi urodilo Sangiovese (Brunello di M.), takže kdybys na nějaké narazil, tak chválit prosím! :o) Zweigelt bohužel žádný vlastní nemám. Ale rád si ochutnám z těch nejlepších... F.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama