Cabernet Franc na zimu

8. října 2013 v 6:00 | Sklenička |  Bedýnky
Jsem každej den starší a ještě musím stihnout spoustu věcí! Už jsem tady v únoru citoval kamaráda o tom, že čas letí a musím makat, abych stihl všechno, co chci udělat. Díky blogu jsem si už spoustu přání splnil, ale kdybych měl dneska napsat Ježíškovi, ještě bych si na pár věcí vzpomněl.



Vynechám přání, která se na wineblog nehodí (jít do kina a držet se za ruku s mladou Bardotkou už stejně nestihnu). Ale chtěl bych v Praze udělat degustaci s některými zahraničními vinaři, jejichž vína jsem přivezl do Komunitních Bedýnek (na tom se pracuje). Chci konečně vyhrát s vínem z Bedýnek šampiona na velké soutěži vín (dělám na tom :o) Chtěl bych udělat Burgundskou bedýnku. Tohle přání mám od samého začátku, ale Burgundsko je velké a drahé, tak se zatím držím zpátky. A chci udělat jednu Komunitní Bedýnku z vín Bernarda Baudryho. Přiznám se, že je to z ctižádosti. Chci prostě bejt první, kdo sem jeho vína přiveze.


Když jsem letos udělal dva výběry vín "do dvou stovek," byla to spíš služba čtenářům než že bych si plnil vlastní sny. Bylo mi jasné, že tím můžu přilákat nové účastníky spíš, než výběrem šampaňských v ceně kolem 4.000 Kč za bedýnku. Když se mnou od února cloumají ambice přivézt vína Bernarda Baudryho, smiřuju se s tím, že na to žádné nové účastníky nenalákám. Vína od Baudryho jsou spíš pro ty, kdo se bedýnek účastní opakovaně a dlouho, pro ty zkušené a zvědavé. Baudry je specialista na odrůdu Cabernet Franc a to není žádný magnet. Ale kolikrát za život se mi podaří sejít se s vinařem, který je uznávanou absolutní špičkou v oboru, a být prvním, kdo jeho vína uvede v Čechách? Na střední Loiře má dlouhodobě lepší hodnocení jen Nicolas Joly, ale pokud jde o Cabernet Franc, pan Baudry vede (Joly myslím dělá jen Chenin Blanc :o)

Encyklopedie ovíně.cz uvádí o Cabernetu Franc stručně a jasně: "Tato odrůda nemá nic společného s odrůdou Cabernet Sauvignon a také nedosahuje jejich kvalit." Ani ve Francii není Cabernet Franc žádná hvězda. Vína z Chinonu mívala pověst jednoduchých vín postavených na výrazné kyselině (zrovna tohle by asi v Čechách nevadilo) a v zásadě sloužila jako levné pití pro pařížské podniky. Dobrá kyselina zůstala, ale Domaine Bernard Baudry si vydobyla podstatně větší respekt. Od roku 1975, kdy pan Baudry začal se dvěma hektary vinic, až do dneška, kdy hospodaří na třiceti hektarech a vinifikuje zvlášť hrozny z různých podloží, byla dlouhá cesta. Dnes vinařství pracuje v bio-režimu na vinici a bez invazivních zásahů ve sklepě, ale cesta k současnému stavu byla pozvolná a rozvážná. Ilustruje to příklad s filtrací. Červená vína se (většinou) lahvují bez filtrace, ale předcházelo tomu pětileté období experimentů, kdy jedno vína lahvovali napůl bez filtrace a napůl filtrované, a po pět let potom srovnávali, jak se vína v lahvích chovají. Teprve po pěti letech zkoušek se rozhodli většinu vín lahvovat bez filtrování. Myslím, že ani neregulují teplotu při kvašení, nechávají vínům prostor, aby se vyvinula po svém, ale všechny postupy si ověřují a rozhodují se bez spěchu.


O vínech jsem už stručně psal tady, dnes jen jednověté komentáře. Les Granges je základní víno vinařství. Podobně Le Domaine, to jediné vzniká z hroznů z různých vinic. Všechna ostatní vína u Baudryů kvasí separátně podle podloží, jediné Le Domaine míchá různé půdy. Les Grézeaux je první "velké" víno z padesátiletého vinohradu, koncentrované. Le Clos Guillot je naopak z nejmladších vinic a podle pana Baudryho v některých ročnících projevem připomíná Pinot Noir. Teď se prodává ročník 2011, který jsem ochutnával jen ze sudu, ale měl by být hodně ovocný. La Croix Boissée 2011 jsem měl taky ze sudu a bavil mě moc. Nalahvovaná 2010 byla hodně "klasická," zemitá, kořenitá a trochu klasicky kabernetová, 2011 by měla být expresivněji ovocná. Poslední tři vína jsou vhodná i k archivaci, první dvě se naopak hodí k brzkému vypití.


Jak to vychází?
1. Chinon Les Granges 2012 - 240 Kč
2. Chinon Le Domaine 2011 - 280 Kč
3. Chinon Les Grézeaux 2011 - 350 Kč
4. Chinon Le Clos Guillot 2011 - 390 Kč
5. Chinon La Croix Boissée 2011 - 540 Kč
celkem 1800 Kč

Mám jich jen pět, protože bílý Chinon 2011 se neurodil a předchozí ročníky jsou vyprodané. Díky tomu nebude bedýnka tak moc drahá, ale kdo jste zvyklí na krabice po šesti lahvích, můžete si vybrat jednu navíc (doporučuju Les Grézeaux!).


Tentokrát má Komunitní Bedýnka spoustu háčků. Do Chinonu je to 1435 km (podle viamichelin.com), takže doprava bude složitá a drahá. Vlastně ani neznám maloobchodní ceny ve vinařství, vycházím jen z exportních cen, které jsem dostal. Cabernet Franc je málo známá odrůda a budu potřebovat aspoň 50 účastníků, abych tenhle dovoz dal dohromady. I proto budu rád za každou dušičku, která se přihlásí, včetně těch, kdo už Baudryho ochutnali a budou si chtít sestavit vlastní výběr. Najde se nás dost? Neberu to jako samozřejmost, ale jestli ano, bude to svým způsobem vyvrcholení pětiletého vývoje bedýnek :)

Podmínky budou stejné jako při předchozích bedýnkách. Chci vína přivézt v týdnu po 21. říjnu a na přelomu října a listopadu je vydávat v Uložence. Kdo si nemůžete vyzvednout bedýnku v Uložence (Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Ústí nad Labem, Hradec Králové, Plzeň, České Budějice a Bratislava), můžete ji dostat Českou Poštou s příplatkem 160 Kč za balík (zásilková služba mi zvedla cenu na 280 Kč + DPH, takže se vracím k Poště). Budu zase potřebovat platbu předem.

Letošní vánoce budou kabernetové a frankové! Přihlásit se můžete tady.

 


Komentáře

1 Karel Karel | E-mail | 8. října 2013 v 7:21 | Reagovat

A co takhle doplnit bedýnku jedním Cabernetem Franc od Jožky Valihracha, aby byla plná.

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 8. října 2013 v 8:18 | Reagovat

[1]: napadlo mě to, cenově je dokonce výš než Baudryho CF, ale z jediné ochutnávky jsem měl rozporné dojmy. Nechám to na účastnících, Valihrachův CF je v Čechách známé víno a každý si ho může koupit sám.

3 PK PK | 8. října 2013 v 9:46 | Reagovat

Chci to už kvůli těm krásnejm etiketám :-), ne vážně, na tohle jsem zvědav, tak se všichni hlaste!!!

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 8. října 2013 v 9:56 | Reagovat

[3]: hlavně abyste se sám nezapomněl přihlásit, zatím Vás v tabulce nevidím :-(

5 PK PK | 8. října 2013 v 10:10 | Reagovat

přihlásím, zvažuju čím doplnit do šesti, četl jsem původní článek a ještě přemýšlím, jestli si neobjednat něco sólo, opakovaný dovoz asi na tu vzdálenost jen tak nebude... ale na degustaci jsem nebyl, tak nevím

6 Krakonos Krakonos | 8. října 2013 v 22:05 | Reagovat

Nejlepší CF je stejně nakonec 20% v M z Pomerolu, s tím prostě člověk nic nenadělá :o)))

7 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 8. října 2013 v 22:27 | Reagovat

[6]: zrovna od vás to sedí :o) po březnové degustaci v Le Caveau jste si chtěl koupit 10 krabic Les Grézeaux, mám to v mailech! - ale ta vína jsem samozřejmě neměl.

Jinak směskám všeobecně a bdx Caberlotu zvlášť jsem nepřišel na chuť. Jediná směska, po které se můžu utlouct je Sassicaia, a možná se po ní letos skutečně utluču!

Směsky jsou směšné, ať žije Cabernet Franc!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama