Je nutné víno po přepravě nechat odpočinout?

3. září 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
A pane Skleničko, ptal se mě nedávno jeden příležitostný čtenář a častý účastník Komunitních Bedýnek, je fakt nutné víno po dopravě z Itálie nebo z Francie nechat nějaký čas odpočinout? Je k tomu nějaký fyzikální důvod? Vědecké vysvětlení nemám, zato jednu čerstvou zkušenost s toskánským Cabernetem.



Obecně bych řekl, že záleží na druhu vína. Jestli si koupíte v sicilském supermercato běžné průmyslové víno s cenou kolem čtyř EUR, nejspíš s ním můžete i v srpnových teplotách bez problémů projet Evropu a po příjezdu domů ho vypít bez problémů s kvalitou. Tím se neposmívám supermarketové kvalitě průmyslově vyráběných vín. Většinou se můžete spolehnout na to, že je výrobce připravil na spoustu cestování a skladování v podmínkách pro víno málo vhodných. Takové víno bude dobře filtrované a velkoryse zasířené, aby bez úhony přežilo cestování i delší skladování. Týden skladování v tmavém studeném sklepě mu neuškodí, ale ani nepomůže.

Něco jiného jsou vína vyráběná řemeslně pro užší skupinu vážných zájemců. (Spíš než dělit vína na autentická, naturální a ta druhá se hodí dělení na průmyslová a artificiální. Radši jim říkám řemeslně vyráběná, protože označení artificiální se problematicky používalo už v hudbě.) Bez ohledu na to, jestli se výrobci hlásí k nějaké skupině naturálních nebo autentických vinařů, patří k současným trendům snaha omezovat filtraci a síření. Kromě nepochybných chuťových (a nejspíš i zdravotních) výhod konzumentům to přináší vyšší rizika při přepravě a nutnost pečlivějšího skladování.


Když už se víno v nevhodných podmínkách začne nevratně měnit, je zle. Můžu ale potvrdit, že se s vínem dějou i změny vratné, byť jejich vysvětlení rád ponechám povolanějším. Mám s tím čerstvou zkušenost. V srpnu jsem přivezl z Toskánska mezi jinými víny i Macchion del Lupo 2009, Cabernet Sauvignon z monteskudájského vinařství Marchesi Ginori Lisci. Dobře znám už několik ročníků, i Lupo 2009 jsem degustoval už loni u výrobce. Tentokrát jsem zvažoval, že víno přihlásím do soutěže, ale spedice ho přivezla doslova na poslední chvíli, večer před uzávěrkou přihlášek. Takže jsem víno rychle ochladil, otevřel a udělal si doma malé hodnocení, jako bych ho dělal na soutěži.

Víno mělo vyšší třísloviny a bylo prostě neharmonické a nepříjemné, z typického kabernetu vysušeného toskánským sluncem nezbylo moc. Ať jsem hodnotil objektivně nebo zaujatě, pohyboval jsem se kolem hranice 80 bodů. S takovým očekáváním bych víno do soutěže nedal. Ještě že jsem ho dobře znal! Odpil jsem z lahve snad deci, zašpuntoval a odložil do sklepa. Když jsem si na něj po osmi dnech vzpomněl, byl to zase starý známý Lupo - typický ovocný Cabernet ovlivněný vyprahlým Toskánskem. Ale první den po dopravě fakt nebyl k pití.

Pokud jde o praktické závěry a prázdninové bedýnky, o Pouilly-Fumé a mladém bariku brzy po nalahvování jsem už psal tady. Přinejmenším Pergolaia není filtrovaná, Campordigno, Macchion del Lupo a Castello Ginori jsou vína jen lehce filtrovaná a minimálně sířená. Dva týdny odpočinku v chladném sklepě jim určitě prospějí.
 


Komentáře

1 Gaston Gaston | E-mail | 3. září 2013 v 11:45 | Reagovat

K tomu probehl pred casem v Nemecku zajimavy pokus. Dirk Würtz, asi nejznamejsi nemecky wine-blogger (http://wuertz-wein.de/wordpress/) a zaroven vinar a sklepmistr renomovaneho vinarstvi Balthasar Ress, vezl jednu lahev vina cele leto ve svem aute, kde lezela nekolik mesicu pod sedadlem spolujezdce a cestovala krizem krazem Nemeckem a Evropou. Na konci leta se tato lahev otevrela a ochutnala spolecne s lahvi totozneho vina, ktere lezelo ve sklepe s idealnimi podminkami. Vysledek: Zadny rozdil. Samozrejme se jednalo – dle tve terminologii – o remeslne vyrobene vino.

Z mych zkusenosti nemohu nutnost nechat lahve po transportu odpocinout  nijak potvrdit. Bezne je oteviram tyz den po doruceni a zatim jsem nikdy nezpozoroaval nejakou anomalii. Vsak taky neexistuje zadne rozumne fyzicke ci chemicke vysvetleni proc by tomu tak melo byt. Nebude to u tvyho Cabernetu spis tim, zes ho otevrel a tudiz mu dopral trochu vzduchu?

2 Sklenička Sklenička | Web | 3. září 2013 v 12:07 | Reagovat

[1]: tak, jak jsem to popisoval tady, to bylo samozřejmě vzduchem - nemůžu tu samou lahev zároveň otevřít i neotevřít a vzato do důsledků, jednotlivé lahve se mohou lišit a často liší. Ale to už je statistika a pravděpodobnost - tím spíš, že se jednotlivé lahve liší, je divné, že se neliší, když jednu z nich povozíš po Evropě :o)

3 Gaston Gaston | E-mail | 3. září 2013 v 12:12 | Reagovat

[2]:Me to neprijde divne. Normalni a zadouci je, aby se lahve jedne sarze nelisily.

4 MT MT | E-mail | 3. září 2013 v 17:35 | Reagovat

chutnáme takto po dovozu spoustu vín každý měsíc několikrát a závěr je, že (pokud nespěcháme) necháváme min 14 dnů, možná by stačilo méně, ale možná tomu i více věříme, že je to jiné .)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama