Vítejte v Klubu Zmoklého psa!

16. července 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Minulou sobotu jsem se cestou z Pálavy krátce zastavil na hrušeckých otevřených sklepech. Jen abych se pozdravil se dvěma čtenáři a absolvoval rychlou degustaci ve sklepě u Richarda Tichého.



O něm jsem tady psal už několikrát - o tom, že byl dvakrát za sebou třetí na Vinaři roku, že jsem měl jeho rýňáky v Komunitních bedýnkách (taky Rulandské šedé a Pálavu), že nechává vína dlouho ležet na kvasnicích a vůbec je lahvuje a prodává dlouho po sklizni (v tomhle ohledu mi imponuje, že když mluví o tom, proč lisoval v dubnu nebo lahvoval po dvou letech, nikdy neuvádí jako důvod, že potřeboval nějakou nádobu na víno vyprázdnit pro další ročník a podobné provozní starosti, ale důvody jsou vždycky spjaté jen s vínem samým). Popravdě taky sleduju nedůvěřivě jeho směřování k vysokým přívlastkům, ale narychlo v sobotu ve sklepě mně ani Chardonnay, ani Rulandské modré, oboje ve výběru z hroznů, nepřišly přespříliš tělnaté, barokní nebo přetěžkané. Uvidím, jak se projeví, až si otevřu celou lahev a budu víno i polykat. To jsem v sobotu v Hruškách nemohl, hned poté jsem sedl do auta a řídil do Prahy.

Zweigeltrebe 2009 PS, Hastrmany, Ing. Richard Tichý
Jedno víno mě přitahovalo nejvíc, Zweigeltrebe 2009. Vinař jemně varoval, že je "trochu živočišné." Přivoněl jsem a s omluvným úsměvem jsem komentoval, že není jen trochu živočišné - to voní jako zmoklej pes! Bylo to i v chuti, plnější zweigelt s výraznými animálními tóny.

Jasně, já vím, že k popisu vína se nemají používat výrazy s negativní nebo dokonce hanlivou konotací. Vinař na víně pracoval obvykle déle než jeden rok a nesluší se víno shazovat ledabylou volbou slov. Ale ten zmoklej pes seděl. Před dvanácti roky jsem koupil dům, kde předchozí majitelé měli vlčáka, a ten roh na chodbě, kde vlčák přebýval, byl cítit ještě po dvou letech, i když jsem chodbu vydrhnul a vymaloval. Věřte mi, že vím přesně, jak voní zmoklej vlčák. Na druhou stranu mám pro podobné odchylky od normy zvýšenou toleranci - nemám rád jednostrunná vína, nesená jedinou vlastností, ale pokud je chuť vyvážená z více vlastností, přejdu bez výhrad i octovky nebo animální projevy.


Nakonec jsem pár vín koupil na podrobnější domácí zkoumání, taky zweigelt. Vinař to komentoval slovy "Vítejte v Klubu Zmoklého psa!" (Poznámku o mokrém psovi asi neslyšeli ve sklepě poprvé.) To víno prý konzumenty rozděluje - buď se jim hodně líbí, nebo ho nesnáší, nic mezi tím.

Doma mě čekalo překvapení - koupená lahev byla z pohledu příznivců/odpůrců animálních aromat naprosto korektní! No bylo to na reklamaci :o) Zweigelt byl v barvě temně fialově neprůhledný, nejspíš díky delší maceraci na slupkách. Ve vůni višńový a pecičkový, ale ani stopa po psích smrádcích. Vůně je koncentrovaná se zemitým podtónem, ale bez animálních tónů. Podobně je to v chuti, koncentrované, sametově tříslovinové po sudu, hladké, plné, višńové, trochu naleželé (tady možná nalézám malou podobnost s očekávanou animálností), ale po zmoklém psu ani stopy :o) Suché, 12,5% alkoholu, přitažlivě pitelné. Líp se pije mírně podchlazené než ohřáté na večerně letní teplotu.

Buď je to následek statistiky čili rozdílného vývoje jednotlivých lahví (nevím, kdy Tichý víno lahvoval, ale moc dávno to nejspíš nebylo), nebo jsem náhodou natrefil na propustnější korek, přes který animální aromata vyvětraly jako v karafě. Kdybych to tušil, byl bych koupil víc lahví - zkoumat tak výrazné odlišnosti by byla nejlepší zábava! Pokud to chcete vyzkoušet sami, můžu jen doporučit. Podle koncentrace a sametových tříslovin hádám, že dvě lahve vydrží otevřené v chladničce několik dní bez toho, aby aromatické vlastnosti degradovaly.
 


Komentáře

1 František František | E-mail | Web | 16. července 2013 v 11:21 | Reagovat

Už jsem dlouho nečetl tak lákavou recenzi na víno ;o) Obzvláště pokud jde o nejlepší odrůdu z regionu... Hned smolím objednávku :o) F.

2 Evas Evas | E-mail | Web | 16. července 2013 v 11:29 | Reagovat

Nejen vysoké přívlastky, ale i kvanta zbytkového cukru :( Nedávno měl R. T. degustaci v Altánu, ale když jsem viděla v degustačním listu 4 sladká či polosladká vína, odhlásila jsem se. Na tohle já nemám nervy.

3 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 16. července 2013 v 13:26 | Reagovat

[1]: :o) a já jsem čekal, že mi někdo toho zmoklýho psa vyčte. Děkuju za povzbuzení.

[2]: Evičko, to si myslím, že asi ne :o)
Jednak to Tichý s cukrem umí a jednak s podobným cukrofóbním přístupem bych se připravil o Tokaj, Sauternes a to lepší z Alsaska i z německých ryzlinků. Kdepak!

4 Evas Evas | E-mail | Web | 16. července 2013 v 14:42 | Reagovat

[3]: Tak tobě to nevadí, mně jo. Cukr v ryzlinku mě pak přímo sere :)

5 Jakub Jakub | 16. července 2013 v 15:05 | Reagovat

[4]: Evo sice jsem stále zarputilejší suchomil, kterej se skoro vylekal když zjistil že těch pár tichého rýňáků 06 ve sklepě na chatě je polosladkých... nicméně po otevření bych tu "polosladkost" netipoval ani náhodou a testovací lahev zmizela raz dva :)...

6 PepaK PepaK | E-mail | 18. července 2013 v 8:31 | Reagovat

Dobrý den, dík za článek. Tento vinař si podle mého názoru pozornost zaslouží a já byl moc rád, že jsem měl tu čest s Vámi osobně procházet i novou kolekci jeho vín. :-)
Pokud se týká zbytkového cukru u Tichého vín, tak by určitě stálo za to si nechat poslat ceník jeho vín. Naprostá většina z nich je suchá. Mimo jsou samozřejmě jeho na výstavách nejlépe hodnocená sladká vína - Pálava a Aurelius. A i já jako suchomilec jsem si na putování koupil jeho Aur2010vzb.
Jako milovník RR považuji jeho rýňáky za jedny z nejzajímavějších u nás. A to i přes to, že jsem u něj ve sklepě tvrdil, že jeho nejlepší rýnák je SUCHÝ  Aur08vh. :-)
Jen malý dotaz na autora: dostal jste se i do jiných sklepů? Třeba k Benešům?

7 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 18. července 2013 v 9:49 | Reagovat

[6]: díky, taky jsem rád, že jsme se tam potkali :o)

Do dalších sklepů jsem už nezašel. Měl jsem pozvání od Tichého, s sebou děti a hned poté jsme jeli domů.

8 Petr K. Petr K. | E-mail | 18. července 2013 v 14:25 | Reagovat

Pochopil jsem, proč spousta vinařů nechce uvádět analytiky. Vždy se najde dost postižených, který víno odsoudí na základě čísel, aniž by ho ochutnali. Víno má být harmonické a pitelné a ne za každou jen "suchý". Zrovna ryzlink je odrůda, která si se zbytkovým cukrem umí poradit. Zbytkový cukr pak bývá jednou z ingrediencí, která umožňuje ryzlinků jejich dlouhověkost a zrání v čase.

9 Evas Evas | E-mail | Web | 19. července 2013 v 11:40 | Reagovat

[8]: Jestli máte dojem, že jsem postižená, budiž. Ale vypila jsem toho už dost na to, abych dokázala odhadnout, že mi moc nepojednou vína se zbytkovým cukrem 27, 40 a 50 gramů - protože o tyhle hodnoty se na degustaci, kterou jsem zmínila, jednalo. Ryzlink si se zbytkovým cukrem poradit umí, ale já s takhle vysokým prostě ne.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama