Pergolaia 2008 IGT Toscana, Caiarossa

17. června 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Základní víno vinařství Caiarossa stávalo 15 EUR a počínaje ročníkem 2008 zdražilo. Důvod mi byl po degustaci kompletní vertikály v létě 2012 intuitivně zřejmý. Vinice byly vysazeny v roce 1999 a první Pergolaiu vyrobili v roce 2003. Když jsem první ročníky ochutnával před rokem, byly už unavené a za zenitem. Vína z mladých vinic nebývají připravená na dlouhou archivaci a první ročník, který se v čase skutečně dobře držel, byl 2007. Takže v Caiarosse konečně získali víno schopné dobře zrát a hned s dalším ročníkem zvedli cenu, pomyslel jsem si.



Schopnost vyzrávat demonstruje i Pergolaia 2008. Když jsem ji hned po začátku prodeje v létě a na podzim 2012 ochutnával, působila jako rozostřená fotka. Možná jsem si napsal poznámky, ale zpaměti bych to popsal jako špatně zaostřené Sangiovese. V podzimních Komunitních bedýnkách jsem dal přednost Pergolaie 2007. Po půlroce jsem se vrátil k darované nulaosmičce a odměnila se mi příjemným překvapením.

Má typickou toskánskou rudohnědou barvu s výrazným hnědým odstínem, působí nazrále. Na Sangiovese má docela jemnou lesní vůni s kořením a v chuti skoro málo kyselin, působí hodně kultivovaně. Žádná divočina, jakou bych od Sangiovese očekával. Je tam les a lesní plody, je tam náznak zemitosti a koření, ale všechno je to příjemně sladěné. Přispívá tomu dobrá práce se sudy (podle údajů z vinařství kvašení v 50-hektolitrových dřevěných sudech a žádné nové sudy pro další školení.) Odrůdově jde do Sangiovese a Cabernetu Sauvignon, má až nasládlé třísloviny a těžší, hutnější projev. Následné nahlédnutí na web mě usvědčuje z omylu pokud jde o odrůdy, od předchozího ročníku se snížil podíl Sangiovese (87%), přibyl Cabernet Franc (4%), zůstaly Merlot (6%) a Cabernet Sauvignon (3%). Předchozí ročník s vyšší kyselinou byl víc sangiovese-toskánský, nulaosmička je ještě víc francouzská a elegantní. Čajová a středomořsky kořenitá, s kmínovým podtónem v závěru. 14% alkoholu.

Navíc zřejmě ještě neřekla poslední slovo. Před deseti měsíci bych ji v přímém porovnání s nulasedmičkou zavrhl, teď vyzrála a dospěla. Je dobrá a nejspíš ještě stále není na vrcholu.
 


Komentáře

1 PK PK | 18. června 2013 v 12:31 | Reagovat

Hm, hm... ochutnají ji i Skleničkovi čtenáři?

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 18. června 2013 v 12:58 | Reagovat

[1]: Modří už vědí... několik čtenářů si už s loňskými toslánskýmmi bedýnkami přiobjednali krabici nulaosmičky, někteří si napsali o pár lahví v zimě. Teď zrovna Pergolaiu 08 už nemám, ale intenzivně zvažuju toskánskou bedýnku na prázdniny, včetně vertikály Pergolaia 07-8-9 :o) Jen nevím, jestli by to vlastně na prázdniny nebylo příliš drahé, tři Pergolaie by stály nejmíň 1200 Kč.

3 PK PK | 19. června 2013 v 10:23 | Reagovat

Jsem fanda toskánských bedýnek, na tu jste mě kdysi prvně utáh a tak jdu do další, pište si mě! :-)
Možná dám i double... když nebude double bedýnka, jako loni.

4 ZZ ZZ | E-mail | 19. června 2013 v 15:57 | Reagovat

Koukám, že nás je tu více fandů toskánských bedýnek :)

5 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 19. června 2013 v 23:31 | Reagovat

[4]: dnes jsem našel v žižkovské vinotéce Pergolaiu 2007, kterou jsme tam otevřeli při listopadové degustaci a zase zašpuntovali. Byla po půl roce naprosto v pořádku, pitelná. Hned vedle jiné Sangiovese ze stejné degustace, naprosto zoxidované. Může to být náhoda, ale je to zatraceně dobrá náhoda!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama