Sangiovese po osmi letech

29. května 2013 v 8:46 | Sklenička |  Jen tak

Víno nemůže zlepšit mizerné počasí, ale někdy vám pomůže špatné počasí líp snášet. Hledal jsem v chladničce jeden Pinot z Cortonu, abych se líp připravil na dvoudenní hodnocení Pinotů na konci týdne, ale ukázalo se, že jde o hru na schovávanou. Já jsem pikal a Pinot vyhrál. Ale objevil jsem zapomenutou lahev Arnolfa 2004 a vzpomněl jsem si, že je to přesně deset roků, co jsem tohle víno (či jeho dřívější ročník :) na vůbec první cestě do Itálie objevil.



Už jsem o něm napsal, že ho pokládám za netypické pro Gianni Zonina, supermarketového velkovýrobce, jehož vína občas najdete i v českých sámoškách. Mezitím Zonin Fattorii Il Palagio odprodal a můj vztah k výrobci i vínu se vyvíjel (včetně toho, že ročník 2006 byl před třemi roky v Komunitních Bedýnkách), ale to sem asi nepatří.... Jaké je tohle osm let staré Sangiovese?

Arnolfo di Cambio 2004, IGT Toscana, Fattoria Il Palagio



Rudá barva s nahnědlým odstínem, ve vůni spíš reduktivní, uzavřené, jemně do lesních plodů. V chuti pěkná kyselina, ostružiny a lesní plody, kořenitý závěr s rozpadajícími se tříslovinami. Na barikované Sangiovese je to (příjemně!) málo robustní, ale lehkost a elegance mě na tomhle víně vždycky bavily. Několikrát jsem vinařství navštívil, jednou jsem krátce prošel provoz se sklepmistrem, takže znám i technologii či historii - kvašení se selektovanými kvasinkami v nerezu a potom rok v barikových sudech. Po osmi letech tohle víno ztrácí svěžest a nezískalo za to nic podstatného. V zásadě jsem oceňoval na víně jemnost a eleganci v kontrastu s typicky robustními Sangiovese, ale po osmi letech víno spíš odpovídá technologii a historii. Stále je to dobrých 84-85 bodů, ale před třemi roky bych mu myslím dával k devadesáti.


S vínem je to podobně jako s ženskýma: není žádnej problém bejt krásná, když je některý sedmnáct, ale bejt krásná po čtyřicítce, to je hrdinství!
 


Komentáře

1 -69- -69- | Web | 29. května 2013 v 9:20 | Reagovat

Sem ti včera neřekl, že až letos , po deseti letech od první návštěvy Toskánska, jsem našel některá čistá Sangiovese, která mně skutečně chutnala,pravda je, že většinou nebyla z Chianty ale z Montalcina a rozhodně nebyla levná.

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 29. května 2013 v 9:57 | Reagovat

[1]: však jsem to pochopil :o) Na podzim jsem bodoval Sangiovese pro PWT, většina z toho byly tělnatý, robustní vína, plno kyselin a tříslovin, a já jsem se bál, že až narazím na něco jemnějšího a elegantnějšího, že to v té záplavě tříslovin ani nepoznám... myslím, že se toskánský trend trochu obrací a objevují se "francouzštější" Sangiovese.

3 slechtax slechtax | 29. května 2013 v 11:35 | Reagovat

Mám dvě láhve Arnolfo di Cambio 2006. Jednu klidně obětuji do vertikály,jestli ještě nějakou máš

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 29. května 2013 v 12:15 | Reagovat

[3]:: myslím, že už nemám, jedině jestli mi ještě nezbyla jedna 2006 z Bedýnek. Ale jak jsem naznačil v textu, doporučuju brzy vypít.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama