Chřestová polévka

2. května 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Když jsem loni podlehl chřestění, bylo to už v plné sezóně a bylo dost zeleného chřestu, i na polévku. Letos jsem ovšem chřestovou polévku nutně potřeboval hned na začátku chřestové sezóny, protože jsem chtěl vyzkoušet, jak se párují všemožná vína s chřestem. Než bych dokola vařil bílé pazochy, připravil jsem si litr polévky a usrkával střídavě vína a polévku coby chřestovou esenci. Udělal jsem si ji lehkou. Jarní, perlivou. Frizzante!



Co je na polévku potřeba:
- litr vývaru. Kuchařky doporučují zeleninový, já jsem dal slepičí.
- kilo a čtvrt bílého chřestu (použil jsem chřestové špičky, ale na polévku asi stačí i ta nejnižší kvalita, tzv. zlom)
- nastrouháme kousek parmazánu
- dvě lžíce mascarpone

Dál už je to jednoduché. Chřest povaříme pět minut, potom uřízneme hlavičky (ty dáme stranou) a zbytek chřestu umixujeme s vývarem a dvěma lžícemi mascarpone. Servírujeme s chřestovými hlavičkami, posypané parmazánem a hrubě mletým barevným pepřem. Díky pepři to báječně sedí s dobrým rakouským Veltlínem, ale dá se i s ryzlinkem a Pinotem Blanc. Sauvignon jsem ještě nevyzkoušel, ale vsadil bych se, že taky půjde (rakouský nebo loirský).

Komu chybí Sauvignon nebo Veltlín, může ho nahradit moselským ryzlinkem z nových Komunitních Bedýnek - úvodní text je tady! (Moselský ryzlink navíc půjde dobře i se sladkými úpravami chřestu!)
 


Komentáře

1 Gaston Gaston | E-mail | 2. května 2013 v 17:12 | Reagovat

5 minut? To se mi nezda. Ty spodni casti musely byt jeste hodne tvrdy, to se snad ani rozmixovat neda. Spis 15 min, ne?

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 2. května 2013 v 17:39 | Reagovat

[1]: aha, návod nebyl úplně pünktlich, přesný. Zapomněl jsem napsat, že bílý chřest se musí napřed oloupat, od hlavičky dolů všechno, alles :o)))

Moje nezletilé děti to zhltly, takže to tvrdý fakt nebylo!

3 Gaston Gaston | E-mail | 2. května 2013 v 17:43 | Reagovat

[2]:Oloupat je jasny ---- presto mi prijde 5 min. strasne malo. Ja to varim snad 15-20, samozrejme zalezi na tloustce, ale i v receptech, kde se klade duraz na "al dente" - tedy jeste krupavy spargle, je minimum takovych 10 min.

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 2. května 2013 v 17:48 | Reagovat

[3]: Mám posledních pár špiček a chystám se je dojet dnes večer jako přílohu k párku (nové snoubení :o))) Tak to vyzkouším na 10 minut a uvidím. Ale před rokem jsem přečetl pár receptů a všude stálo 5 minut, tak jsem to nikdy ani dýl nezkoušel.

Možná bude rozdíl mezi šparglem ze supermerkáče a čerstvými špičkami z Hostína - nevím?

5 Natty Natty | Web | 3. května 2013 v 21:22 | Reagovat

Moc pěkný recept a věřím, že i moc dobrý. 5 minut určitě stačí, chřest neztratí svojí hodnotu dlouhým varem. Pěkný víkend.

6 Michal T. Michal T. | E-mail | 13. května 2013 v 15:17 | Reagovat

Očištěný chřest vložíme pokud možno na stojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Vaříme bílý chřest 7 až 9 minut, zelený chřest 3 až 5 minut.

zdroj: http://www.ceskychrest.cz/category/recepty/obecne/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama