Květen 2013

Pár fotek z hodnocení PWT

31. května 2013 v 7:41 | Sklenička |  Jen tak

Dneska jen pár fotek, dojel jsem domů z hodnocení vín pro PWT až po sedmé večer. Ve čtvrtek to bylo 78 vzorků sektů (další dvě poroty dostaly podobný náklad Pinotů Gris a roséček) a ráno druhé kolo, takže budu stručný.


Sangiovese po osmi letech

29. května 2013 v 8:46 | Sklenička |  Jen tak

Víno nemůže zlepšit mizerné počasí, ale někdy vám pomůže špatné počasí líp snášet. Hledal jsem v chladničce jeden Pinot z Cortonu, abych se líp připravil na dvoudenní hodnocení Pinotů na konci týdne, ale ukázalo se, že jde o hru na schovávanou. Já jsem pikal a Pinot vyhrál. Ale objevil jsem zapomenutou lahev Arnolfa 2004 a vzpomněl jsem si, že je to přesně deset roků, co jsem tohle víno (či jeho dřívější ročník :) na vůbec první cestě do Itálie objevil.


Tip na páteční rande

22. května 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Pražákům asi netřeba představovat, Viniční altán v květnovém večeru. Moric Gröbe byl asi boháč a podivín, ale vinice byly v téhle lokalitě zřejmě už od středověku. Jejich osud byl v moderní době nahnutý, ale to už je častá vlastnost zajímavých projektů, totiž že nejsou samozřejmé.


Degustace Le Panier

15. května 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Výroční degustace dovozce Le Panier se přesunula do hotelu Radisson ve Štěpánské. Vyměnily se kulisy a návštěvníci, zůstala poklidná atmosféra a někteří vinaři (a za některé zaskakovali domácí someliéři). Dnes jen pár fotek a poznámek.



Grüner Veltliner Wieden & Berg 2011, Salomon Undhof

14. května 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Objednávka potvrzená, doprava objednaná, to je stav aktuálních moselských ryzlinkových bedýnek - do pátku by měly přijet. O důvod víc dopít vína z předchozích bedýnek!



Májový pozdní sběr

13. května 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Květnový pokles frekvence příspěvků na blogu byl způsobený tím, že se děly věci. Čtyři bílá otevřená (a nedopitá :o) s kamarádem v úterý prošla bez zápisku, stejně jako okouknutý a nově vyzkoušený recept na zelený chřest zapékaný se sýrem a slaninou. Nejsem na dovolené ani jsem nedostal presidentskou virózu z Becherovky, jen zvažuju, kam se posunout a jak s vínem dál pokračovat.



Pinot z Loiry bez dluhů v Burgundsku

6. května 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
A Nicolas 2010, Sancerre AOC, Pascal et Nicolas Reverdy, Maimbray



Chřestová polévka

2. května 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Když jsem loni podlehl chřestění, bylo to už v plné sezóně a bylo dost zeleného chřestu, i na polévku. Letos jsem ovšem chřestovou polévku nutně potřeboval hned na začátku chřestové sezóny, protože jsem chtěl vyzkoušet, jak se párují všemožná vína s chřestem. Než bych dokola vařil bílé pazochy, připravil jsem si litr polévky a usrkával střídavě vína a polévku coby chřestovou esenci. Udělal jsem si ji lehkou. Jarní, perlivou. Frizzante!