První letní

22. dubna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Už minulou sobotu jsem mezi dvěma přeháňkami (aprílové počasí přeci!) vytáhl a vyčistil gril a ugriloval kus krkovičky. Bylo to soukromé zahájení jara.



Zima byla mírná, ale dlouhá. Za topení jsem zaplatil míň než před rokem, ale loni jsem tady už 28. března měl kvetoucí hyacint. Letos byl jedinou vlaštovkou přicházejícího jara pohled na Ukrajince natahující plachty na chřestové hroby, rozkládající se kolem Skleničkovy Lhoty. Spodní fotka pochází taky ze soboty 13. dubna a nijak jarně nepůsobí.


Opožděné jaro mě pěkně štve, protože už dávno přemýšlím o vínech k chřestu. Zkouším Veltlíny, ryzlinky i Sauvignony, ale bez čerstvého hostínského chřestu to není ono. Loni jsem vítězoslavně chřestil už 23. dubna, letos to vidím až po prvním máji.


Před dvěma týdny mi napsal Stefan Erbes z moselského Urzigu, že už nalahvoval většinu ročníku 2012. Asi týden jsem hlubokomyslně přemýšlel, co mi tím chtěl říct, koukal jsem do diáře, ale žádný termín pro výlet na Moselu jsem tam nenašel. Tak jsem mu napsal, ať mi pošle vzorky. Ve čtvrtek odpoledne přivezlo UPS krabici se sedmnácti lahvemi! Osm vzorků dvojmo a jeden navíc, jako uznání za vína koupená do Komunitních Bedýnek :o) Rozhodování o příští Komunitní bedýnce bude složité - budou tématem moselské ryzlinky nebo vína ke chřestu? Nebo se to dá spojit???


Loni jsem to řešil tak, že jsem svolal zahradní degustaci alsaských vín na začátku května, ale letos žádné plány s Alsaskem namám a do května to asi nevydržím. Zima byla dlouhá, vzorky z Mosely jsou zadarmo a v pátek 26. dubna určitě bude hezky. Zvu všechny čtenáře, kteří si za poslední čtyři roky objednali aspoň jednu Skleničkovu Komunitní Bedýnku na páteční degustaci moselských ryzlinků tříhvězdičkového vinařství Karl Erbes. Rezervace je nutná (na Skleničkově e-mailu vran@seznam.cz) a vyhrazuju si právo zastavit rezervace, pokud počet přihlášených překročí počet zahradních židlí (nebo skleniček), které mám k dispozici. V případě špatného počasí přesun do domu. Jestli už vytrčí chřest, je možné gastropřekvapení.


Nejspíš nezůstane jen u moselských ryzlinků - možná přidám i pár vín vhodných ke chřestu. Je to půl hodiny autobusem z Prahy z metra Nádraží Holešovice, podrobnosti napíšu soukromě přihlášeným. Pozvání platí jen pro páteční večer 26. dubna, protože jestli z toho má být další Komunitní Bedýnka, musím to udělat rychle :o))) Pro bedýnkáře je to samozřejmě zadarmo. Přijďte mi pomoct vybrat nejzajímavějších šest vín do příští Komunitní Bedýnky! (Hlaste se na e-mailu vran@seznam.cz.)
 


Komentáře

1 petrz petrz | E-mail | 22. dubna 2013 v 9:50 | Reagovat

Tak já už jsem chřestil. Kousek za hranicemi ve Weidenu na sobotním trhu už místní pěstitelé chřest prodávali.Zkusil jsem místo obligátní holandské omáčky, rozpustit v troše smetany na zelených bylinkách a několika cherry rajčátkách čerstvý kozí sýr a nebylo to špatné. K tomu jsem zkusil rakouský RR z oblíbeného Poysdorfu ( Steiberg Rieslig 2011 od Schuckerta ) a docela se hodil i díky tomu, že neměl problém s trošku výraznější omáčkou, než je holadská.
Petr

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 22. dubna 2013 v 10:49 | Reagovat

[1]: sakra, to se dá jen závidět! Chci taky chřest :o)

3 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 23. dubna 2013 v 9:04 | Reagovat

Skleničko, máš špatné informace, kousek od té tvé lhoty o víkendu sklidili skoro 500kg :-)Pomalu se to rozjíždí...

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 23. dubna 2013 v 9:27 | Reagovat

[3]: děkuju za podrobnou kontrolu! Taky jsem to včera četl na jejich webu, ale myslím, že to je jen reklama - o víkendu nebyla na polích ani noha. Ale radši dneska zajedu do Hostýna a zkusím nakoupit, zelený je nejlepší!

5 orel orel | E-mail | 4. května 2013 v 1:53 | Reagovat

Zvláštní ryba na grilu... žeby vepřoun polonius?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama