Duben 2013

Májové ryzlinky 2012

30. dubna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Bedýnky
Člověk se nemá opakovat, a tak se i v přípravě Komunitních Bedýnek snažím měnit témata. Jenže když jste na hubený holky a jednou vám to nevyjde, taky si hned nenabrnknete baculi. Prostě některá témata zůstávají, třeba italské Sangiovese nebo německé ryzlinky. Páteční zahradní degustace byla bomba, přesvědčivě ukázala, že mladý moselský ročník bude mít ostrou kyselinu, svěžest a sílu. Po ovocném a bohatém ročníku 2011 jsou vína střídmější a sušší, kyselina ostřejší, projev klasičtější. A jaké víno bude nejlepší na jarní vysedávání na zahradě? Rrrryzlink!



Páteční zahradní degustace

29. dubna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Když jsem před týdnem svolával zahradní degustaci nového ročníku moselských ryzlinků, moc jsem to nepropagoval. Jednak mě do poslední chvíle sužovaly nemoci a jednak jsem si dobře pamatoval, jak jsme před rokem osmnáct alsaských vín ochutnávali ve čtyřech. Nakonec jsme se taky sešli ve velmi komorní sestavě, ale stejně jsem k sedmi moselským přidal ještě čtyři rakouská vína.


2012 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Weingut Karl Erbes, Německo

25. dubna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Konečně nový ročník moselských ryzlinků! Kabinett s 10,5% alkoholu a bez dalšího určení cukernatosti (žádné feinherb na etiketě) dává tušit, že s cukrem se na Mosele nešetří (tedy že zbytkového cukru bude víc než feinherb :o).



První chřest

24. dubna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Web výrobce hlásá, že o víkendu sklidili prvních 500 kilo chřestu, ale moc jsem tomu nevěřil - o víkendu jsem kolem chřestových polí jezdil a nikde ani noha, nikde ani Ukrajinec. Měl jsem to jen za reklamu, ale pro jistotu jsem se v úterý zajel podívat k výrobci do Hostýna.



První letní

22. dubna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Už minulou sobotu jsem mezi dvěma přeháňkami (aprílové počasí přeci!) vytáhl a vyčistil gril a ugriloval kus krkovičky. Bylo to soukromé zahájení jara.



Včerejší Hilton

17. dubna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

International Wine Show Prague alias IWSP dávala včera v Hiltonu už desátý ročník. Koncept je známý z ciziny jako B2B Tasting neboli vinařství hledají nové importéry a obchodníky. Pozvánku jsem dostal nejspíš díky Mikeovi, prezidentovi International Wine Clubu of Kosoř alias IWCoK, jinak si to nedovedu vysvětlit. Mike nakonec zůstal trčet v zácpě někde v Rakousku, takže Miku, dnešní zápisek píšu pro tebe :o)


2005 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese, Karl Erbes

16. dubna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

O dnešním ryzlinku jsem psát nechtěl, myslel jsem si, že jsem moselskému vinařství Karl Erbes udělal dost reklamy. Ovšem po prvním nalití a přivonění bylo vymalováno. Hodně nazrálá citronová barva, úžasně plná a nazrálá vůně, spojující ovocné, citrusové tóny s barvy a laky. Žádný ordinérní petrolej, jen lehký náznak chemické vůně se krásně pojí s ovocnými tóny. V chuti se to opakuje, citrusy, rozinky až do botrytidy, lehce chemický tón, grapefruitově kořenitý závěr. Hodně sladké, ale zároveň díky nižšímu alkoholu (8,5%) taky krásně lehké. Paradox ryzlinků - plná chuť a přitom lehké, pitelné víno.


Lesní Pinot z Loiry

15. dubna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Dnešní Pinot jsem si přivezl z únorové cesty na Loiru - největší tahák pro mě byly sancerrské Sauvignony, ale největším objevem možná budou tamější Pinoty. Nejdůležitější komentář jsem už napsal do únorových cestovních poznámek - Sancerre a Pouilly-Fumé se v mnoha projevech nápadně podobají Burgundsku, jen tam vyměnili šardonku za Sauvignon.



Úsporné Bedýnky aneb vína za 200

11. dubna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Vyšlo to zázračně rychle, dva týdny po vyhlášení úsporných bedýnek jsem začal distribuci a dnes je hotovo. Pokud jste se přihlásili a nedostali avízo, že si máte někde bedýnky vyzvednout, urgujte mě, ale přes šedesát bedýnek už je na cestě.



O harmonii

9. dubna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Jednou dávno jsem tady ironicky poznamenal, že všichni usilovně hledáme ve víně kvalitu, ale těžko se dva lidé shodnou na tom, v čem kvalita spočívá. Do hrobu si to nevezmu, takže to teď prozradím, stejně jako spoustu jinejch objevů za těch šest let, co tady píšu :o)) Kvalita spočívá v harmonii. Vynikající víno = harmonické víno. Jojo, je to tak!


Tím jsem to ale vůbec nezjednodušil ani nevyjasnil. I malé dítě by na to přišlo a zeptalo se: a v čem spočívá ta harmónie???