Sepp Moser podruhé

28. března 2013 v 20:50 | Sklenička |  Jen tak
590 kilometrů na otočku, hodinová ochutnávka ve vinařství a stýskání po jaru. Najednou se mi sešly poptávky po Moserových vínech od lednových bedýnkářů a zajel jsem pro 150 lahví do Rohrendorfu.



Sníh doma na zahradě mi už roztál, jen sychravé povětří zůstávalo. Byl jsem po česku naštvaný na opožděné jaro a přesvědčený, že všude jinde je už líp :o) Za Benešovem až ke hranicím jsem se divil, i Rakousko je zasněžené až do Kremsu. V Rohrendorfu jasno a teplo, svítilo slunce. Exportní manažerka Lydia Nastberger byla spokojená s ProWeinem a vytopila degustační místnost tak, že jsme museli koštovat s dveřma na terasu dokořán.


Řekl jsem si na začátek degustace o základní Gruener Veltliner 2012 a zkoumal jsem, jak se bude na jaře hodit ke šparglu. Samotný Veltliner je trochu strohý, typicky odrůdově pepřovitý a ovocnost v něm nijak nepřevládá, ale myslím, že ke chřestu půjde výborně! Moc se mi líbilo suché rosé z Zweiglu a naprosto mě dostal Pinot Blanc 2012 od Neziderského jezera. To jsme snad museli při první lednové návštěvě přeskočit! Lehoučký Pinot úplně ve stylu Muškátu Ottonel z lednových bedýnek mě okouzlil - vlastně jsou si podobní jako bratr (Pinot) a sestra (Muškát). Oba mají vzdušně lehký projev, daný nejspíš absencí sklepního ovlivňování vývoje vína, ale ten je ještě překvapivější u Pinotu, považovaného za jaksi zásadnější odrůdu než Muškát Ottonel.

Tak jsem propadl stylu základních vín, když se k nám po chvíli přidal i Niki Moser, zrovna ke Zweiglu Grosse Reserve 2009. Dva roky v bariku a dnes ještě příliš mladé na pití, ale určitě je tady zaděláno na velké víno. ZW Reserve 2009 z lednových bedýnek je dnes mnohem přístupnější a pitelnější, za pár let se ukáže i Grosse Reserve! Niki Moser mi otevřel Minimal Gruener Veltliner 2010, jenže bylo přiliš pozdě. Minimal v názvu znamená minimální síření. Víno je připravované bez síry a bez filtrování, s maximální pečlivostí. Bohužel je taky potřeba otvírat ho předem a dekantovat - hned po otevření převládají kvasnicová aromata a chutě a přes ně vystupuje jen projev maximálně vyzrálých hroznů. Ale zvědavost byla vzbuzena a vína (Minimal Veltliner i Zweigelt) jsem přivezl.


Nechci prozrazovat dopředu všechno, co se vaří pod pokličkou, ale fakt se těším na jaro a na chřest! Chřestové hroby na polích kolem mojí vesničky vypadají zatím zpustlé a opuštěné (viz foto) a jaro vzdálené jako vzpomínky na lepší časy, ale vsadím se, že základní moserovská vína ke chřestu půjdou báječně!

(Aktuální Úsporné Komunitní bedýnky sice neobsahují žádné víno z Rakouska, ale pokud si chcete užít výborných vín za poměrně nízkou cenu, přihlašte se do konce víkendu tady!)
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama