Se Skleničkou do supermarketu!

19. března 2013 v 6:00 | Sklenička
Jedu takhle tábořit Škodou 100 na Oravu
Spěchám, proto riskuji, projíždím přes Moravu...
pamětníci vědí, nováčci si dostudují doporučenou literaturu třeba poslechem tady. Písnička Ivana Mládka ideálně navozuje základní situaci - jste na služební cestě daleko od svého domácího sklípku s vínem. Máte rezervaci v hotelu, ale na večeři do neznámé restaurace se vám jít nechce. Projíždíte kolem super-suproše Kaufland / Globus / Tesco / Billa a zastavíte pro bagetu k večeři, šunku, paštiku, nějaké ovoce a zeleninu. Co koupit k pití? Dva Budvary mě spolehlivě uspí, ale třeba je zima a radši byste si koupili nějaké víno? Jenže jaké? Jak nakoupit v supermarketu?



Od počátků blogu se můj vztah k supermarketovým vínům nezměnil - rád je piju kdykoliv, když se tomu nedokážu vyhnout. Nahoře popsaný případ služební cesty je typická modelová situace. Co s tím? Jak nakoupit v supermarketu a nezkazit si večer? Už jsem na blogu popisoval případy, jak se to dá definitivně podělat (třeba tady a tady), ale taky jsem kdysi zveřejnil jeden nákupní návod na francouzské a italské samobsluhy (tady). Moc se tomu nevěnuju, ale pro žíznivce mám teď jeden stručný návod na nákupy v domácích supráčích :o) Měl jsem k němu dobrý tip v podobě výsledkové listiny prvního kola soutěže Prague Wine Trophy. Tak jsem v sobotu obhlídnul situaci v přilehlých suproších, ale nakonec jsem nákup pořídil v TESCO. Přejdu k praktickému návodu:

Vyžaduje to klapky na oči, železnou vůli a odhodlání Argonautů. Proběhl jsem kolem regálů slibujících Diskontní ceny! Sleva na 59,90! Už napřed jsem se rozhodl pro Vinselekt Michlovský a mladý ročník. Ignoroval jsem nabídky Vavřinců 2008 za 59,90 Kč nebo podobně levných Portugalů 2006. Musíte vědět, co hledáte - Jáson si zakapal uši voskem a nechal se přivázat ke stěžni, vy musíte být slepí, hluší a odhodlaní. Na útěku z oddělení vín a vínům podobných alkoholových nápojů si dosyta zautrácejte v zelenině, ovoci, uzeninách a lahůdkách, ale jediná povolená strategie ve víně je Hit and Run! Pro dnešní blog jsem zakoupil 3 vína Vinselektu Michlovský:

1) Chardonnay 2011 PS bílé suché z trati Na štrekách, Nový Přerov, Mikulovská podoblast. 129,90 Kč.
2) Sauvignon 2011 PS bílé suché z trati Na štrekách, Nový Přerov, Mikulovská podoblast. 129,90 Kč.
3) Frankovka 2010 kabinetní, červené suché, trať Trkmansko, obec Rakvice, Velkopavlovická podoblast. 129,90 Kč.


1) Chardonnay - světlá zlatavá barva s teplým růžovým tónem. Odrůdová vůně, vyzrálá a jemně minerální. V chuti pěkná kyselina, středně plné tělo, suché a slušně dlouhé. Oříšky, máslo, ovoce - svěží nerezová šardonka. 86-87 bodů ve stobodovce.

2) Sauvignon - světloučká slámová barva, k odrůdě se ale hodí, takže bez výhrad. Vůně je odrůdová, hodně zelená až do kopřiv a minerality. Žádné bonbonové tóny, předpokládám selektované kvasinky, ale tady jsou hodně citlivě použité. V chuti pěkná (nepřestřelená!) kyselina, rybíz a citrusy, hodně suché, lehké, poctivé pití. Středně dlouhé až dlouhé. 86 bodů, ale kdybych měl hodnotit s ohledem na cenu, tak bych musel oběma bílým vínům ještě aspoň bod přidat. Další pochvalu za to, že sklepmistr odolal pokušení vylepšit spotřebitelskou přitažlivost vína zbytkovým cukrem - poctivě suché!

3) Frankovka. Barva je světlá rudofialová, zpočátku se mi zdá malinko zakalená, a nefiltrované víno bych v TESCO nečekal ani od Big M. Vůně je správně odrůdová, trochu zelená a ukazuje na nepříliš vyzrálou surovinu (ale jde o ročník 2010, takže OK). V chuti zpočátku náznakově perlička, dobře zakomponovaná kyselina, v těle víc ovoce než frankovkové peckovitosti. Lehké suché víno, vhodné na nenáročné pití. 85 bodů.

Michlovského vína najdete i v dalších řetězcích, ale jde o jiné šarže. Výrobce zkrátka lahvuje objednávky pro každý řetězec separátně. Předpokládám, že kvalita Michlovského vín v dalších řetězcích bude podobná, ale zatím se nechystám to ověřovat. (Michlovský umí i jiná vína, než je základní segment supermarketů. Psal jsem o jeho Malverině a Vlašáku.)

Mám radši osobitější vína vznikající v přehlednějším vztahu s vinařem a místem původu, ale všechna tři vína jsou překvapivě dobrá na supermarketovou produkci. Mají zřetelný otisk moravského původu a za danou cenu je to dobrá koupě. Než bych tady popisoval důvody, proč v rámci možností dávám přednost jiným vínům, tak stručně napíšu, že tahle vína považuju za poctivě udělaná a klidně je můžu doporučit. Jak jsem při nákupu vín procházel nákupní střediska a nahlížel do místních vinoték, měl jsem dojem, že sortiment některých vinoték je slabší, než dnešní supermarketová nabídka Vinselektu Michlovský.

Taky vás baví nakupovat víno v supermarketech?
 


Komentáře

1 Daniel Daniel | E-mail | 19. března 2013 v 14:40 | Reagovat

Dobrý den,
ad víno č. 3 :víno za 85 bodů bych považoval za výborně hodnocené ale podle popisu se spíš jedná o víno vadné/zakalená barva,zelená vůně,nevyzrálá surovina,perlička v chuti:-(/nevím jestli je toto tolerováno jen proto, že se jedná o víno ze supermarketu,ale kriteria pro hodnocení by měla být dle mého názoru stejná pro všechna vína.

2 Sklenička Sklenička | 19. března 2013 v 14:56 | Reagovat

[1]: psal jsem, že to zpočátku vypadalo trochu zakaleně a i perličku jsem identifikoval jen hned po otevření. Za chvíli to bylo v chuti klidné a bez problémů. Kdyby ty vlastnosti byly silnější a přetrvávaly, tak bych ho hodnotil níž a nedoporučoval, ale tady jsem žádný problém neviděl, určitě ne vadu. Zelené tóny ve vůni podle mého odhadu odpovídají kabinetu a ročníku, prostě je to jednodušší víno, nic nabušeného, ale  po úvodní pětiminutovce příjemné pití. Myslím, že není problém v konzistentnosti kritérií, jen jste věnoval víc pozornosti než já zmínce o úvodní perličce a barvě. Možná jsem to neměl publikovat celé, ale některá vína se prostě hned po otevření takhle můžou chovat, zvlášť když je několik hodin předtím přivezete ze supermarketu.

3 Daniel Daniel | E-mail | 19. března 2013 v 15:07 | Reagovat

OK,
já osobně mám s perlením tichého vína trochu problém, a považuji to za vadu, jinak hodnocení ponechávám zcela na Vás víno jsem nepil a tudíž nemohu soudit .Vycházel jsem jen z Vašeho popisu,ale stejně si myslím ,že 85 bodů je na jednodušší víno na nenáročné pití se zelenými tony dost
:-)

4 Sklenička Sklenička | E-mail | 19. března 2013 v 15:58 | Reagovat

[3]: byl jsem zvědavý, jak se budou číst popisy doplněné o skore ve stobodovce a vida :o)
S poslední větou ale míříte k obecnému problému, totiž že při hodnocení (a zvlášť číselném) často dopadají líp výrazná, nabušená vína. Při luštění výsledků si pak někteří stěžují, že vítězná vína se nedají pít, že upoutají na deset minut, ale ne na celý večer. Když jsem loni měl hodnotit třicet Sangiovese, (ta odrůda určitě nešetří tříslovinami a kyselinami), bál jsem se, že až mezi nimi dostanu míň extraktivní (a jemnější, harmoničtější) víno, že mi mezi tolika drsoni unikne, protože toho najednou nebudu mít plnou pusu. Ale myslím si, že to nejlepší nemusí být nejvýraznější, nejintenzivnější a tak vůbec... ale to je obecnější problém než jen na komentář jedné frankovky.

5 Gaston Gaston | E-mail | 19. března 2013 v 18:01 | Reagovat

V supermarketu kupuji hlavne vino na vareni, na piti jen vyjimecne ze zvedavosti(a pak to je skoro vzdy propadak). Obecne se musi rict, ze uroven vinne nabidky v ceskych supermarketech je ve srovnani treba s Rakouskem ci Francii hodne tristni.
Co se tyce toho bodovani: Taky mi to prijde hodne. 86 mi signalizuje / a znamena pro me / velmi dobre a chrakterni vino. Dulezitejsi ale je, ze ty musis byt v tom bodovani konzistentni. Das-li tedy 86 bodu standardni supermarketove Morave, tak si zakotvil uz dost vysoko.
Je asi obecne pravda, ze vyrazna vina dopadaji lepe, ale vzdy zalezi na konkretnim degustatorovi. Body maji smysl /maji-li vubec smysl/ pouze ve spojeni s tim konkretnim hodnotitelem. Znam-li jeho vkus, jeho preference, jeho parametry, tak ty jeho body muzou byt jista orientace. Je-li mi to vse nezname, tak jsou nejake body uplne k nicemu.

6 Ondra Ondra | 19. března 2013 v 19:18 | Reagovat

Vycházím-li z výše popsané situace - daleko od svých zásob, případně vinotéky, chvátám, jsem na cestě... mám s víny od Vinselektu jen dobré zkušenosti. Nestane se Vám, že byste podobné víno (už jen ambaláží) našel ve vinotéce, vinné kartě restaurace (a naopak) a za takovou cenu a v supermarketu, jen houšť takových producentů jako je MM. Zrovna nedávno jsem v Kauflandu potkal Tanzberg a věru příjemný zážitek to nebyl.

7 Radek Radek | 19. března 2013 v 19:31 | Reagovat

Obdivuji vaši odvahu, já kupuji jen ochutnané lahve a nebo na doporučení :) Ale v tomto případě to byla určitě sázka na jistotu.

Jinak k vínu na vaření - do jídla bych nikdy nedal víno, které bych normálně nevypil. Z mé zkušenosti může jídlo pěkně zkazit...

8 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 19. března 2013 v 19:40 | Reagovat

[6]: děkuju za podporu proti přesile :o) Přidám vzpomínku na jednoho nejmenovaného, leč velmi respektovaného malého vinaře, s kterým jsme před několika lety drbali v kuchyni a když došla řeč na MM, tak mě překvapil výrokem: "od Miloše jsem nikdy nepil špatný víno."

9 Gaston Gaston | E-mail | 19. března 2013 v 21:16 | Reagovat

[7]:Myslim ze neni zadny problem zalejt omacku se Znovinskou jakostkou za 100,-. Ta vina jsou korektni, ve vetsine pripadu bezproblemove pitelna, na vareni uplne v pohode. Ale na piti... to si rad pochutnam na neco lepsim :o)

10 Daniel Daniel | E-mail | 19. března 2013 v 21:36 | Reagovat

nejsem příznivec dělení vín na vína do supermarketu do gastro či vinoték či omezené šarže do soutěží,je mi z toho smutno ,že to u nás takto funguje, přeci vinař by měl vytvořit a ne vyrobit víno podle toho ,jak to cítí ne kam ho chce směřovat a  pak si myslím že hodnotit vína podle toho, že je lze pít a že ničím neruší, ač nejsou více či méně  odrazem práce vinaře jeho vinic a umu je zavádějicí a neslouží k prospěchu vinařství u nás i když se za takto vyrobená vína sklízejí medaile či peníze od řetězců

11 Daniel Daniel | E-mail | 19. března 2013 v 21:45 | Reagovat

[4]:
ad komentář.č.4 to je spíš problém hodnotitelů než hodnocených vín

12 Radek Radek | 20. března 2013 v 22:42 | Reagovat

[10]: Myslím, že to je od vinařů dost krátkozraké. Sám jsem za poslední dobu v supermarketu několikrát prošel kolem "sekce medailových vín", ale nekoupil jsem si ani jedno. Proč? Nemám chuť ani čas zkoumat, jestli to jsou stejné šarže, co byly i na soutěžích...

13 Krakonos Krakonos | 25. března 2013 v 19:29 | Reagovat

[Frankovka]ne ne, na moravskem kostu mozna 86 normalne maximalne 80-81, kdyby to ochutnal vinar na Loire, povazoval by to za ocet ci kysele zeli, bohuzel, I'm sorry.

14 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 25. března 2013 v 20:10 | Reagovat

[13]: klidně, jen do mě :o) buď jste měl špatnou lahev, nebo je to jen lidová slovesná tvořivost: ocet = octové kvašení a kyselé zelí = zbytky po JMF, takové kiksy se v Michlovského vínech snad nenajdou.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama