Březen 2013

Sepp Moser podruhé

28. března 2013 v 20:50 | Sklenička |  Jen tak
590 kilometrů na otočku, hodinová ochutnávka ve vinařství a stýskání po jaru. Najednou se mi sešly poptávky po Moserových vínech od lednových bedýnkářů a zajel jsem pro 150 lahví do Rohrendorfu.



Revizní degustace vinařství Krásná hora

26. března 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Marek Vybíral svolal na sobotu 23. března revizní degustaci archívů Vinařství Krásná hora. Šlo o zakladatelský počin - úkolem bylo projít kompletní dostupná vína z celé historie vinařství a pořídit záznamy o tom, jak se vyvíjejí, jak stárnou a odhady toho, jak dlouho má smysl je ještě archivovat. Forenzní audit schopnosti stárnout? Jenže slovo forenzní by naznačovalo, že šlo o nebožtíky, a to by nebylo akurátní, většina byla živá:o) Na horní fotce přivítání s (výborným!) rosé sektem z Zweiglu.


Výborná vína do 200 Kč

25. března 2013 v 6:00 | Sklenička |  Bedýnky
Už v lednu jsem tady zmínil původně jen mlhavou myšlenku Komunitní Bedýnky typu "dobrá vína pod 200 Kč." Na degustaci s vinaři, zastupovanými firmou VINOM mě nadchlo snoubení kvality a ceny u některých vín španělského vinařství Tandem, německého vinařství Geil i několika dalších. Ani dnes, když novou bedýnku představuju, nemám na mysli žádné velké kvalitativní kompromisy, nic takového jako tady.



Vítání jara

22. března 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Zima je mírná, ale dlouhá. Drží se jako klíště. Přežíval jsem ji v pohodě, protože jsem se od prosince těšil na výlet na Loiru a hned potom na Itálii. Itošku mi zhatilo sněžení na pražském letišti, ale jaro bylo už-už cítit ve vzduchu. V úterý skoro přišlo, ale ve čtvrtek zase zatuhlo. Jako to klíště! Ve středu jsme byli s dcerkou okouknout u nás v lese, jestli už rostou sněženky. Rostou, už byly zčásti otrhané. Nebudu z blogu dělat moderní hejtovací web, ale v sobotu jedu na Moravu a už mě ta zima sere!


Se Skleničkou do supermarketu!

19. března 2013 v 6:00 | Sklenička
Jedu takhle tábořit Škodou 100 na Oravu
Spěchám, proto riskuji, projíždím přes Moravu...
pamětníci vědí, nováčci si dostudují doporučenou literaturu třeba poslechem tady. Písnička Ivana Mládka ideálně navozuje základní situaci - jste na služební cestě daleko od svého domácího sklípku s vínem. Máte rezervaci v hotelu, ale na večeři do neznámé restaurace se vám jít nechce. Projíždíte kolem super-suproše Kaufland / Globus / Tesco / Billa a zastavíte pro bagetu k večeři, šunku, paštiku, nějaké ovoce a zeleninu. Co koupit k pití? Dva Budvary mě spolehlivě uspí, ale třeba je zima a radši byste si koupili nějaké víno? Jenže jaké? Jak nakoupit v supermarketu?



Stříbrný Muskat Ottonel

18. března 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Dnes jeden dočista samožerský zápisek. Titulek se sice tváří, že to bude o jednom Muškátu, ale místo toho se budu jen naparovat a plácat po ramenou. Muskat Ottonel 2012 z vinařství Seppa Mosera z lednových Komunitních Bedýnek dostal 85 bodů a stříbrnou medaili v prvním kole soutěže Prague Wine Trophy.



Pozdní audit českých Pinotů

14. března 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Na úterní večer se mi sešly hned dva večírky s vínem. Ryzlinková degustace OHMS vypadala původně přitažlivěji, ale možnost přechutnat starší Pinoty z Čech na jednom podnikovém večírku taky lákala. Jak je vidět z včerejšího zápisku, nakonec jsem se štěstím stihl obě akce. Dnes jen pár poznámek o domácích Pinotech.



Břidlicové ryzlinky od OHMS

13. března 2013 v 10:15 | Sklenička |  Jen tak

Úterní degustační program byl nabitý, a když jsem v deset večer cestou domů od autobusu nakoukl oknem do hospůdky Na Štěpáně, všiml jsem si, že degustace OHMS ještě neskončila. Tak jsem se vloudil dovnitř a přidal se. Na dotaz paní Sattlerové, čím chci začít, jsem měl pohotově odpověď, že Mineralschiefer ryzlinkem od Grans Fassian.


2011 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese Trocken, Weingut Karl Erbes

12. března 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Už jsem tady vyzradil, že mi přijela čtvrtá zásilka moselských ryzlinků pro bedýnkáře. Někteří už je dostali, ostatním je rozvezu v úterý. Dnes jedna novinka, o které jsem se zatím nezmiňoval. Suché moselské ryzlinky (Trocken) jsou poměrně široká kategorie, alespoň podle mých zkušeností s tím, jak vnímají suché ryzlinky čeští konzumenti. Tohle je ten případ, na kterém by se lámal chleba a ortodoxní suchomil by se hádal. Jenže, chceme někdo školit Němce v tom, kolik cukru má mít suchý ryzlink?



Návyk na Chardonnay

11. března 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Ve čtvrtek a v pátek probíhalo hodnocení prvního letošního kola soutěže Prague Wine Trophy a díky pozvání organizátorů jsem mohl být přitom. Za dva dny jsme v sedmičlenné (!) porotě ochutnali a obodovali 118 šardonek, osmkrát Amarone a skoro 40 vín z odrůdy Tempranillo. Během přípravy na Tempranillo jeden z hodnotitelů připomněl, že pan Glos už dal na výstavu v Moravské Nové Vsi svoje Tempranillo a mně trochu zatrnulo, že ho neznám... :o)