Saint-Aubin 1er Cru Perrières 2006, Olivier Leflaive

8. ledna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Bejvaly časy, kdy si někteří čtenáři stěžovali a napovídali, dost bylo Burgundska! ale v loňském roce jsem tady měl povídání sotva o pár burgundských vínech a jestli jsem si dal nějaké novoroční předsevzetí, tak tohle : že se letos do Burgund zase podívám!



Víno jsem koupil asi v roce 2009 při poslední návštěvě v Puligny, a jako bych věděl, že se tam dlouho nepodívám, netypicky jsem si ho syslil. Až na samou hranici, jak jsem poznal záhy po otevření. O vinařství jsem tady psal už několikrát, třeba tady.

Barva je krásně čirá, jiskrná a nečekaně plná, až kovová. Vůně mírně utlumená v intenzitě, citrusy i mineralita jsou přítomny, ale musím to z široké skleničky dolovat, spolu s oxidativní jablíčkovou vůní a barikovým štychem. V chuti výrazná kyselina, odcházející barikové tóny, výrazná mineralita jako když olizujete mokrý kámen, ale závěr chuti už jde do jablíček a varuje před další archivací. Tenhle ročník už nic víc nevydrží a oxidativní jablečné dojmy se zdají převládat. Ihned po otevření víno nabízelo víc minerality a pěknou harmonii, dvě hodiny poté už převládá oxidace a ukazuje, kam se bude harmonie ubírat. Neváhat a vypít.



 


Komentáře

1 Vinonaut Vinonaut | E-mail | Web | 8. ledna 2013 v 11:11 | Reagovat

Tak od burgundskyho 1er Cru bych cekal mnohem delsi zivotnost. Zni to jako docela zklamani. Rocnikem to snad nemuze byt, 2006 byl celkem slusny, ne?

2 Daniel Daniel | E-mail | 8. ledna 2013 v 12:47 | Reagovat

"předčasná oxidace" bílých burgundských vín je t.č. asi jeden z největších problémů který se týká i těch nejrenomovanějších vinařů v cote de beaune, tak si myslím ,že je to i problém tohoto konkretního vína protože jinak by dle mého názoru neměla být problém ani 10 letá archivace spíše naopak ale je to dle vkusu .

3 MT MT | E-mail | 8. ledna 2013 v 14:12 | Reagovat

nevím, Olivierovi jsem na chuŤ nějak nepřišel, smíšené pocity

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 10:52 | Reagovat

[1]:[2]:[3]: jednak je to věc vkusu, dovedu si představit, že někdo tyhle oxidativní chutě vyhledává, já ne. Zadruhé to může být ročníkem, 2006 se hodnotil jako slabý ročník (po extrémně vydařeném 2005). Navíc Leflaiva ve Francii hodnotí vysoko i proto, že se jeho vína dají pít brzo a nepotřebují deset let archivace (pro mě to je taky přednost).

5 MT MT | E-mail | 9. ledna 2013 v 14:35 | Reagovat

[4]: neřeším tu oxidaci, jen prostě ta vína, co jsem měl - 3 - 4 lahve mi nepřišly ok, přitom to byly ročníky 2005 - 2009, mám dojem, ale dle chuti

6 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 14. ledna 2013 v 9:28 | Reagovat

Ještě jednou na téma delší životnosti vína Matt Kramer tady: http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/47848

7 p.j. p.j. | 17. ledna 2013 v 13:47 | Reagovat

Byť tedy u červených solidních burgundských 1er a Grand Cru (i přes zajímavý článek Matta Kramera) doporučuji vydržet těch deset let, bílé ze St. Aubinu bych určitě vypil daleko dřív, tři až pět let, víc bych ho netrápil, možná v nějakém kyselinou nadanějším ročníku jako 2007.Vína Oliviera Leflaiva mne osobně taky zas až tak nezaujala, ale moc jsem jich, pravda, neměl.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama