Leden 2013

Vzácné a ušlechtilé

31. ledna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Součástí doprovodného programu výročních Galadegustací Prague Wine Trophy se už pravidelně stávají tématické degustace. Před dvěma roky měl Willi Klinger strhující prezentaci rakouského vinařství (která mimochodem byla původním praimpulsem pro současné rakouské komunitní bedýnky :), před rokem vedli dva nositelé titulu Master of Wine dva semináře. 22. ledna měli v pražském hotelu Crown Plaza seminář "Jak porozumět ušlechtilým a vzácným vínům" Dr. Josef Schuller MW, ředitel Weinakademie Osterreich, a Frank Smulders MW, ředitel Palais Coburg.


Grüner Veltliner Wiedenberg 2011, Weingut Salomon Undhof

30. ledna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Konečně rakouské víno s tradiční etiketou! Štíhlá zelená ryzlinková pistole a samozřejmě šroubovací uzávěr. S třemi víny a vinařem samotným jsem se setkal před rokem na dvou Masterclass-seminářích pořádaných jako doprovodný program Galadegustace PWT, takže mám k vínu předem respekt i větší očekávání.



Návštěva vinařství Sepp Moser v Rohrendorfu

29. ledna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Šlo to rychle. Ve středu jsem zatelefonoval do Rakouska a ptal se na koupi Sauvignonu pro (případné) Komunitní Bedýnky. Rovnou jsem dostal pozvání, ať přijedu a přechutnám ve vinařství celou produkci. Ve čtvrtek jsme se domluvili, že to nebudeme odkládat na příští týden a uděláme to rovnou v pátek. Jak už někdo napsal skoro před stoletím, co se vleče, nestojí za nic.


Rakouská komunitní bedýnka

28. ledna 2013 v 5:30 | Sklenička |  Bedýnky

Už to budou tři měsíce od posledních Komunitních bedýnek, doufám, že už máte dopito a že se vám stýskalo! Po moselských ryzlinkových slaďácích přichází šest suchých vín. Ani gram cukru navíc! Vesměs echt suchá vína, ve kterých vedle strohosti tím víc vynikne mineralita. Některá vína jsou docela svůdné příklady zpracování odrůdy (Riesling, Veltlín, Zweigelt, Frankovka), jiná se můžou čistotou a strohostí jevit málo přístupná (Muškát, Sauvignon a zase Frankovka:). Tím zajímavější může být diskuse pod článkem, až vína ochutnáte.


Frankovkový pozdrav z Rakouska

24. ledna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
První setkání bylo vzrušující. Odšrouboval jsem uzávěr, přivoněl a někdo na druhém konci lanka musel cítit, že ryba zabrala! Bylo to jako jako polibek potmě. Barva vína byla hodně světlá, nebýt fialového tónu, mohla by se splést s Pinotem. Lesní vůně s višňovými peckami, jehličí a náznakem i mech, šípky a koření. V chuti suché s úplně, ale úplně odbouranou kyselinou, lehkým dotekem sudu, rozpuštěnými tříslovinami... a potom jako když si sednete do dvě stě let starého pohodlného křesílka, co mám u postele místo stolku a zavzpomínáte na něco příjemného, ale dávno zapomenutého. Dlouhá dochuť.



Večer vinařů firmy Vinom

23. ledna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Po pondělní Galadegustaci následoval seminář o ušlechtilých a vzácných vínech. Na obrázku to vypadá, že se nalévala oranžová vína, ale kdepak! Nebylo to jednoduché... článek napíšu, až si tu zkušenost trochu v hlavě srovnám.


Pondělní Galadegustace Prague Wine Trophy

22. ledna 2013 v 10:26 | Sklenička |  Jen tak
Už šestý ročník Galadegustace celoroční soutěže vín Prague Wine Trophy se konal v pondělí ve dvou patrech dejvického hotelu Crown Plaza.



Hautes-Cotes de Nuits 2010, Moillard-Grivot

21. ledna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Život přináší všelijaká překvapení. Ve čtvrtek jsem třeba zjistil, že mi první mráz roztrhl kousek střešní izolace a mám jednu zeď blbě rozmočenou. Hodinu na to přjela návštěva a přála si prozkoumat čakovickou hospodu Na Pekárně. Tam čekalo naopak příjemné překvapení.



Tři pozdravy z Rakouska

17. ledna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Po moravských, českých a moselských ryzlincích šroubuju uzávěry a následně se prokousávám rakouskými ryzlinky. Tak trochu doslova, jak se dozví ti, kteří vydrží a dočtou pozorně až do konce. Přidám i jeden Veltlín.



Srdečné pozdravy z Rakouska

16. ledna 2013 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Dnes po dlouhé době odrůda u nás zcela neznámá, Grüner Veltliner! Možná se najdou šťouralové, kteří budou namítat, že Veltlín zelený známe i na Moravě. Jenže v tom je právě zakopaný pes, abych to řekl sice frázovitě, ale o to srozumitelněji :o) U nás známe unavený, nudný Veltlín, Veltlín ulepený zbytkovým cukrem, taky fádní Veltlín bez kyselin, ale chybí nám echtovní, čistý, elegantní Grüner Veltliner.