Listopad 2012

Minule to bylo super,

28. listopadu 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
takže bych prosil ne jedno ale dvě místa :-) napsal mi jeden z účastníků mojí první brněnské degustace. A tím se plynule dostávám k dnešnímu tématu, a tím je druhá brněnská degustace. Ta se bude díky laskavosti provozovatelky paní Vicanové konat v pondělí 10. prosince od 18 hodin ve Vinné Galerii, tedy ve vinotéce v Lužánecké 16.



Víno pro singles a dvě ryzlinkové degustace

26. listopadu 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Dobrá zpráva je, že jsem dostal zásilku moselských ryzlinků pro všechny přihlášené bedýnkáře a tento týden už rozvezu a rozešlu všechno, co jste si objednali. Zároveň se chystám na veřejnou degustaci ryzlinků a ochutnávám další vína, která se už do bedýnky nevešla. Třeba tohle starší Spätlese nazvané "Kranklay." Stefan Erbes mi ukazoval dlouhou proláklinu na příkré stráni za Ürzigem a vysvětloval, že Kranklay je název té nejlepší části vinice Ürziger Würtzgarten.



O nejlepších padesáti, o jedné soutěži a o reklamě

22. listopadu 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Před týdnem jsem se připravoval na blížící se ochutnávku italských vín a narazil přitom na zajímavou soutěž italských vín. Vyčetl jsem to tady, na webu Daniela Cernilliho. Ve stručnosti, v červnu 2012 Luca Gardini a Andrea Grignaggini svolali do Milána skupinu (italských i zahraničních) novinářů a odborníků k degustaci, která měla sestavit seznam padesáti nejlepších italských vín. Účastníci s předstihem nominovali každý padesátku podle svého výběru a do degustace vybrali pořadatelé 160 vín - všechna, která měla aspoň dvě nominace. Hodnotilo se naslepo a výsledkem je jen seznam padesáti nejlepších a skóre ve stobodovce.



Let's drink Italy!

20. listopadu 2012 v 6:00 | Sklenička

Jen pár fotek ze středeční putovní přehlídky Let's drink Italy, která se konala 14. listopadu v hotelu Jalta. Podrobně jsem o tom psal pro Víno Revue, takže se tady omezím jen na pár fotek a poznámek. Byl to fofr, protože do čtyřhodinové volné degustace jsem vecpal dvě hodinové řízené. O Extra Vergine Olio di Oliva s Faustem Borellou jsem už psal tady, Masterclass čili řízenou degustaci třinácti italských vín vedl Luigi Buonanno, jinak "London Calling" z Cernilliho webu Doctorwine.


Pozvánka na předvánoční ryzlinkový večírek

19. listopadu 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Moselské ryzlinky pro všechny dosud přihlášené bedýnkáře jsou objednané a když všechno půjde dobře, přijednou příští týden. Pro ty, kdo je budou chtít zase ochutnat společně, jsem rezervoval na úterý 4. prosince večer vinotéku Le Caveau. Kromě šesti ryzlinků z bedýnky vezmu dva ryzlinkové sekty, staré Spatlese s názvem Kranklay (tak se jmenuje nejlepší poloha na vinici Urziger Wurtzgarten) a několik starých Spatlese a Auslese. To bude napínavé dobrodružství, protože jsem je sám dosud neochutnal a ani neochutnám - Stefan Erbes mě vybavil archivními vzorky z různých ročníků, ale mám vždycky jen jednu lahev. Na ročník 2003 si ještě troufám, ale jak dopadne ryzlink z ročníku začínající 199_, to neodhadnu. Možná pro jistotu přibalím i nějaký Grand Cru Riesling z Alsaska. Jestli to chcete zkusit, přidejte se. Začínáme v 18:30, vstupné je 300 Kč. Přihlásit se můžete tady.

Olivový olej, fotky z degustace

15. listopadu 2012 v 9:49 | Sklenička |  Jen tak

Dnes jen pár fotek z jedné degustace. Fausto Borella se pokusil zhustit týdenní školení do hodiny. Jestli jsem zpočátku nevěřil, že se olivový olej dá degustovat jako víno, jeho nadšení mě přesvědčilo.


Když vysvitlo slunce

13. listopadu 2012 v 5:50 | Sklenička |  Jen tak

Zatím naposledy se vracím k nedávnému výletu na Moselu. Když se řekne Mosela, je to skoro synonymum pro ryzlink. Český název odrůdy je Ryzlink rýnský, ne moselský, ale pro mě byly už dávno, od prvního setkání, moselské ryzlinky daleko nejpřitažlivější.


Včera neděla byla

12. listopadu 2012 v 5:50 | Sklenička |  Jen tak
V neděli jsem se vypravil na SM slavnosti na Jiřák. Nebyla taková zima jako před rokem (ale zase mě to přimělo přečíst si po sobě, co jsem psal před rokem a ejhle, je tam pár laskavých slov pro Zweigelt, který tři čtvrtě roku poté vyhrál šampiona na soutěži Prague Wine Trophy) a dav byl skoro neprostupný. S krabicí vzorků jsem si odnesl i nový krásnohorský Muškát moravský 2012 a hned večer se mu podíval pod screwcap :o) Kdykoli se u mě v běžném roce na stole objevila vína aktuálního ročníku, bývala z Austrálie či Nového Zélandu, protože tam se sklízí už na jaře!



Jazz náš vezdejší

8. listopadu 2012 v 5:50 | Sklenička |  Jen tak
Kdysi dávno v sedmé třídě se nás učitelka angličtiny ptala, jakou hudbu máme nejradši. Aleš poslouchal Beatles, taky měl přezdívku Beatník. Já jsem už tehdy ujížděl na country a druhej Aleš hrál vážnou muziku. "Já miluju džéééz," protáhla třídní krasavice Eva Bendová. Učitelka trochu strnula a po chvíli se zeptala: "Fakt jazz? Myslíš tu černošskou muziku se spoustou saxofonů a klarinetů?" Bendová trochu tápala, ale pak to vysvětlila - "no ty písničky co hrajou v rádiu. Gotta, Matušku, Vondráčkovou, Pilarku." "Takže popík," shrnula to úča.



Dnes o tom, že (dobré) víno je vždycky odněkud

7. listopadu 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Psal jsem o tom už dávno, co všechno dělá dobré víno. Dělají ho především lidi a stojí to spoustu práce. Při jmenování všech faktorů, které dělají dobré (výborné!) víno, jsem zapomněl zdůraznit jeden. Vinici.