Caiarossa 2008, IGT Toscana. Výrobce Caiarossa, Riparbella, Itálie

3. září 2012 v 6:00 | Sklenička
Narozeniny jsem letos oslavil už týden předem, Caiarossou 2008. Novým ročníkem vína, o němž jsem už tady psal.



Úvodní informace o vinařství je tady (web), takže shrnu jen v několika slovech: biodynamický projekt s nově vysazenými vinicemi (1999 a 2000) s neobvyklou hustotou vinic a striktně náročným zpracováním vína ve sklepě. Tentokrát bez barvitých historek a podivínských postaviček, i přes biodynamické zaměření jde o moderní mainstreamové vinařství. Jak jsem tady několikrát zveřejnil svoje dohady o tom, že díky suchému počasí se v Toskánsku daří biodynamice líp než v deštivém Česku, vinohradníkovy poznámky o Caiarosse to potvrzují, cituju z webu: Od 20. června do půlky října 2008 bylo velmi suché léto s pouze jedním deštěm v každém měsíci (vždy patnáctého nebo šestnáctého v každém měsíci pršelo). To se dá jenom závidět :o) Vysoká kvalita, ale malé výnosy.

Změna je život a tak se s novým ročníkem změnilo i složení vína. Přibylo Cabernetu Franc (29%), podstatné jsou podíly Merlotu (16%), Petit Verdotu (16%), Syrahu (14%) a Alicante (14%). Dále Cabernet Sauvignon (8%) a Sangiovese (3%). Poznámkám o suchém létě odpovídají i nízké výnosy, tentokrát výrobce uvádí průměrnou sklizeň jen 28 metráků z hektaru.

Proměnlivé složení mi trochu vadí, protože se víno ročník od ročníku proměňuje. Naopak mě baví střídmá až strohá adjustáž, míň údajů už snad přední etiketa ani obsahovat nemůže. Ve skleničce je víno temně rudé až do kávových tónů, s oranžovým meniskem a ne úplně jiskrné a čiré - zřejmě bez filtrace. Vůně je hluboká a pestrá s převládajícím černým ovocem, od višní až po černý rybíz a lesní vůně. Voňavá nasládlost naznačuje vyzrálost hroznů. Chuť je zpočátku hodně sevřená s pikantní kyselinou a tóny černého rybízu, ostružin a višní. V pozadí je ještě hodně svíravých tříslovin, které nedají chuti doznít. Hodně plné víno s velkou budoucností - zvědavost mě hnala otevřít ho už dnes, ale na další lahev si klidně rok nebo dva počkám. Vyšší cena (40 EUR ve vinařství) mi v tom pomůže, ale nejlepší čas na tohle víno bude spíš za pět let.
TOPlist
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama