O té naší autentičnosti

20. srpna 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Začnu malým kvízem: kolik moravských autentických vín najdete v následující nabídce:
a) barikovaný Hibernal
b) rosé z Modrého Portugalu
c) Cabernet Sauvignon (s 15% příměsi Pinotu Noir) ?



Jak už to bývá, nemá kvíz jedno správné řešení. Když si defïnujete, že autentická vína = vína od Autentistů, jsou správně všechny tři možnosti. Pokud se zamyslíte nad tím, co znamená "hra na dobové nástroje" a "středoevropské odrůdy," možná bude výsledek čistá nula (podle toho, zda předchozí generace vinařů dělaly rosé). Autentická vína, naturální vína, dokonce i vína od Autentistů. Je v tom zmatek. Velký podíl na tom máme my, co píšeme o víně na internetu. Jak roste objem informací o podobných vínech, roste i zmatek v pojmech. Souvisí autentičnost s kvalitou? Platí, že autentické = dobré?

Pokud jde o konkrétní vína a konzumenta, tak zřejmě neplatí. Autentické víno může být dobré a může vám chutnat úplně stejně (často) jako ne-autentické. Autenticita jen souvisí s tím, že vinařství je konzervativní obor a že je dobré poznat jeho tradice, protože každé hlubší uvažování o kvalitě s tím souvisí. Vinař, který bude chtít vyrábět kvalitní vína, nebude pěstovat na Sicílii ryzlink nebo na Moravě Syrah, z podobných důvodů jako si dobrý architekt nepostaví vilu v záplavovém pásmu u řeky. Když vysadí na Moravě ryzlink (nebo na Sicílii nějakou místní odrůdu), je to ten správný základ, ale vůbec to nedává záruku, že jeho loňské víno bude dobré (a navíc že zrovna vám bude chutnat). Dokonce ani když všechny práce ve vinici i ve sklepě provede výrobce tím správným, tradičním postupem, nemusí vám nakonec víno vůbec chutnat. Zjednodušeně řečeno proto, že i když vinař používá jen šetrné, "neinvazivní" postupy, je jeho víno nejen výsledkem přírodních procesů, ale i vinařova rozhodnutí o jednotlivých postupech, a vždycky se na něm nějak podepíše vinař. Jak mi kdysi napověděl jeden komentující (díky!), stáhnout víno z kvasnic nebo nestáhnout jsou úplně stejně razantní technologické zásahy...


V červnu jsem v Itálii ochutnával víno společně s dottorem Del Campo (na horní fotce) ze sicilského vinařství Passocanone. Pěstuje odrůdu Nerelo Mascalese na třech hektarech pod Etnou (Nerelo Mascalese si už povšiml i Robert Parker a prorokoval jí velikou budoucnost, i když v celé apelaci je snad jen 30 hektarů :). Představoval jsem si vzduch zaplněný sirnými exhalacemi ze sopky tak, že se ve sklepě vůbec nemusí sířit, těšil jsem se děsně. Samo víno bylo zajímavé, lehké červené se světlou barvou a živou květinovou vůní, kompletně připravované v nerezových tancích, aby se co nejvíc zachoval odrůdový projev, s přirozenými taniny a svěží kořenitostí. Pro příznivce či následovníky naturálních vín je to příběh jako hrom, pro obchodníka pravý poklad, ale nějak se mi nepodařilo se do výsledného vína zamilovat. Nechci to komplikovat, ale pro mě je důležitější, jestli je víno dobré, než jestli je autentické.

Bylo mi to tehdy líto, ale ještě víc jsem protrpěl jednu letošní pražskou degustaci naturálních vín. Měl jsem chvílemi pocit uzavřeného klubu, chyběl už jen společný tajný pozdrav spiklenců. Vína byla výrazná a nadějná, leč nevhodně nalahvovaná se spoustou kvasnicových aromat a chutí. O vínech s pivní vůní a chutí rozžvýkaného chleba bych se neodvážil napsat, že byla "čistá," nicméně účastníci na sebe pomrkávali a přesvědčovali se navzájem, že to tak je správně. Dva návštěvníci za mnou přišli a potichu se mě ptali, co je to za chuť, jak bych to pojmenoval? "Ten rozkvašenej chleba jsou kvasnice a ta jablka znamenají oxidaci," odpovídal jsem. Mluvili jsme šeptem, asi aby si ostatní nevšimli jejich pochybností. Tehdy mi došlo, co měla na mysli Alice Feiring, když před pár lety varovala: Biodynamika se nesmí stát omluvou pro špatné řemeslo!


Snažím se udržovat si odstup od extrémů. Jinakost a podivnost, obskurnost ve mně sice vyvolává zájem, ale při koštování podobných vín bývám opatrný a skeptický. Jako pozorovatel hemžení kolem naturálních vín mám dojem, že vyznavači extrémů mají společnou jen osobnostní inklinaci k minoritním jevům. Kdo hledá skutečně autentická vína, nemusí hledat obskurnosti. Stačí se vypravit do Burgundska nebo Toskánska, velká část tamější komerční produkce je autentická (aniž by to výrobci nějak zdůrazňovali, je to jen součást terroir:). Místní vinaři vyrábějí víno už několik století ze stejných odrůd, někteří přitom používají i moderní postupy a někteří je odmítají.

Vinařství je sice konzervativní obor, ale v některých ohledech se mění docela rychle. Ostatně je to nejlíp vidět na Moravě :o) Před časem jsem si ve starém Bistrotu na Žižkově zavěštil, že s biodynamikou to dopadne jako s punkem, new wave a všemi novými hudebními směry: pohltí je popík. Když jsem v červenci objevil v Itálii Trebbiano a Pecorino, dvě bílá vína z marcheského vinařství Torre Raone, jásal jsem. Dvě staré autochtonní odrůdy a vína zpracovaná mixem tradičních a moderních technologií (a nebyly to žádné vyjímky, podobných vín je tam spousta). Kvasí bez přidání selektovaných kvasinek, ale v nerezových nádobách při řízené teplotě. Následně si poleží 6 až 9 měsíců na kvasnicích, získají tím dlouhověkost a chuťovou plnost. Chuťový profil odrůd se liší od mezinárodních odrůd, ale vína sama jsou naprosto moderní a čistá. Asi by bylo zábavnější, kdybych k těm vínům měl pohádku o dědečkovi, který je vyrábí ve stodole ve stařičkých dřevěných sudech, jeho předkové vlastnili vinici už 300 let, mohl by k tomu ještě chovat krávy a slepice a vyrábět med, samozřejmě olivový olej... místo toho jde o moderní vinařství hospodařící na třiceti hektarech. Pro mě je to dokonalý příklad toho, jak si mainstream vytáhne z nových směrů to nejlepší a obohatí se tím. Už vyjednávám, abych ty vína dostal do příštích Komunitních Bedýnek :o)
TOPlist
 


Komentáře

1 florian florian | E-mail | 20. srpna 2012 v 7:37 | Reagovat

Pane Bože Sklénko jak může Pražský cajzl, rozumět Moravským vínům? To snad víš jenom ty jako nejlepší z Pražáků!

2 JURA JURA | 20. srpna 2012 v 21:09 | Reagovat

velký souhlas! Vše má mít svou míru! Nejvíc se mi líbí: "Kdo hledá skutečně autentická vína, nemusí hledat obskurnosti"

3 MT MT | 20. srpna 2012 v 21:21 | Reagovat

já mám rád víno, a je mi ve svém důsledku celkem jedno, jestli mu někdo říká tak či onak, pokud je to víno z vinných hroznů ... vtipné je, jak se k pojmu "biodynamika" či věcem, které jsou do něj zahrnuty, lidé staví - vždyť to není nic jiného, než jak obhospodařovali půdu lidé snad ještě před 200 lety .) že je to dnešnímu člověku nesrozumitelné ? Co udělal pro to, aby to pro něj bylo srozumitelné .)

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 20. srpna 2012 v 21:52 | Reagovat

[1]: Simone, zalez za duby a nepruď! Blokuju další IP adresu, ať mám pokoj :o)))

[2]: děkuju, proč tak stručně? Dobře se to čte, když chválíte :o)))

Ještě víc mě překvapuje 9,5 hvězdičkové hodnocení od 4 lidí, už dávno mě nikdo nehvězdičkoval. Nemusíte si hrát na mlčící většinu, komentáře jsou otevřené všem kromě několika málo pitomců, kteří tady v minulosti psali arogantní kraviny a otravovali ostatní. Nebudu jmenovat, najdete je snadno jinde :o)))

[3]: Ono to je celé víc o tom, jak to vnímá publikum, než jaké je to an sich. Jen mě mrzí, že ses jako povolaný nevyjádřil k rosé z MP, spoléhal jsem na tebe. Dělali ho váš stařeček? A k úvodnímu kvízu vůbec. Škoda. Když mi nějaký pitomec napíše, že to je "neznalost povýšená na vědu," jen mi to dodá sebedůvěru a chuť psát:o))) škoda, že to nikdo nekomentuje věcně.

5 MT MT | 20. srpna 2012 v 22:45 | Reagovat

[4]: k čemu se mám vyjadřovat jako povolaný ? .) já to nepochopil

6 Vinonaut Vinonaut | E-mail | Web | 20. srpna 2012 v 23:32 | Reagovat

Tohle to je vsechno na dlouhe diskuze, takhle ve zkratce to je tezky, ale... kdyz se na to divam z perspektivy pijaka, tak je hlavni veta tato: „Nechci to komplikovat, ale pro mě je důležitější, jestli je víno dobré, než jestli je autentické."
Je to banalni, ale je to – aspon pro me – pravda. Pricemz je taky pravda, ze pokud je dobre (zajimave, komplexni, vzrusujici atd.) vino zaroven "autenticke" / "naturalni" / "bio/dynamicke" / "s pribehem" atd. tak to je jakoby pridana hodnota ktera potesi.  
A to se mi libi: "nějak se mi nepodařilo se do výsledného vína zamilovat". To je krasne, zamilovat se do vina, vim o cem mluvis, to je po cem vsichni touzime, kvuli tomu furt ochutnavame, hledame, mudrujeme o vine. Ale uprime: v zivote se zamilujeme malokrat, ale kvalitni sex s viny od mainstreamovych producentů si muzeme uzit docela casto :o)

7 Mikuláš Mikuláš | E-mail | Web | 21. srpna 2012 v 12:55 | Reagovat

S tím co je uvedeno v článku v zásadě souhlasím. Rozhodně si nemyslím, že co je autentické musí být vždy dobré..Jen jsem nějak nepochopil ten úvod...Mikuláš

8 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 21. srpna 2012 v 13:40 | Reagovat

[7]: to je prosté, rád vysvětlím. Inspiroval mě Váš text a kvíz jsem si vypůjčil z něho. Vy ta tři vína berete automaticky jako autentická, ale když je posuzujete měřítky, která sám citujete (tradiční odrůdy a tradiční zpracování), splní to možná jedno. Moc mě překvapuje, že Vás na to hned neupozornil nikdo z tradičních vášnivých diskutérů o autentických vínech, včetně těch, o kterých sám píšete. Tak mi to nedalo a napsal jsem to sám. Neberte si to osobně, já to prostě jako blogger vidím jinak, než bych to viděl jako manažer PR-projektu orientovaného na víno, používám jiné metody a jiný jazyk.

9 Mikuláš Mikuláš | E-mail | Web | 21. srpna 2012 v 16:15 | Reagovat

Ano máte pravdu Podkorkem.net není čistokrevný blog, spíše jakýsi "online magazín". Kromě vlastních příspěvků na něm dávám prostor vinařům v rámci Seriálu Vinařův rok, dělám rozhovory apod...To proto, že mne jejich názory a srovnání různých přístupů zajímají. Však se také čas od času v komentářích pod články ve svých názorech střetnou..V rámci článku o vínech od Autentistů jsem prostě popsal vína, která mi chutnala a přišla mi zajímavá...Stejně jako jsem to dělal u jiných vín v minulosti. Šlo čistě o můj subjektivní dojem a názor...Ano pracuji v PR, to si zjistí každý, kdo zadá mé jméno do vyhledávače. Z toho jste si vydedukoval, že Podkorkem.net je PR projekt zaměřený na víno? Že mne snad platí spolek Autentistů?:)

10 Sklenička Sklenička | E-mail | 21. srpna 2012 v 17:16 | Reagovat

[9]:: kdybych si myslel, že Vás někdo platí, tak bych to prostě napsal, to mi nemusíte podsouvat :o) Blog mám proto, abych se mohl vypsat ze svých názorů, takže co chci říct, to taky řeknu. Jen po dvou letech práce v největší PR agentuře poznám Váš způsob práce s textem. Mně nevadí, když popíšete vína a máme na ně jiný názor, nesouhlasit je normální. Vadí mě, když děláte rozhovor s vinařem a já mám z textu dojem, že jste se nikdy ani neviděli, když doporučujete vína a mám dojem, že jste je nepil. Nebo když píšete o Autentistech, o "hudbě na dobové nástroje" a vůbec Vám nedojde, že vína, na kterých to chcete předvést tomu vůbec neodpovídají - nejspíš jste opsal tu hudbu na dobové nástroje z cizího textu a nesecvaklo Vám to? Kdyby vás víno a vinařství zajímalo, tak by Vás to přece muselo napadnout?

Blogy jsou prostě o něčem jiném. Když tady píšu o vinaři, tak jsem si to nevygůgloval. Píšu o něm proto, že jsem se s ním setkal a že se mi líbil, ať už je vinař z Moravy, z Čech, z Itálie nebo z Francie. Když tady mám fotku jeho rodiny, jak po práci jí guláš, tak proto, že jsem s nima celej den tahal dráty po vinici a ten guláš jsem jedl s nima. To nevadí, že Vy ne, ale vadí mi, že se tváříte jakoby jo, viz ty PR rozhovory s vinařem. Je to komicky už v nadpise, je to o té naší autentičnosti :o)))

Tak "online magazín" :o)))

11 Evas Evas | E-mail | Web | 21. srpna 2012 v 17:46 | Reagovat

Skleničko, jsi čerstvej absolvent nauky o blogování, nebo co? Že tak přesně víš, jak se blog má a nemá psát...

12 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 21. srpna 2012 v 17:54 | Reagovat

[11]: Evičko, na to snad není potřeba ani maturita :o))) Dělám to tady z vás nejdýl, tak jestli chceš něco vědět, klidně se zeptej. Pokud jde o PR magazíny, můžeš si vybrat, PR jsem dělal taky, ale třeba se radši poučíš od Podkorkáče. Mikuláš se zeptal, tak jsem odpověděl. S pozdravem atakdále...

13 Evas Evas | E-mail | Web | 21. srpna 2012 v 17:58 | Reagovat

[12]: Tak jo, až budu potřebovat radu, vím, kam se obrátit. A ty nezapomínej na nepsané pravidlo, že pod vlivem se na internet nemá nic psát - většinou pak člověk akorát lituje.

14 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 21. srpna 2012 v 18:17 | Reagovat

[13]:: Proboha nešil, dnešní víno jsem teprve otevřel. Na to jsou na webu jiní, co pozurážejí kdekoho pod vlivem už dopoledne :o)

15 IKS IKS | 21. srpna 2012 v 21:35 | Reagovat

Autentisté - vinařští autisté? Jinak, z článku jsem se prakticky nic nedozvěděl. Ale je to přece blog a jestli se mi nelíbí, tak jej nemám číst. OK, nebudu. Ještě bych něco napsal do diskuze a dostal bych ban neboli nabančeno.

16 Mikuláš Mikuláš | E-mail | Web | 21. srpna 2012 v 21:41 | Reagovat

Předpokládám, že jste v té největší agentuře byl minimálně ředitelem, měl kancelář s výhledem na Pražský hrad a měl za klopou největší propisku z celé agentury...Každopadně na závěr této plodné diskuze chci poděkovat, že pravidelně sledujete můj blog. Já se budu na Váš také snažit občas dostat, "když to tady z nás děláte nejdýl".

17 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 22. srpna 2012 v 7:18 | Reagovat

[15]: je mi líto, že jste se nic nedozvěděl. Vidím, že jste tu nový - ban tady padl asi dvakrát, a nikdy za nesouhlas. Za výkřiky o cajzlech a za aroganci ano.

[16]: tak dobře, napíšu to po Vašem: dělám si kurz blogování od června 2007, veřejně. Nepíšu "rozhovory" s lidma, které jsem nikdy neviděl a nedoporučuju vína, která jsem nepil. Neopisuju cizí texty a neplkám o propiskách a kancelářích s výhledem, když mi někdo ukáže, že jsem udělal konkrétní chybu, jako Vy s článkem o Autentistech.

Diskuse by byla plodná, kdyby Vás přiměla aspoň zavolat některému z vinařů a zeptat se ho, co jsem myslel tím kvízem - předpokládám, že většina zdejších čtenářů to ví, tak jsem to ani nevysvětloval.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama