Středeční degustace alsaských vín v Le Caveau

8. června 2012 v 8:29 | Sklenička |  Jen tak
Po středeční degustaci alsaských bedýnek v žižkovské vinotéce Le Caveau si užívám čtvrteční večerní chill-out na zahradě s Frankovkou 2009 od kamaráda od Hustopeč(í?). Je to tak akorát čistá jako Frankovka filtrovaná stáčením z kalů, ve vůni je zřetelná odrůdová kořenitost a v chuti je to lehké, děsně dobře se to pije a po včerejším večeru doufám, že to nemá žádný alkohol (naordinoval jsem si večer bez vína, ale domácí Frankovka od malovinaře to snad ani nemůže porušit :o) O degustaci jen stručně, protože jsem ji pořádal sám.



Začátek v Le Caveau obstaral alsaský Crémant a Pinot Noir, o kterém jsem tady nedávno psal. Přijetí bylo rozporné, někomu se Pinot líbíl a někomu ne, ale všichni účastníci byli asi nastavení na bílou smršť alsaských odrůd. Ta přišla až po chvíli vyplněné dvěma víny od hostitele Daniela Brože z Le Caveau. Strašná zrada (jak by řekl pirát z Macha a Šebestové), průmyslová šardonka z Languedocu prodávaná pod 120 Kč - nebyla špatná, ale nikdo jsme si netroufli ji zařadit. Chablis 2011 Fleur d'Accacia od Lamblina už bylo jasnější a čitelnější.

Dal jsem další Chardonnay (Crémant), ale přijetí bylo taky rozporné, bohužel nejvíc se líbilo mně. Po Sylvánu a Pinotu Blanc z Komunitních Bedýnek jsme šli do velkých odrůd. Z trojboje alsaských Grand Cru ryzlinků (Osterberg 2010, Rosacker 2010 a Schoenenbourg 2009) vyšel vítězně ten nejsladčí, Schoenenbourg. Jako polehčující okolnost uvádím starší ročník... Ač přímo z lahve, byl znatelně nazrálejší a příjemnější než předchozí nuladesítky z karafy.


Pinot Gris 2010 Muehlforst a Grand Cru Rosacker byly jasná záležitost. Hrozinková chuť a výrazná mineralita Rosackeru se nedá porazit. Totéž po chvíli s Gewurtztraminerem 2010 Muehlforst a Rosacker. Tramín z Rosackeru je ještě nevyzrálý, nezjemnělý, maskulinní a drsný, ale vysokou koncentrací včetně 44 gramů zbytkového cukru tak přitažlivý, že ho snad skousli i všichni, kdo přísahali na suchá vína.

Na závěr jsme dali Riesling 2009 Vendanges Tardives, taky z Hunawihru. Po dvou letech už krásně zaoblené, hladké víno. Už ani nevnímáte vyšší zbytkový cukr (jen 56 gr/litr), pijete ho znovu a znovu jen abyste si užili té vytříbenosti a jemnosti. Daniel Brož nám po skončení degustace nabídl kus čerstvého Roquefortu jako doplněk k tomuhle vínu, a odhadl to přesně!


Největší radosti a úspěchy? Jeden z účastníků, kterého vídám v seznamech Bedýnkářů znovu a znovu už třetí rok, mi vysvětlil, že před třemi roky dostal roční předplatné bedýnek jako vánoční dárek od syna. Dnes už si Bedýnky objednává sám :o) Jiný mimopražský návštěvník po skončení degustace poznamenal, že podle zápisků na blogu navštívil několik vinařství v Itálii. Dlouho jsme si byli navzájem jen anonymními nicky na webu, teď už známe i obličeje :o) a jak říkal ten rabín ve vlaku z Karlsbadu do Varšavy, vidějí? Už to začíná fungovat!

P.S. úplně jsem zapomněl fotit, takže dnes dávám jen staré, ilustrativní obrázky. Kdo to chcete vidět, musíte příště přijít taky!
 


Komentáře

1 jo jo | 8. června 2012 v 16:02 | Reagovat

Škoda, že je to tak z ruky, docela závidím tu možnost sejít se s ostatními podobně postiženými jedinci a porovnat během jednoho večera všechna vína v bedýnce. Při konzumaci láhev za večer až dva bohužel o tu možnost srovnání člověk přijde :(

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 8. června 2012 v 23:09 | Reagovat

[1]: nechci to přehánět, ale v skrytu duše už věřím, že na Brno jednou taky dojde :o))))

3 Ondra K. Ondra K. | 11. června 2012 v 8:11 | Reagovat

Škoda, že jsem jiný program, jinak bych se ochutnávky rád zúčastnil. O to víc mi nezbývá než se těšit na vyzvednutí bedýnek (snad už tento týden). Část dám do slepé degustace "voňavek", kterou chystám s kamarády.

Myslím, že loňský ročník bude vínům s vyšším cukrem nakloněn, pár vinařů dokonce vbec nemá suchá vína! Tady si příznivci cukru přijdou na své :)

4 Jindra Jindra | Web | 7. srpna 2012 v 14:20 | Reagovat

Nemám více slov, než "závist!" :)

5 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 7. srpna 2012 v 15:14 | Reagovat

[4]: k čemu závist? Stačilo si objednat jednu bedýnku :o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama