Nedělní večer v Perugii s Maestrem

19. června 2012 v 8:30 | Sklenička |  Jen tak

V sobotním blogu jsem tady neopatrně napsal, že jsem šel do downtown Perugie. Dodatečně jsem si uvědomil, že to je v Perugii (a nejspíš ve většině italských měst) nesmysl. Skoro oxymoron. Správně jsem měl napsat do Perugia Centro nebo uptown.


Stará Perugie je totiž vystavěná na pořádném kopci a postupně se rozšiřovala pod něj. Kopec je tak strmý, že na něj z jedné strany vede lanovka. Říká se jí Minimetro, má jen pár zastávek a tunel a jedna cesta nahoru stojí 1,50 EUR. Kabinky frčí docela často a v horkém italském večeru je pohoda nedorazit do pizzerie zpocený. Mimochodem z druhé strany zkracují cestu do kopce eskalátory.


Přidávám slíbenou fotku interiéru hotelového výtahu obloženého stylizovanými dřevěnými bedýnkami na víno. Jazz a víno, hotel Gio, Perugia :o)


K nedělnímu večernímu chill-outu jsem dostal Maestro 2008, Vino Nobile di Montepulciano. Výrobce s obligátním italským jménem, Palazzo Vecchio, přímo z Montepulciana. Koštovali jsme ho už v sobotu s Federicou Riboldi z Palazzo Vecchio. Moc se mi líbilo, ale chtěl jsem se přesvědčit s množstvím větším než malým. I v neděli večer je výborné. Má temně rudou barvou s malým nahnědlým odstínem a komplexní vůni vyzrálého ovoce s převládajícími třešněmi. Už ve vůni je poznat dubový sud, ale chuť přináší rozhřešení - není to barik, ale spíš velký dubový sud. Tradiční projev, tradiční Sangiovese školené ve velkém sudu. Koncentrované, ale přesto už dobře pitelné. Má jemné teplé třísloviny, rozhodně jimi není zatěžkané nebo přetížené. Příjemná kyselina, samozřejmě po jablečnomléčném kvašení. Projev hodně vyzrálých hroznů Sangiovese, horký a podtržený čtrnácti procenty alkoholu, ale s trochu nižší teplotou se projev výrazně mění a nabírá eleganci. Úplně si k němu představuju grilované maso. Vlastně jsem už téhle denominaci moc nevěřil, většinou jsem potkával s víny nadupanými tříslovinami tak, že až bolel jazyk, tohle je první Vino Nobile, které mě opravdu upřímně nadchlo.


Ani neznám cenu, na rozdíl od mnoha italských vinařů, kteří mi hned po naplnění skleničky strkali pod nos ceník, slečna Federica vůbec ceny nezmínila a řeč se vedla jen o víně. Ale tak to má být, licitovat o ceně můžeme po internetu.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama