Červen 2012

Dvě italské degustace

26. června 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Ještě jednou se ohlížím za víkendovými degustacemi v Perugii. Sice v tom mám trochu zmatek, Giovanni Dubini za orvietské vinařství Palazzone a Alessandro Meniconi za umbrijské vinařství Perticaia mi nalévali vína střídavě, ale doufám, že s pomocí jejich tiskovin svoje poznámky rozpletu správně.


Nejlepší letní snídaně

25. června 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Pokud jde o snídaně, od dovolené 2007 jsem přísahal na croissanty a cappuccino. Navykl jsem jim v Itálii, postupně jsem na ně naučil i děti - speciálně kvůli nim (a těm croissantovým snídaním) jsem začal vyrábět džemy. Napřed meruňkovej, potom jahodovej, višňovej a ananasovej.



Pár fotek z třetího kola Prague Wine Trophy

20. června 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

V šerém dávnověku (zhruba tady) jsem poslal do soutěže Prague Wine Trophy dvě burgundské šardonky a následně jsem si na blogu postěžoval, že dostaly nízké hodnocení. Ve skutečnosti jsem to udělal proto, abych si mohl porovnat svoje hodnocení s porotou a pokusil se v tom vyznat.


Nedělní večer v Perugii s Maestrem

19. června 2012 v 8:30 | Sklenička |  Jen tak

V sobotním blogu jsem tady neopatrně napsal, že jsem šel do downtown Perugie. Dodatečně jsem si uvědomil, že to je v Perugii (a nejspíš ve většině italských měst) nesmysl. Skoro oxymoron. Správně jsem měl napsat do Perugia Centro nebo uptown.


Cappella Sant'Andrea, Toskánsko

18. června 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Asi nejfotogeničtější vinařství ze sobotních perugijských degustací, Capella Sant'Andrea z toskánského San Gimignana (web). Mají osazených jen asi 8 hektarů vinic, hospodaří organicky a mám z nich pocit, že je to strašně baví.



Sobota a Ruché

17. června 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Po sérii dvanácti půlhodinových degustací s italskými vinaři jen pár fotek z večerní vycházky do downtown Perugie. O víně to moc není, to jen já jsem při si některých pohledech na velkolepou umbrijskou architekturu pomyslel, že má lidská měřítka a že to určitě nějak souvisí s vínem, ale byl to jen prchavý a těžko sdělitelný pocit. Doufal jsem, že se ho podaří zaklít do spodní fotky vchodu do muzea...


Víkend v Perugii

16. června 2012 v 1:26 | Sklenička |  Jen tak

Celý týden jsem skoro nic neblognul, ale neflákal jsem se, naopak. Fotka z nástupu do letadla dokumentuje vrchol skleničkovského sebeovládání - při vzpomínce na jednu srpnovou noc v osmdesátých letech a nekompromisního bzeneckého výpravčího ČSD jsem na pátečním kole Prague Wine Trophy polykal jen minimum a poctivě vyplivoval, aby se ta situace neopakovala při večerním odletu do Říma.


Barbaresco 2008, Fratelli Borgogno

12. června 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak

Znáte to, někdy se dlouho trmácíte pouští a nikde nic než písek. Když pak po dlouhý době dojdete k oáze, dostanete na vybranou. Kdyby to bylo jen mezi lahví Montrachetu nebo Chambertinu, bylo by to snadný (s horkým pískem se líp snoubí dobře vychlazené bílé :o) Horší to je, když napřed dostanete jednu skvělou nabídku a hned po ní druhou, a čím je pochod pouští delší, tím je jistější, že se obě nabídky časově vylučují… Mně se to tento víkend podařilo zasynchronizovat tak, abych stihl obě (i když letecké zkušenosti druhých jsou varovné, s Bizza(i)rem jsem ještě neletěl). V současnosti už mě nemučí nutnost volby mezi dvěma možnostmi, ale týden starý zánět v krku. Kloktám Stopangin, zobu Analergin, vypínám klimatizaci v autě, v pondělí jsem si byl zaplavat v bazénu a budu chodit nejspíš celý týden. Pylová sezóna vrcholí, uvolňuju ucpaný nos, abych si o víkendu neudělal ostudu. Ve volných chvílím se oddávám samostudiu. Díky tomu jsem si koupil následující víno. (Na úvodním obrázku můj organicky pěstovaný rybíz, obklopený stonky trávy ;o)


Středeční degustace alsaských vín v Le Caveau

8. června 2012 v 8:29 | Sklenička |  Jen tak
Po středeční degustaci alsaských bedýnek v žižkovské vinotéce Le Caveau si užívám čtvrteční večerní chill-out na zahradě s Frankovkou 2009 od kamaráda od Hustopeč(í?). Je to tak akorát čistá jako Frankovka filtrovaná stáčením z kalů, ve vůni je zřetelná odrůdová kořenitost a v chuti je to lehké, děsně dobře se to pije a po včerejším večeru doufám, že to nemá žádný alkohol (naordinoval jsem si večer bez vína, ale domácí Frankovka od malovinaře to snad ani nemůže porušit :o) O degustaci jen stručně, protože jsem ji pořádal sám.



Desáté Komunitní Bedýnky

6. června 2012 v 9:35 | Sklenička |  Bedýnky
Jsou na světě, alsaské Komunitní Bedýnky jsou kompletně rozdané a rozdistribuované. Pokud jste se někdo přihlásil a nedostal, honem se ozvěte! (Zbylo mi pár lahví, ale brzo bude po nich :)