Muscat Grand Cru Goldert 2003, Cave de Pfaffenheim

15. března 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Pravidla zavedených apelačních (denominačních) systémů ve Francii a Itálii obsahují tolik záludností, že jsou v(d)ěčným tématem sporů. Nakonec sice rozhoduje volba konzumenta, ale čím je chuť vína lepší, tím větší je i zájem o informace a tím je i případný spor o pravidla pravděpodobnější. Někdy je to nepřehledné a už jsem si dal za úkol zeptat se při případné příští cestě do Itálie několika konkrétních vinařů, jestli některým vínům nesnížili klasifikaci z D.O.C. na IGT záměrně, aby se líp prodávalo. Asi se to neděje v Barolu nebo v Montalcinu, ale nezní vám například Pergolaia 2007 IGT Toscana líp než Pergolaia 2007 Montescudaio D.O.C.? Nebo za to fakt můžou tři procenta Cabernetu Sauvignon???



V červnu 2006 jsem byl na dovolené v Alsasku. Vracel jsem se z návštěvy Eguisheimu a sjel k budově pfaffenheimského vinařského družstva Cave de Pfaffenheim. Pamatuju si, že jsem ochutnal tři nebo čtyři Grand Cru ryzlinky, ale žádný z nich mě nedostal, nadšení vypadá jinak! Řekll jsem si o vzorek muškátu 2003 z Goldertu a koupil karton, i přes velké pochybnosti o deklaraci Grand Cru. Měl jsem za to, že alsaský muškát nepatří mezi odrůdy, které smí nést označení Grand Cru. Kupoval jsem ho s podezřením na drobný podvod a s obavou, že budu jediným českým majitelem Grand Cru muškátu. Ale ochutnávka rozhodla, nehledě na posměch. Hned po příjezdu do penzionu jsem zalistoval v Guide Hatchette a našel, že na dvou alsaských Grand Cru se smí pěstovat muškát, Goldert byl jeden z nich. Později jsem četl debaty o tom, že omezení Grand Cru statutu na ryzlink, tramín, Pinot Gris a muškát nemá oporu v zákoně a technicky vzato smí všechny alsaské odrůdy nést označení Grand Cru, ale myslím, že se tak přesto označují podle místního zvyku jen čtyři "velké" odrůdy.


Víno vůbec nekoresponduje s mými vzpomínkami, pamatuju si husté víno s výrazným zbytkovým cukrem. Po skoro šesti letech má světlou zlatožlutou barvu, krásně čirou. Jemnou muškátovou vůni s bylinkama a bezem. Chuť je hodně suchá, uhlazená, klidná. Po devíti letech je kyselina hodně mírná, v chuti je tón přezrálého ovoce a (pří)jemná hořčinka, delší dochuť jako vzpomínka na prázdniny.
 


Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 15. března 2012 v 9:25 | Reagovat

Když už píšeš o záludnostech a pravidlech... "na dvou alsaských Grand Cru se smí pěstovat muškát" je vlastně špatně. Muškát můžeš pěstovat, stejně jako ostatní alsaské odrůdy, kde chceš. Jen pokud nejde o odrůdu na tom Grand Cru "povolenou", tak nemůže na vinětě nést označení GC a jméno vinice, ale spadne ti do všeobjímajícího AOC Alsaska. Navíc Muscat je jednou z těch "noble" odrůd a je povolen prakticky všude, jsou jen dvě výjimky, kdy Muscat GC být nemůže :-) Naopak takový Sylvaner GC být nemůže nikde, krom jediné výjimky. A dvě Grand Cru vinice mají dokonce povoleny směsky (a jedna z nich i s trochou muškátu, právě na ní ale nemůže být Muscat GC samostatně). Frantíci nám to neulehčují :o) Snad se mi podařilo dobrat správné verzi tu:
http://www.jizni-svah.cz/2009/12/alsasko-medove-kvetinove-i-plne-kyselin.html

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 15. března 2012 v 9:42 | Reagovat

[1]: OK, tak pro tebe přesněji - na dvou GC se smí deklarovat muškát :o) Jenže to jsou právě ty záludnosti - ty jsi kdysi diskutoval ten objev, že podle litery zákona se všech sedm alsaských odrůd smí deklarovat jako Grand Cru, ale pak je tu ještě něco jako zvyk a ten platí - aspoň jsem tak vyrozuměl z konverzace s vinaři, že na Grand Cru se prostě pěstují ty velké odrůdy a hotovo :o) Vyjímky jsou jistě zajímavé, ale spíš pro ty věčné debaty ovíněných expertů :o)))

3 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 15. března 2012 v 10:29 | Reagovat

[2]: Jako GC se smí deklarovat ta odrůda, která je u konkrétního GC vyjmenována v apelačních předpisech :-) Prakticky vždy jsou povoleny čtyři "noble" odrůdy, tedy Riesling, Pinot Gris, Gewurtz a Muscat (všechny druhy) + výjimečně Sylván. A muškát, znova to opakuju, může být GC prakticky na všech alsaských Grand Cru KROM dvou výjimek, ty tvrdíš opak :-) Tohle není jako "zvyk a dělá se to tak", tohle prostě říkají předpisy :-)

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 15. března 2012 v 11:03 | Reagovat

Teď koukám na stránky INAO a tam skutečně u každého namátkou vybraného GC je technický list k muškátu, takže se zdá, že máš pravdu - na každém GC se smí pěstovat. O víkendu si za domácí úkol najdu starou ročenku a ověřím si, jestli mám pravdu i já, když jsem napsal, že se pěstuje a deklaruje jen na dvou z nich. Doufám, že si to po šesti letech pamatuju správně :o) ale myslím, že to je jen rozdíl mezi teorií a praxí - nepamatuju se, že bych i v Alsasku viděl jiný GC muškát než ten z Pfaffenheimu. Navíc mám v textu chybu, nepatří tam Pinot Blanc. Omluva, nemám psát jen z hlavy, musím i gůglit...

5 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 15. března 2012 v 13:06 | Reagovat

[4]: Psal jsem k tomuhle nedávno delší text mimo svah, dost to řešil a vyptával se, ještě to mám v hlavě. GC muškátů jsem viděl dost a i jich pár pil :-) Krom Goldertu (od Zind-Humbrechta, parádní věc, určitě nejlepší z nich) i z Pfingstbergu, Kirchbergu, Pfersigbergu a Hatschbourgu, dle poznámek za poslední dva roky. Ale je fakt, že GC Muscat nevidíš tak často jako ostatní odrůdy :-)

6 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 15. března 2012 v 13:08 | Reagovat

[4]: A jenom pro upřesnění, ještě jednou, na GC vinicích můžeš pěstovat i ten Pinot Blanc či Chardonnay, když chceš. Jen to prostě označení GC nebude moct nést :-)

7 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 15. března 2012 v 13:29 | Reagovat

[6]: Tomu rozumím, to je jasné :o) ale když si uvědomíš, jakým způsobem se deklarace GC získává, jak je ceněná a jak často (a snadno) se obměňují vinice, tak je zřejmé, že tam nikdo jen tak nevysadí novou odrůdu odlišnou od dosavadní výsadby.

Nakonec ti musím dát zapravdu (sakra %-), nejspíš jsem si to tehdy špatně přeložil. Našel jsem teď starou ročenku Hachetta a uvádí sice muškát jen na jednom GC, ale je to seznam oblíbených či doporučených odrůd, ne povolených. Tak se omlouvám všem co mi uvěřili, ještě že jsem to celé uvedl myšlenkou o tom, že ty předpisy jsou jen pro zmatení zákazníků :o)))

8 Vinonaut Vinonaut | E-mail | Web | 22. března 2012 v 13:58 | Reagovat

Nechci mluvit o tady tom konkretnim vine, ale urcity styl alsaskych vin povazuji za omyl. Myslim tim napr. Pinot Gris, 13,5 alk., 40g cukru a nula kyselina. Kdo to ma proboha pit?

9 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 22. března 2012 v 16:38 | Reagovat

[8]: děkuju za nahrávku, já to piju strašně rád :o) a kdybych to věděl, když jsi byl posledně u mě, tak bych ti otevřel poslední lahev Pinotu Gris 2005 z vinice Rosacker, který to přesně splňuje. Botrytis, rozinková chuť a velejemná jemnost! Tak až přijedeš příště :o)

10 Vinonaut Vinonaut | E-mail | Web | 22. března 2012 v 17:48 | Reagovat

[9]:Klidne ochutnam a i pochvalim, ale me tohle proste prilis nebavi :o)

11 Tomáš M. Tomáš M. | 23. března 2012 v 10:28 | Reagovat

Já tedy nevím, moravské víno bez kyseliny se zbytkovým cukrem je téměř vždy ulepené unavené a nudné. Ale ta alsaská jsou úplně o něčem jiném - může za to mineralita a nebo ještě něco jiného?

12 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 23. března 2012 v 17:13 | Reagovat

[10]: to bude spíš závist, jak ryzlink záviděl tramínu a šeďáku, že nejsou tak kyselý :o)))

[11]: asi to bude složitější, ale je zábavný to zkoumat :o) a vidím velkej prostor pro podobný zkoumání i pro osvětu, zrovna před týdnem jsem přemýšlel o alsaské komunitní bedýnce s ukrutně sladkým botrytickým šeďákem...

13 Vinonaut Vinonaut | E-mail | Web | 24. března 2012 v 1:02 | Reagovat

[12]:Tak Riesling samozrejme neni nikdy "kysely", muze mit pouze vyraznou kyselynku ;o) coz je mimochodem prednost teto odrudy. Ale vazne: Cetl jsem zajimavy clanek o krizi Alsaska, kde zrovna Remy Gresser, prezident vinaru Alsaska, tuto krizi oduvodnil mimo jine temito nesmyslne sladkymi viny, vyrazem urciteho modniho trendu 80-90.let, ktery je, podle R. Gressera, totalne mimo. Alsaska vinna identita je v suchych vinech, tady ty zalezitosti jsou pry slepa ulicka, a skodi image Alsaska.I kdyz ti ty sladky sedaky chutnaji, podle Gressera to je uchylka, ktera je Alsasku cizi. Ja nejsem expert na Alsasko, ale myslym ze to je zajimavy nazor primo z cntra deni, ktery plne chapu.

14 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 24. března 2012 v 11:05 | Reagovat

[13]: o krizi Alsaska mluví většinou obchodníci. Párkrát jsem tam byl a podle návštěv vinařů a ochutnávek vín bych o žádné krizi nemluvil. Já sice nevyhledávám nabušené tramíny, ale botrytické PG miluju a myslím, že to všechno i s ryzlinkem patří mezi to nejlepší, co ve víně je.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama