Zweigeltrebe 2005 zemské, Dobrá Vinice

6. února 2012 v 9:27 | Sklenička |  Jen tak
Zweigeltrebe jsem si zatím nezamiloval. Někdy narazím na lepší, někdy na horší, ale kvůli tomuhle vínu bych se s cvajglem klidně usmířil...



Temně rudá třešňová barva, hodně světlá a čistá. Ve vůni typické třešně a dřevitost, podle vůně se dá Zweigelt snadno poznat. Druhý den je vůně elegantní, jemná, kultivovaná. Chuť je čistá, s pěknou kyselinou, nepříliš tělnatá, časem ohlazená - právě podle jemnosti tříslovin se nejsnáz pozná, že jde o starší ročník. Podle údajů výrobce víno zrálo 16 měsíců v nových barikových sudech a není filtrované. Ani jedno už není z chuti příliš patrné. Spíš se nabízí závěr, že barik posloužil k prodloužení životního cyklu vína a ne k vyladění chuti. Víno se časem zjemnilo, vyhladilo a když čas odfoukl i taniny, zůstalo jen nahé víno s extrémně jemným projevem odrůdy.
 


Komentáře

1 DV DV | E-mail | Web | 6. února 2012 v 9:43 | Reagovat

Já mám naopak Dornfeldery moc rád, mojí stálicí v poslední době je Lacinův DF 2009 a v pátek jsem si otevřel DF od Krausů, 2008čka za pár korun z Makra, překvapivě velmi pěkná, a naprosto vynikající poměr cena/výkon.

2 Kulda Kulda | 6. února 2012 v 11:56 | Reagovat

Tak nevím, nabízí se komentář já mám naopak Frankovku rád. Nicméně zrovínka včera jsem ke kančí roládě otevřel cvajgl od znovínů 2006 jakostku ze Staré hory. Když se ohřála ze sklepní teploty a vydýchala se, tak se to taky dalo. Ostatně ta roláda taky

3 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 6. února 2012 v 15:28 | Reagovat

[1]:[2]: :o) příprava na určování odrůd v nových Komunitních bedýnkách? Ještě si toho užijete :o)))

4 František František | E-mail | 6. února 2012 v 15:55 | Reagovat

Zweigeltrebe je moje srdeční záležitost, mimochodem začalo to ZW 99, shodou okolností ze Znovínu. Takovému popisu nemohu odolat :o) Dá se tento ročník od Dobré vinice ještě volně sehnat? Nebo máte tajné zdroje, o které byste se případně mohl podělit?

5 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 6. února 2012 v 16:04 | Reagovat

[4]: já všechny tajnosti tady na blogu vykecám a pak už žádné tajné zdroje nemám :o) Myslím, že posledních pár lahví by mohlo mít vinobrani.eu, případně přímo u výrobce v pražské kanceláři. Kontakty jsou na www.dobravinice.cz.

6 MT MT | 7. února 2012 v 17:32 | Reagovat

Sklenička:

to pořád spousta lidí nechápe, když dáš dobře postavené (pokud možno ne z mladé vinice) víno do sudu, i třebas nového, necháš to dostatečně dlouhou dobu na kalech, víno si projde vším, čím potřebuje a pak potřebuje po zrání v sudu jen čas na lahvi, kdy je k pití ... pak se ti nerekrutují lidi, kteří říkají, že tam cítí duběnku a je to vada .) spousta tzv. barrique vín se u nás dělá, že se dá čisté víno do sudu, a nejlépe v kombinaci se sírou ... a říkají tomu, že to tam zrálo, což je samozřejmě nonsens, kor v momentě, kdy se víno zasíří

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama