Slepecká hůl čili průvodce slepou degustací

25. února 2012 v 11:26 | Sklenička |  Bedýnky
Už je to tady - Brňáci si už můžou vyzvedávat Bedýnky v Brně, Pražáci od pondělí v Le Caveau, ostatní je dostanou tento týden poštou. Před dvěma roky jsem tady popsal některé znaky odrůd, které se mohly objevit nebo se dokonce objevily mezi šesti víny vybranými do prvních slepých Komunitních Bedýnek. Myslím, že to moc nepomohlo (znalí tipovali správně i bez toho a ti, kdo se spletli, se spletli i s návodem). Tentokrát jsem napsal Slepeckou hůl ještě předtím, než jsem všechna vína nasyslil domů, takže jsem ani nemohl seriózně popsat vůně a chutě a přidat nějaká vodítka, to by bylo double blind, tuplovaně naslepo.



Napřed trocha metodiky: největším úskalím slepé degustace je spěch a stress. Už jsem tady psal o degustaci, kterou před dvěma roky vedl Jean-Charles Servant, ředitel vinařské školy L'Ecole des Vins de Bourgogne. Dvě hodiny s námi degustoval deset vín. Tentokrát to není samožerství, když si vypomůžu citátem vlastního textu:

...největším poučením bylo, že pan Servant s degustací vůbec nespěchal. Dával si na čas. Na pětici vín si vyhradil pokaždé přes hodinu. Zvolna komentoval barvu, až jsem si říkal, že tyhle začátečnické a samozřejmé poznámky by mohl přeskočit. Jenže i ta barva často souvisí s dalšími (a důležitějšími) charakteristikami vína, a on se od těch zprvu banálních poznámek odrážel k podstatnějším a zasvěcenějším komentářům... ke kterým se prostě nedopracujete, když přeskočíte (a nepojmenujete si) to, co je jaksi v první linii a nejvíc na očích, ale při spěchu se vám to snadno schová a zneviditelní jako chameleon na větvičce...

Nespěchejte a nedejte se vystresovat. Laikům může připadat směšné několikaminutové kroucení skleničkou a posuzování barvy (zjevu) vína. Jenže z výraznější barvy bílého vína (třeba zrovna první dvě bílá, SKB 1 a 2) můžete usoudit na vyšší stáří nebo nějaké tradiční technologické postupy při výrobě. Například mikrooxidace v sudu? Delší ležení na slupkách a tím vyšší extrakce barviva? Nebo třeba delší ležení na kvasničních kalech? Některé z nich si můžete potvrdit ve vůni. Nespěchejte, nepřeskakujte a nepředbíhejte, ať vám nic neuteče. Pokud vás někdy (nejen ve slepých bedýnkách) překvapí chuť kvasnic, je to znamení, že jste zbytečně spěchali: měli jste to čekat už podle barvy! Je snazší, když na to přijdete už pohledem, jinak na tom budete stejně jako když ve vlaku zapomenete vystoupit na první přestupní stanici. Musíte se vracet a nejspíš vám něco ujede :o)


Druhé úskalí : nezkušenost a nedostatek systematičnosti. Začněte s tím hned. Pište si poznámky. Hned jak si nalijete víno do skleničky, napište si, jak vypadá, jak voní a jak chutná (a nespěchejte, viz předchozí poznámka). Zkuste z té složité a komplexní barvy, vůně a chuti vyseparovat jednotlivé složky, které můžou posloužit jako vodítka. Napište si je!!! Necenzurujte se, nebojte se zapsat skutečné pocity. A jestli si ani za třicet minut nebudete jistí, která odrůda to je, zkuste to odhalit podle vlastních písemných poznámek, jako byste je četli po někom jiném.

To se totiž už před dvěma lety stalo - jeden čtenář, zřejmě úplný vinný začátečník, mi napsal perfektní charakteristiku rýňáku 2007 od hrušeckého vinaře Richarda Tichého. Lípa, med, citrusy, kyselina, zbytkový cukr a dodal vlastní závěr :o) Chardonnay! (Kdyby si to po sobě přečetl, muselo mu být jasné, že popsal rýňák.) Mně se to už stalo víckrát, naposledy, když jsem se na vánočním večírku nedůvěřivě dotazoval italského vinaře, jestli to mladé Montepulciano je fakt stoprocentní Sangiovese? Nejsem dost pohotovej, ale když jsem po sobě ráno četl degustační poznámky, bylo to jasné - žádná divočina, žádné třísloviny, žádné tvrdé kyseliny, žádné Sangiovese, ale typické Montepulciano. (Jenže já sice koštuju Montepulciano dvakrát ročně, ale jsem zvyklej psát si poznámky a luštit je po sobě, tak na to přijdu aspoň po ránu.)


Tentokrát jsem vybíral hlavně výborná vína a dostal i pár vín starších. Vzpomeňte si, že jsem je inzeroval jako Postupku naslepo - jsou to všechny ročníky od 2005 do 2010. Desítka je jednoduché, pitelné víno, jen má málo kyselin. Když jsem ho ochutnával ve sklepě, komentoval jsem, že má vzhledem k ročníku málo kyselin. "Kyseliny vinné bylo v tom roce málo," řekl mi vinař, "a jablečná je odbouraná." Tak proto.

Jednou jsem vtipkoval, že by mnoho milovníků vína mohlo být rozčarovaných, kdyby zjistili, že za tím, co ve víně milují a vyhledávají, je jen síra a kyselina jablečná. Takže první varování - většina vín nebude mít kyselinu jablečnou (možná dokonce všechny, ale zatím mám doma jen tři z nich a u zbylých tří je to přinejmenším pravděpodobné. A jen pro zajímavost, dvě vína z šesti kvasila spontánně, bez přidání selektovaných kvasinek). Všechna vína byla sířená, ale většinou až při lahvování, takže se síra nepoužívala jako technologický prvek při výrobě. Jestli vám chutě (a vůně) budou připadat neznámé a cizí, jestli v nich budete marně hledat odrůdové charakteristiky (tak jak je znáte a jak jste na ně zvyklí), věnujte se napřed chvíli samotnému vínu a a tomu, jestli vám takové víno chutná nebo ne. A případně se potom zamyslete nad tím, nakolik vaše představy o odrůdě ovlivňuje síra a kyselina jablečná :o)))


Uvítám vaše degustační poznámky o vínech, popis barvy, vůně a chuti, a vaše hodnocení vína. Úplně upřímně, jsem strašně zvědavej na komentáře a diskusi o vínech, teprve diskuse z toho dělá komunitní projekt! A ocením, jestli si navíc tipnete odrůdu (ročník, to už je loterie!) a samozřejmě i to, které víno je z Čech a které z Moravy (nic jiného se v Bedýnce neobjeví, než Čechy a Morava). Ale popravdě, nejvíc mě bude zajímat, jestli vám víno chutnalo a jak ho hodnotíte. Pokud se někdo strefíte do všech odrůd a poznáte Čechy, ocením to nějakým dobrým vínem. A těším se na to, až zase někdo dáte 78 bodů ze sta mému favoritu :o))) Mezitím se komentáře pod textem nebudou zobrazovat (nejlíp, když je budete psát rovnou sem dolů), ale budu na ně reagovat soukromým e-mailem a po měsíci je zveřejním naráz (aby v tom první chybující nebyli sami a aby první tipy neovlivňovaly další čtenáře). Dobře se bavte!

Slepá Bábo, máš mě ráda???
==============================
P.S. Po více než šesti týdnech 12. dubna zveřejňuju všechny komentáře a přidávám odhalení všech vín. Pro snazší orientaci v textu jsou správné tipy v samostatném článku tady.
 


Komentáře

1 FŠ | 25. února 2012 v 11:34 | Reagovat

Včera hned padlo první červené - SKČ 2. Vinaře tipuji na Viléma Krause (nebo jeho plagiátora :a) ), odrůda roučí modré a časově bych víno zařadil spíše do těch starších ročníků. Ale ruku do ohně dám za tuto informaci pouze v azbestové rukavici ;o)

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 25. února 2012 v 11:37 | Reagovat

FŠ: odrůda i vinař jsou správně, podrobnosti posílám na soukromý e-mail. Snad první správný tip přinese štěstí i ostatním :o)

3 FŠ | 27. února 2012 v 9:24 | Reagovat

Dnes padlo druhé červené (SKČ 1). Můj tip je následující:
- vinař: Krásná Hora
- odrůda: Zweigeltrebe
- ročník: mladé víno, tedy konkrétně 2010 (víno mi připadá hodně mladé - osobně bych hádal třeba i ročník 2011, kdyby nebyl stanoven rozsah 2005 - 2010).

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 27. února 2012 v 9:27 | Reagovat

FŠ: Obě červená správně, parádní! Přeju podobný úspěch i s bílými.

5 František František | E-mail | Web | 27. února 2012 v 11:12 | Reagovat

Pane Skleničko, děkuji za potvrzení, litry vypité se konečně někde pozitivně projevily ;o) Ale bílá budou větší výzva :o)
Pokud jde o bodové hodnocení, (subjektivně) to u mne vypadá následovně: SKČ1 - 80, SKČ2 - 85. FŠ

6 pavlis pavlis | E-mail | 1. března 2012 v 23:09 | Reagovat

SKČ 1 (podle korku Krásná hora)
barva: rudo-fialová, na okraji úplně bílá (takže asi mladé víno), temná, ale ne neprůhledná
vůně: kouř a sladké dřevo jako projev barrique sudu, červený rybíz a peckoviny
chuť: opět barrique, trpčí, peckovité ovoce a bobule, ale neškrábe (hladší a tenčí jako projev odbourané kyseliny u 2O1O?)
Tip: barrique, 2010, Zweigeltrebe, Krásná hora
Hodnocení: parádní, ale rozhárané; přijde mi mladé, lehké, rozvrkočené a veselé, potřebovalo by ležet, jestli se nezacelí

7 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 2. března 2012 v 5:40 | Reagovat

pavlis - SKČ 1 máte správně, podrobnosti posílám na soukromý e-mail.

8 Pavlis Pavlis | E-mail | 2. března 2012 v 22:45 | Reagovat

SKČ 2 (podle korku Kraus)
Barva: Průhledná, ale přitom vůbec ne bledá, rubínová s cihlovo-oranžovým okrajem
Vůně: jasně pinotová, intenzivní a kompaktní, malinko červené lesní plody, lehounce zkvašené, trochu dřeva
Chuť: krásná kyselinka, plnější a koncentrované, v závěru trochu cítit alkohol?
Tip: Rulandské modré z Čech, 2007 (jen proto, že z toho roku znám pár dobrých pinotů), asi zrálo v dubovém sudu (ale ne barrique?)
Hodnocení: harmonický, koncentrovaný pinot z Čech (víc alkoholu?), moc se mi líbí

9 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 3. března 2012 v 8:36 | Reagovat

Pavlis / SKČ 2: odrůda i původ jsou správně, podrobnosti posílám e-mailem.

10 Neználek Neználek | 3. března 2012 v 19:42 | Reagovat

Tak jdeme na to. V pátek první pokus.
SKB 4
Po vytažení korku na mě dýchl rýňák a dál už jsem se trochu topil v pochybnostech.
Fakta:
Krásně čirý zlatavý vzhled. Vůně, hrozny, med, uleželost, hrozinky, až botrytida, stopově, barvy laky, lékořice.
Chuť dominantně sladká, kyselinka zahlazená (na kyselinách jsem měl krizi v hádání odrůdy), starší víno, plné a perzistentní, k tomu cukru bych asi potřeboval víc kyselin.
Na mě moc sladké, nicméně kvalitní víno 86 b.
Dohady:
Zřejmě Ryzlink rýnský, podle cukru aspoň výběr z hroznů, starší ale ne moc, kdy byl tak dobrý rok na botrytis?, 2007 nebo 2009? Kdyby to nebylo první víno, dalo by se z postupky vylučovací metodou vytěžit víc.
TIP (seřazeno podle pravděpodobnosti)
SKB4 - RR, VzH, 09, Morava

11 Neználek Neználek | 3. března 2012 v 19:56 | Reagovat

Sobota, druhý pokus.
SKČ 2
Po vytažení korku jsem si hned všimnul výrazného protečení vína až k písmenku „K“. Kraus by měl asi zvážit dodavatele špuntů.
Fakta:
Velmi světlá barva s nahnědlými odlesky. Výborně! Jasná indicie. Vůně… …je to tam! Snadné. Díky Skleničko za výběr, žádné jiné červené se od běžných červených více neliší… …vůně marmeládová, spíše třešňová, lehce pražec, starý řemen.
Chuť vyzrálá, harmonická, jemná, nasládlá i kyselkavá, spíše lehčí. RM stáří sluší. Dobře se pije 82 b.
Dohady:
Kraus přívlastky nevede. Takže ČZV je jisté :o)) ale cukernatost by mohla být k pozdnímu sběru. Netroufám si určit ročník, ale ten protečený korek, vyzrálost. 2006?
TIP (seřazeno podle pravděpodobnosti)
SKČ2 – Čechy, RM, tak 21°NM, 06

12 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 3. března 2012 v 20:22 | Reagovat

Neználek: SKB 4 netrefa, je mi líto. SKČ 2 je správně, podrobnosti v e-mailech.

13 ttrefil ttrefil | E-mail | 5. března 2012 v 10:45 | Reagovat

Mohu-li si dovolit pár poznámek k vínům :

SKB1  RR 08-10 silná barva, tělnatý, květinový ryzlink, dlouho na kvasnicích

SKB2  silně barikované víno, opět silná barva, starší možná až 05 ? z Dobré vinice podle korku, drží si kyselinku, odrůdu pod tím moc nevidím snad Chardonnay ?

SKB3  nějaký tramín, slaďáky moc nemusím

SKB4  další slaďák, nějaká nearomatická odrůda - netuším, snad veltlín ? ještě budu bádat

SKČ1 Zweigelt z Krásné hory, hodně mladej, podle mě rozjetej, pujde asi do výlevky, konzultováno s panem Skleničkou ten se domnívá že je OK

SKČ2 Mělník Kraus podle korku, slušné RM z čech, třetí den cítím zajímavé tóny až spáleného dřeva - hezké, 2009 ?

Jsem úplně mimo, nebo jen trochu ?  :)

14 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 5. března 2012 v 10:56 | Reagovat

Trefil (skoro) všechno trefil: SKB1 a 3 správně (B3 dávám bod, i když je to "ta druhá" ze dvou zaměnitelných odrůd, ale podobnost je taková, že by to mohl zaměnit i vinař :o), SKB2 špatně. SKČ1 správně, ale musím se vína zastat, myslím, že rozkvašené není, drobné perlení bych bral, podrobněji v e-mailu. SKČ2 správně, jen ten ročník je nápadně jinej :o) Podrobnější komentář posílám e-mailem.

15 ttrefil ttrefil | E-mail | 6. března 2012 v 8:56 | Reagovat

Tak jsem se včera večer vrátil k SKB4 a co třeba šeďák tedy RŠ 07 - je to pořád takové nijaké ? O ten SKB2 SVG Vás bohužel nepožádám, tedy o to kde ho zakoupit :) - mé pocity byly spíš - co to sakra je ? Ba mnohem jadrnější výrazy jsem použil. Něco takového jsem ještě nepil. V jiném kontextu bych možná ...  Dále musím s těžkým srdcem :) říci že ten ZW se skutečně uklidnil a je z něj docela fajn mladé červené, měl jste pravdu. Každopádně jste mne donutil se zamyslet nad víny které bych si po prvním ochutnání nekoupil a trochu pootevřel obzory. Líbilo se mi SKB1 a SKČ2, ty bych si dal znovu.

16 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 6. března 2012 v 9:17 | Reagovat

Ttrefil - SKB4 je správně, včetně ročníku.

17 Tomáš M. Tomáš M. | E-mail | 6. března 2012 v 21:48 | Reagovat

Zkusím tip a uvidím, nebylo to zatím až na SKČ 2 nic jednoduchého a jednoznačného, takže se nebudu divit, pokud se netrefím. Ročníky jsou pak úplně jen tak od boku:

SKB1 - Pinot Blanc 2009
SKB2 - Sauvignon 2007
SKB3 - Ryzlink rýnský 2010
SKC2 - Pinot Noir 2008 od Krause z Mělníka

18 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 6. března 2012 v 22:08 | Reagovat

Tomáš M. : Děkuju za komentář a tip, je to 50 / 50: SKB1 a SKB 3 je špatně, ale SKČ2 je správně a překvapivě i  
SKB2. U SKB2 jsem vděčný za každý správný tip.

Tak dobrou chuť a hodně štěstí se zbylými dvěmi, podrobnosti i správné tipy zase posílám e-mailem.

19 Širas Širas | E-mail | 8. března 2012 v 9:12 | Reagovat

SKB1 – Vůně: nazrálejší, medová pylová, citrusy, barvy laky
             Chuť: pěkná kyselinka, černý čaj s medem, zemitější projev
Richard Tichý Ryzlink Rýnský 2008 PS Hastrmany

SKB2 – je to takový degustátorský oříšek.
            – Vůně: BQ, krémové, leželo na kvasnicích a dlouho, někde vzadu pocitově tropické plody
             Chuť: odbouraná kyselina, dost tónů BQ, opečený toast namazaný máslem, extraktivní, velmi dlouhé, komplexní s hřejivým alkoholem v dochuti.
Vinařství je celkem jasně Dobrá vinice, jenže co je to za víno? Barikování vám v tomto docela zamotá hlavu. Tady bych typický odrůdový charakter hledal těžko, tedy pokud to víno neuhodnu, tady mi to směřuje na Chardonnay asi 2006, ale teoreticky by mohlo jít i o Pinot Gris, a když už budu hodně fantazírovat tak i o Sauvignon. Těžké, těžké to je Pane Skleničko!!!

SKB3 – Vůně: kořenité tramínově, botrytické, rozinkové
             Chuť: překvapivě živá kyselinka, takže tramín to není! Zase botrytis rozinky a kořenitost jako ve vůni, slaďučké.
Richard Tichý Pálava 2009 VzB

SKB4  – Vůně: rozinky, medová, minerální, podhoubí a zemitost
             Chuť: jemná kyselinka, medovost, rozinky, propolis, možná trochu pomeranče, v dochuti kdesi daleko snad i chlebová kůrka. Víno na mě působí naleželým dojmem. Rukopis vinaře se projevuje jako u předcházejícího vzorku.
Richard Tichý Rulandské šedé 2007 Botrytický sběr

SKČ1 – Vůně: divočejší, snad višňově peckové
             Chuť: živé nikoliv rozkvašené, je to prostě mlaďoch. Ročník se prozradí kyselinkou, i když je nejspíš odbouraná jablečná. Asi si poleželo ve starším vymitém BQ sudu. Objevil jsem stopu hořké čokolády. Je to takové jednodušší, pěkné víno.
Krásná Hora Zweigeltrebe  2010 MZV

SKČ2 – Vůně: drobné lesní bobulové ovoce, odrůdové, tady se to dá odhadnout i podle barvy, zase odrůdová.
             Chuť: pinotová, kulaté plné, delší, krásné víno, baví mě moc, škoda, že se již nejspíš nedá koupit.
Kraus Pinot Noir 2005 ČZV – u tohoto vína si dovoluji přidat pochvalu, za výborný výběr typického představitele odrůdy a původu. Tleskám.

20 Pavel Nešpůrek Pavel Nešpůrek | E-mail | Web | 8. března 2012 v 11:32 | Reagovat

Dobrý den,
v rámci našeho klubového večera přinesl náš kamarád, Petr Široký, Vaši bedýnku.
Zasílám Vám tedy svoje tipy:

SKB1 Ryzlink rýnský 2008 pozdní sběr, Richard Tichý, Hrušky
toto víno miluji takže to bylo pro mě snadné :-)ostatně to se dá říct u všech vín od pana Tichého
moje hodnocení: 88b

SKB2 Sauvignon 2006,suché tipuji ve výběru, určitě zrálo na dubových sudech a byly znatelné také stopy po kvasnicích takže si troufám odhadovat že sur lie, Dobrá vinice. Tohle vinařství nemám příliš napité a určit ordůdu bylo velmi těžké. Mohlo by to být Chardonnay nebo Rulandské šedé, nejblíž to pro mě však mělo k Sauvignonu.
Hodnocení: 85

SKB3 Pálava 2009 výběr z bobulí, polosladké, Richard Tichý, Hrušky
Hodnocení: 87

SKB4 Rulandské šedé 2007 výběr z bobulí - botrytický sběr, polosladké
Hodnocení: 85

SKČ1 Tady bych to tipoval na Zweigeltrebe 2010, suché, Krásná hora. U tohoto vína jsem měl největší problém s určením odrůdy, jevilo se tak že by to mohlo být cokoliv, ale tipuju Zweigeltrebe díky ovocnému projevu.
Hodnocení: 79

SKČ2: S tímto vínem jste mi udělal velkou radost :-)
Tip: Rulandské modré 2005 české zemské víno, Vinařství Kraus, Mělník.
Hodnocení: 88

Těším se na zaslání správných výsledků, tedy hlavně u SKB2 a SKČ1 jsem zvědavý.

Z Brna zdraví Pavel Nešpůrek

21 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 8. března 2012 v 15:06 | Reagovat

Širas: SKB1 správně, ještě že tam je ta past čili SKB2, je to až ten třetí tip :o) SKB3 a 4 správně, vidím, že vinaře dobře znáte a z formulace vidím i to, že jste se o správnosti tipu ujistil v jeho ceníku, ale to se smí, takže OK. Červené taky obě správně.

Děkuju za pochvalu výběru SKČ2 a přidám vlastní pochvalu za příkladné popisy vín. Podrobnosti k tipům posílám poštou.

22 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 8. března 2012 v 15:18 | Reagovat

A Oskara dostává.... PAVEL NEŠPŮREK!!!

Všechno správně, včetně ročníků! Vidím, že taky znáte podrobně některé vinaře a nejspíš jste taky tipy konzultoval s jejich ceníkem, ale to se smělo, taky jsem tam nechal korky s názvy vinařství, protože to je jenom hra :o) Slíbil jsem dobré víno tomu, kdo jako první určí všech šest vín, a takhle zpaměti si Vás nepamatuju z Komunitních Bedýnek, takže věnuju toskánskou Pergolaiu z říjnových bedýnek, jestli mi pošlete adresu. Gratuluju!

A přidám několik návodů pro ty, co se zaseknou na SKB2. Už jsem psal o tom, jak důležité je posouzení vzhledu vína. Dá se z něj usoudit na stáří a technologii ve sklepě. Takže doporučuju soustředit se při posuzování vzhledu a vůně na technologii a pokud při ochutnávání zjistíte, že odrůda není zřejmá, přepněte na vylučovací metodu - které bílé odrůdy se zpracovávají touhle technologií? A které z těch odrůd odpovídá obsah kyselin (s přihlédnutím k tomu, že jablečná kyselina je pryč, ale to je z dřívějších poznámek jasné)?

23 Pavel Nešpůrek Pavel Nešpůrek | E-mail | Web | 8. března 2012 v 15:45 | Reagovat

To jste mě potěšil :) Přiznám se, že s ceníkem jsem konzultoval pouze Sauvignon z Dobré vinice, protože opravdu nebyl příliš odrůdový. Jinak bych byl velice rád, kdyby jste mi mohl posílat informace, když bude zase další komunitní bedýnka, abych to neprošvihl. Tedy pokud je to možné.
Adresa je Pavel Nešpůrek, Vlhká 4, Brno 60200.
Děkuji a mějte se krásně

24 Broněk Tobola Broněk Tobola | E-mail | 9. března 2012 v 13:59 | Reagovat

Dobrý den,

tipuji popořadě tyto odrůdy :

1) rýňák
2) chardonnay
3) Irsai
4) tramín červený

U červených, nevím pořadí lahví, ale:

pan Kraus - modrý portugal
rulandské

Přeji hezký den.

Broněk Tobola

25 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 9. března 2012 v 14:40 | Reagovat

B.Tobola - 1 správně, 2 a 3 ne, 4 ne, ledaže byste prohodil 3 a 4 :o) Podobně červené vypadá prohozeně, podrobnosti posílám e-mailem.

26 Pavlis Pavlis | E-mail | 9. března 2012 v 19:30 | Reagovat

SKB 1 (korek bez označení, takže asi Tichý)
barva:
žlutozelená, výrazná
vůně:
intenzivní, ryzlinkovo kořenitá až petrolejová, med
chuť:
bez očekávané ryzlinkové kyseliny, suchá, lehce trpká
tip: Aurelius (kvůli barvě a kvůli tomu ryzlinkovo-neryzlinkovému charakteru, odrůdu jinak moc neznám), suchý, vyšší přívlastek, 2008 (ne sladký rok 2009 a ne asi nic staršího), Tichý

27 Pavlis Pavlis | E-mail | 10. března 2012 v 14:35 | Reagovat

SKB2 (podle korku Dobrá vinice)
Vzhled: slámově žluté víno, krásně dělá ve sklenici mostní oblouky
Vůně: jemná, nazrálejší, herbální (tráva?), možná sud?
Chuť: herbální, suché, výrazná kyselinka, dřevo?, mineralita v závěru
Hodnocení: Na rozdíl od SKB1, které mi svým nevyváženým, ryzlinkovo-neryzlinkovým charakterem nesedlo (nutilo mě tipovat nějakého křížence ryzlinku), má tohle víno pro mne faktor X a jde o velké víno. Rozhodně to ovšem není líbivka ani něco, co často vyhledávám.
Tip: S podobným vínem se asi moc nesetkávám, takže si představuju Sauvignon v bordeaux stylu po vícero letech (2006) - velké bílé bordeaux jsem ovšem nikdy nepil.

28 Neználek Neználek | 10. března 2012 v 22:29 | Reagovat

Třetí pokus.
SKČ 1
Fakta:
Hodně sytá barva, fialové tóny. Vůně ovocná, trochu kvasnic. Velmi živý (mladistvý) projev. Ale barva už tak mladě nevypadá.
Chuť živá (svěží) nezahlazené, kyselinka štipká. Nasládlé třísloviny, docela perzistentní. Ale pořád mám pocit, jako bych to pil příliš brzo. Takové nehotové. Přes to všechno mi to vychází na 78 bodů.
Dohady:
Myslím, že jde o Zweigeltrebe. Spíše jakostní. Ročník nejspíš 2010 (nanejvíš 2009). Připadá mi, jako by tam po JMF zbyla trocha CO2, které se ještě neztratilo. A sírou se v průběhu výroby asi dost šetřilo.

TIP (seřazeno podle pravděpodobnosti)
SKČ1 – Morava, ZW, jak, 10

29 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 11. března 2012 v 9:48 | Reagovat

Pavlis - SKB1 špatně. Popis barvy, vůně a chuti je správný, takže se z něj dá snadno odvodit správná odrůda, ale Váš závěr je špatný. Přesně jak jsem to psal nahoře v návodu :o)
SKB2 - správně! Klobouk dolů, tohle je těžší hádanka než SKB1.

30 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 11. března 2012 v 9:49 | Reagovat

Neználek - SKČ1 správně, včetně ročníku.

31 svědek svědek | E-mail | Web | 11. března 2012 v 18:33 | Reagovat

Zatím tedy zkusím bílé, trochu z odstupu. Nejdříve z poznámek k prvním dvěma. Obě vína chutnaly moc. V SKB1 jsem cítil citrusy, příjemnou kyselinku a docela málo cukru. Tipnu na rýňák, který piju z bílých asi nejčastěji, a chuť mi přijde povědomá :)

SKB2 je ještě lepší. A tuhle odrůdu naopak často nepiju. I to by mohl být důvod pro sauvignon :) Kromě toho, že tam cítím broskve. Krásná barva, plná chuť. Tohle bych si i přiobjednal. Nebo oboje.

Ke trojce a čtyřce poznámky nemám, tak musím lovit ze vzpomínek. Takhle sladká vína moc nepiju, je to tedy vyloženě střelba od boku. Začnu tím, že SKB4 mi chutnala víc, ale to může být tím, že trojku jsme pili na závěr večera po výborném červeném z Argentiny. Byla tam silná aromatická vůně, že by tramín? :)

Největší záhada je tedy pro mě SKB4. Víno sladké, ale ne zase až tolik, dalo by se to pít nejen jako digestiv. Nějaký výběr z hroznů? Zkusím Rulandu šedou.

Teď jsem si otevřel SKČ1, ale s tipem ještě počkám na dvojku. Zatím mi moc nesedne, je hodně kyselé. Dám mu ještě čas.

32 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 12. března 2012 v 8:15 | Reagovat

Svědek - velká gratulace, všechna 4 bílá správně. Přesněji, SKB3 je "to druhé," ale i tenhle tip beru. Dokoupit SKB2 je množné, ale není to levné víno. Cenu a podrobnosti o vínech posílám e-mailem, protože i cena by mohla prozradit, o které víno jde o:)

33 ZZ ZZ | E-mail | 13. března 2012 v 20:47 | Reagovat

Nějak pozdě jsem vyzvedl bedýnku, tak jsme se dostali k první lahvi až dnes. Začali jsme SKB1. Ženě chutná víc a tak jde tip za ní: Rulandské šedé. Já jsem říkal, že je v barvě plné, takže tipujeme, spíš střílíme, 2007.

34 Tomáš M. Tomáš M. | E-mail | 13. března 2012 v 21:12 | Reagovat

Tak já dotipuji zbývající dvě vína. S nápovědou vycházející z prvního kola tipu už bych se snad mohl trefit. Uvidíme.

SKČ2 - Zweigeltrebe 2010 Krásná hora
SKB4 - Rulandské šedé 2007 Richard Tichý

35 Tomáš M. Tomáš M. | E-mail | 13. března 2012 v 21:24 | Reagovat

Samozřejmě jsem se v předchozím komentáři překlepl - SKČ1 (nikoliv SKČ2) je Zweigeltrebe 2010 Krásná hora.

36 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 13. března 2012 v 21:39 | Reagovat

ZZ - je mi líto, SKB1 je špatně, správné určení posílám e-mailem.

Tomáš M. - dva body, protože předpokládám že to je překlep SKČ2/1 (označený špunt i Váš předchozí správný tip SKČ2) a tip patří SKČ1 a SKB4. Takže 2x správně, podrobněji v poště :o)))

37 Neználek Neználek | E-mail | 13. března 2012 v 23:23 | Reagovat

Další láhev na okus.
SKB 3
Čerstvě po nalití drobounká bublinka, co jde snadno vymíchat. Korek od Richarda Tichého.
Fakta:
Čirý sytě zlatavý vzhled. Vůně, cukr, kandované ovoce, med, hrozinky, trocha koření, alkohol a volná síra? …něco mě  štipkalo v nose.
Chuť hlavně sladká nejmíň výběr z hroznů, následuje vůni, kyselinka slabší, uleželé víno. Naráz se mi z kandovanoho ovoce vyloupla pomerančová kůra. Závěr trochu pálí. Buď je to alkohol, nebo síra. Bodově 80 (SKB 4 mě bavilo mnohem víc).
Dohady:
Ta pomerančová kůra je pro mě jasný znak Pálavy. Ověřil jsem si (tušil jsem to), že Tichý Tramín nedělá. Takže je to Pálava. Rovnou jsem nemohl přehlédnout, že profil tohoto vína pěkně zapadá do Pa, VzH, 2008. Takže tentokrát jsem krapet Googlil, ale měl jsem to tak napsané i s ročníkem.
TIP (seřazeno podle pravděpodobnosti)
SKB3 - Pa, VzH, 08
P.S.:A teď by byla největší sranda, kdyby to Pa vůbec nebyla :o)))

38 svědek svědek | E-mail | Web | 14. března 2012 v 0:02 | Reagovat

Děkuju! Povzbuzen nečekanými trefami zkusím pro SKČ1 Zweigel. Už jednou mi přinesl štěstí a Sklenička ho má rád :) Barva je fialově temná a v chuti cítím jednoznačné švestky. Tedy až pobude drahnou chvíli v rozumné teplotě, dlouho se mu projevit nechtělo. Jde prý o mlaďocha, tak zkusím i nejnovější ročník postupky - 2010. Tohle mi tedy moc nesedlo (snad se tím nerouhám a nepřivolám si tak diskvalifikační  omyl).

39 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 14. března 2012 v 9:24 | Reagovat

Neználek - SKB3 správně (jen ročník a přívlastek nesedí, ale beru to už za to přesné určení odrůdy).

Svědek - SKČ1 zase správně. Tak ještě jednou a máte všech šest :o)

40 svědek svědek | E-mail | Web | 14. března 2012 v 20:19 | Reagovat

První dojem z SKČ2 je jednoznačně barik. Netroufl bych si často hádat barikové víno, ale tady bych byl hodně překvapen, kdyby nebylo. Barva temná, rubínová s fialovým odstínem. Váhal jsem dlouho mezi Cabernetem a Rulandou modrou, nakonec tipnu ten Pinot.

41 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 14. března 2012 v 23:57 | Reagovat

Svědek - SKČ2 je taky dobře, hurá! Všech šest správně :o) Už mám druhého Bedýnkáře, který naslepo správně určil všech šest vín ze šesti!

Schválně jsem spočítal, že se do hodnocení a tipování vín zatím zapojilo jen 10 (deset) čtenářů a z toho dva určili správně všechno, někteří další udělali jednu chybu. Plyne z toho, že 1) pravidelná četba Skleničkova blogu skutečně pomáhá kultivovat chutě a schopnosti :o)))a za 2) že by se mohlo osmělit dalších 40 účastníků.

Možná to koštování naslepo není taková věda???

42 Pavlis Pavlis | E-mail | 15. března 2012 v 16:37 | Reagovat

Sladší vína moc často doma nemám, ale SKB3 se mi moc líbilo. Vůbec nebylo ulepené, tipuju Pálavu (mám ji mnohem raději než Tramín), krásný exemplář. SKB4 byla pro mne exotická v chuti i vůni. Bylo to kombinací sudu a botrytidy? Pak by to mohl být Aurelius, takovou láhev od Tichého jsem viděl ve vinotéce. Jinak si odrůdu odhadovat netroufám. Víno to bylo ale taky parádní.

43 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 15. března 2012 v 18:48 | Reagovat

Pavlis - SKB3 správně, SKB4 těsně vedle :o) Přece bych nedal naslepo hádat Aurelius, to bych totiž sám neměl šanci poznat :o))) Děkuju za poznámky k vínům, odpověď posílám e-mailem.

44 Xando Xando | E-mail | 15. března 2012 v 19:40 | Reagovat

Zatím první dva tipy:
SKČ1 z Krásné hory - vubec si nejsem jistý, spíš tipuju než že bych poznal - Zweigeltrebe. Podle drobného náznaku perlení bych soudil na mladší, takže asi 2010 (jinak se mi zdá spíš 2009)
SKČ2 Kraus - Pinot noir 2006
K bílým jsem se ještě nedostal...

45 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 15. března 2012 v 19:55 | Reagovat

Xando - hurá, další ochutnávač, díky za tipy! A hned dvakrát správně, obě červená jsou dobře. Podrobnosti posílám soukromě a hurá do bílých!

46 Karel Karel | E-mail | 16. března 2012 v 7:55 | Reagovat

V první řadě Vám musím poděkovat za další skvělou zábavu. Na přechutnání jsme se sešli 4. Bohužel dva z účstníků nedodali své poznámky. Nic to však nemění na tom, že jsme si všichni užili zajímavý večer a kromě SKB4, které zřejmě není náš "šálek kávy", byla všechna vína hodnocená velice kladně. Červená byla otevřena cca 2,5 hodiny před konzumací a první dojem z SKČ2 bezprostředně po otevření byl velice tristní, až jsem měl obavu, jestli není vadné ;-) Takže co jsme si zaznamenali:
Jirka:
SKB1
Barva: mírně zlatistá, nazrálá
Chuť: harmonická, vyvážené kyselinky, jablka, citrusy
Tip: Ryzlink rýnský PS, Morava, ročník 2007
Body: 84

SKB2
Vůně: karamel, bonbóny, kytky
Chuť: karamel, med, možná i pomeranč
Tip: Sauvignon VH, ročník 2006, Morava
Body: 83

SKB3
Vůně: meruňky
Chuť: lehké perlení, meruňkový kompot, červený pomeranč
Tip: Tramín VB, ročník 2010, Morava
Body: 81

SKB4
Vůně: velmi slabá
Chuť: nevýrazná, přetlučená sladkostí
Tip: Chardonnay VB, ročník 2008
Body: 75

SKČ1
Barva: malinově červená, lehce zakalená
Vůně: švestky
Chuť:
Tip: Svatovavřinecké, ročník 2009
Body: 77

SKČ2
Barva: lehce cihlová
Vůně: typická pinotí, trochu víc vylézá alkohol
Chuť: typická pinotí
Tip: Rulandské modré, Čechy, ročník 2005
Body: 85

Karel:
SKB1
Barva: vyšší zlatožlutá
Vůně: bylinky, lípa, med, mírně drogerie (petrolej)
Chuť: vyrovnaná, středně plná, kořenitá, dlouhá minerální (slanost) dochuť
Tip: Ryzlink rýnský PS
Body: 85

SKB2
Barva: střední zelenožlutá
Vůně: sladkomléčně karamelová, náznak broskve
Chuť: harmonická, broskev, meruňka, v dochuti příjemná kyselinka, mírná hořkost
Tip: Sauvignon VZ (barrique?)
Body:83

SKB3
Barva: střední, zelenožlutá
Vůně: výrazná, meruňkový kompot, po vymíchání bílá růže
Chuť: sladká, kořenitá, plná, kořenitá dochuť s mírnou hořčinkou
Tip: Tramín VB
Body:85

SKB4
Barva: střední zelenožlutá
Vůně: slabá, nevýrazná, sladká
Chuť: intenzivní sladkost
Tip: Rulandské šedé VB
Body:80

SKČ1
Barva: světlá červená třešeň v krajích do fialova, mírný zákal asi nefiltrované
Vůně: švestka, povidla
Chuť: středně plná, červené ovoce, švestky, střední dochuť
Tip: Svatovavřinecké
Body:82

SKČ2
Barva: nazrálá, cihlově pinotová, zakalená - nefiltrované
Vůně: pecky třešně
Chuť: červené ovoce přechází do spáleného dřeva asi barrique, uhlazené třísloviny, dlouhá příjemná dochuť
Tip: Rulandské modré barrique
Body: 85

47 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 16. března 2012 v 8:27 | Reagovat

Karel - tak to má být, nejlepší je ochutnávat společně ve větší skupině :o) Oba tipy jsou výborné, Jirka má 4 správně, Vy 5 ze šesti, paráda. Podrobnosti posílám e-mailem.

48 Neználek Neználek | E-mail | 19. března 2012 v 23:33 | Reagovat

Předposlední
SKB 1
Korek opět od Tichého.
Fakta:
Velmi, velmi sytá, zlato-slámová barva. Až podezřelá. Ale vůně je naprosto v pořádku. Naleželý tón staršího vína. Med s citronem. Možná slabý lipový čaj s medem a citronem. Chuť s výraznou kyselinkou, ale ne dominantní, pěkně zapadá do perzistence vína. Celkově harmonické, dobře se pije, překvapivě suché. Ocásek v dochuti je mírně nahořklý. I tak pěkných 85 bodů.
Dohady:
Toto je rýňák jak poleno! Nedokážu si ani představit, že by to bylo něco jiného. Vyřazovacím způsobem už mi s postupky zbývají jen dva ročníky 06 a 08. Podle barvy 06, podle chuti 08. Výše alkoholu a zbytkového cukru mě vede tak na pozdní sběr.
TIP (seřazeno podle pravděpodobnosti)
SKB1- Morava, RR, PS, 08

49 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 20. března 2012 v 18:58 | Reagovat

Neználek - bravo, SKB1 je správně. Přidám pochvalu za přímo ukázkově podrobné poznámky, vzorové pro ostatní. Jen jsem doufal, že se víc zaměříte na to, proč je v SKB1 vyšší barva, jak jsem to napovídal v článku. Ale nevadí, myslím, že Vám zbývá ještě víno, na kterém se to dá demonstrovat ještě líp :o)))

50 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 21. března 2012 v 23:07 | Reagovat

A mám dalšího šampiona, všech šest vín ze šesti přesně určil František (web http://www.vpv-praha.cz/). Psal mi to ostýchavě na soukromý mail, ale musím dosvědčit, že trefil všechno, přestože se jinak zabejvá jen piemontskýma odrůdama. Takže virbl, blahopřání a potlesk.

Jsem za to rád, protože si vždycky říkám, že jsem to vybral dobře, když všechno pozná i někdo, kdo běžně pije Freisu, Nebbiolo, Grignolino nebo Bonardu. Tak by to snad mohli poznat i čtenáři, kteří jsou na Moravě doma??? Jen do toho...

51 František František | E-mail | Web | 22. března 2012 v 10:10 | Reagovat

[50]: Těším se na ochutnávku v Le Caveau, v klidu a bez soutěžního stresu :o)

52 Daniel K. Daniel K. | E-mail | 25. března 2012 v 21:32 | Reagovat

Dobrý den,

O víkendu jsme se s přáteli snažili vyluštit vašich šest tajenek.

Vidíme to takhle:
SKČ1 -  Zweigeltrebe, 2010
SKČ2 -  Rulandské modré, 2008
SKB1 – Zde jsem se neshodli, padali názvy jako Tramín, Chardoneay ale vlastně nevíme, ročník jsme zařadili mezi nejstarší, tedy 2005
SKB2 - Ryzlink rýnský, 2007
SKB3 - Chardonnay, 2009
SKB4 – Sauvignon, 2006

Snad nejsme úplně mimo...

Vína to jsou krásná a dobře jsme se tím pobavili. Hledat slova a popsat chutě a vůně není tak jednoduché, proto jsme si vzali na pomoc internet. Je zajímavé hledat ve vůni a chuti něco jako čokoládu, když je to vyrobeno z vína.

Děkuji za dobrý nápad, užili jsme si to a těším se na příště.

53 jo jo | 25. března 2012 v 23:11 | Reagovat

K bedýnce jsme se spolu s mojí manželkou ze všech nejlepší dostali až po mnoha týdnech odkladů z důvodu služebních cest, dovolené a viróz, které nám potomci neustále nosí ze školky. Ale přátelé, stálo to za to.
Začínáme stylově SKB1. Jak bylo avizováno sytější barva, k tomu nádherné mosty ve sleničce. Z vůně okamžitě po otevření jsem dost zmatený (a asi bych hlásil Chardonnay?!), taky náznak kvasnic, později však med, troška květin a nějaké ovoce. V chuti tenčí, svěží kyselinka, (citrusy ?), lehce minerální závěr. Tipuji Ryzlink Vlašský sur-lie. Vzhledem k odrůdě Morava, ročník netipuju, neb a) na to nemám dost napito a b) ještě mi zbývá otevřít polovina lahví z bedýnky. Pěkné víno.
SKB3 - tady se ženou moc neváháme, z dvojice TČ a Pa na základě nižší kyseliny a vůně tipujeme Tramín. Voní krásně, ale v chuti bych ocenil něco svěžesti navíc. Opět Morava (stejný "korek" jak předchozí).
SKB2 nám pěkně zamotala hlavou, ale to už bylo avizováno. Barva sytější, zlatá. Ve vůni je patrná nazrálost, opět stopa kvasnic (tedy opět sur-lie), medové a ovocné tóny. Jsem zmaten. Je toho plná huba, krásně vyváženo kyselinkou, dlouhá a nádherná dochuť. Z vína jsem vysloveně nadšený :), až si ze mne má dražší polovička dělá srandu. A na základě chuti (zejména kyselinky) možná trochu z legrace nadhazuje ryzlink. To se mi moc nezdá, nicméně teď už se ve vůni místo ovoce objevují citrusy a ten med jsou možná spíš kvetoucí stromy, akáty. Časem si vsugerujeme i závan lípy ;) Po konzultaci s webem Dobré vinice (korek!) tedy RR07, Morava. Pan Nejedlík umí, komu čest tomu čest! Ještě jednou musím říct, že tohle víno mne dostalo. Pravda, v této cenové kategorii (pokud teda nejsem mimo ;)) víno z Moravy téměř nenakupuju. Možná dělám chybu :). Z Dobré vinice piju zejména řadu Natura, občas Pinoty. S tou nejvyšší řadou jsem dosud zkušenost neměl.
Na druhou půlku se vysloveně těším, snad se k ní dostaneme trochu dříve než zase za pár týdnů.

54 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 26. března 2012 v 21:43 | Reagovat

Daniel K. - první dvě červená máte správně, ale v bílých je to zmatek. Podrobnosti posílám e-mailem.

jo - SKB1 těsně vedle, SKB3 píšu bod, u SKB2 jste se neměl nechat splést, kyselina je dobrej klíč, ale je to až ta druhá odrůda s vyšší kyselinou - podrobněji e-mailem.

55 Xando Xando | E-mail | 30. března 2012 v 0:29 | Reagovat

Další dva:
SKB1 - Ryzlink rýnský, vyšší barva by mi přišla na starší ročník, ale přesto bych tipnul jen 2009. Možná déle na slupkách. (Závěr chuti mi ale spíš připadá jako vlašák)

SKB2 (Dobrá vinice) Sauvignon cca 2007,asi déle na kalech

56 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 30. března 2012 v 19:52 | Reagovat

Xando - dvakrát správně (jen ty ročníky jsou pokaždé o rok starší)! Podrobnosti zase e-mailem :o)

57 Tom Saal (Jablonecká sekce) Tom Saal (Jablonecká sekce) | E-mail | 31. března 2012 v 17:33 | Reagovat

Pane Skleničko, tak jsme to přechutnali, moudře pokývali hlavami a řekli, no to je jasné to znám, to je ...
Většinový názor je:
SKB1: Tichý RR 2010
SKB2: Dobrá vinice Chardonnay 2006
SKB3: Tichý Tramín 2009
SKB4: Tichý RV 2005
SKČ1: Krásná Hora Svatovavřinecké 2008
SKČ2: Kraus Pinot noir 2007

A teď se těšíme na to, jak jsme dopadli :-)

58 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 31. března 2012 v 17:54 | Reagovat

Jablonecká sekce :o) dost dobrý, skore 4:2 pro vás. Díky za komentář, podrobnosti posílám e-mailem.

59 jan jan | E-mail | 3. dubna 2012 v 17:56 | Reagovat

Díky moc za fajn večer. Včera jsme uspořádali akci šest na šest a doufali, že rozlouskneme tajemství bedničky. Pro ostatní to bylo úplně naslepo, vinařství jsem odtajnil až v závěru.

Shodnout se na odrůdách nebyl většinou problém, zato při tipování ročníků to bylo zcela naopak. A s přibývajícím časem přibývalo i argumentů, proč pořadí celé přeházet a překopat. Určitý podíl na tom mělo i to, že nikdo z nás dosud neměl zkušenost s víny p. Hrušky a tak nebylo s čím srovnávat.

SKB1- výrazná zlatá barva, lehce viskózní, na nose lípa, med, nazrálost, stejně tak v chuti, tělo lehce útlejší, střední dochuť, harmonické, kyselina v rovnováze se zbytkovým cukrem - shoda všech rychlá - jasný Rýňák (2008)

SKB2- tmavší slámová barva, výrazná aromatika, trošku smrádeček (časem mizí), vanilka, barik, chuť kulatá, plná, výrazná kyselina, minerálnost, dlouhá dochuť - ihned se objevuje tip Nejedlík nebo Osička, časem vyhrává Nejedlík, dlouhá diskuze o odrůdě, zdali to je prvodojmové cháčko na béčku nebo zakuklená jiná odrůda (PG?), nakonec zůstáváme u  - Chardonnay (2005) jinak jasný vítěz večera

SKB3- zlatá barva, výrazná aromatika, zpočátku lehce štiplavá, očekávaný zbytkový cukr je pěkně podepřený kyselinou, zajímavá delší dochuť, troška kořenitosti, fajn víno - první větší neshody o odrůdě (pálava, tramín, muškát), pro všechny je to mimo jejich obvyklý segment - tip Pálava (2007)

SKB4- tmavší slámová barva, cukr na nose, cukr v nose, cukr v puse, cukr, nic než cukr...všichni se marně snaží zachytit nějaké známky odrůdovosti, padá tip na rulandu bílou nebo šedou, které občas mohou být takto jednostranně ulepené...projev hodně svádí k tipování ročníku 09, tak by to mohl být třeba i Aurélius (2009)?

SKČ1- zprvu se velkých sklenicích ztrácí a potřebuje čas na nadechnutí, v barvě fialové odlesky, vůně jemně ovocná, chuť sťavnatá, řízná až drsná, hodně mladý dojem, v čase se zakulacuje - rychlá shoda na Zweigeltu (2010) podle červené záklopky padá i tip na Krásnou horu

SKČ2- už při nalévání mají všichni jasno - Pinot Noir, Ćechy, moc pěkný kousek... a druhé víno večera... ročník by mohl být (2006)

60 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 3. dubna 2012 v 22:10 | Reagovat

jan - formát 6 na 6 pro společnou degustaci vypadá dobře, dobré jsou i vaše poznámky (podrobné, díky!). Klasická chyba na SKB2, škoda SKB4 (ta je podle mého soudu odrůdově jasně čitelná, i když je třeba vzít v úvahu i širší perspektivu než jen čistě moravskou :o))) Přísně vzato je skore 4:2, podrobnosti posílám e-mailem.

61 Neználek Neználek | E-mail | 3. dubna 2012 v 22:15 | Reagovat

Je tu závěr
SKB 2
Korek Dobrá vinice, Víno degustováno 1. a 3. den po otevření.
Fakta:
Vyšší barva vyzrálého vína, řekl bych zlatá. Vzhled velmi olejový, viskózní – hustý.
Vůně bílého barrique, kouře, smetany, citrusů s převahou limet, trocha zeleného koření (čerstvé bilinky). Zkrátka má to více vrstev. Chuť velmi perzistentní, kyselkavá a závěr pálivý. Za pálivost zřejmě může vyšší alkohol. Později silná mineralita, další neidentifikovatelné ovoce. Občas vyplují věci jako vitacit, pak zase chvili karamelky. Zajímavé víno, rozhodně nic přímočaře jednoduchého. Hodnotil bych ho na 83 bodů, ale musím se přiznat, že mi nechutná. Je na mě příliš těžké, všeho je tam moc.
Dohady:
Těžké je i hádání! Barrique dokáže hodně změnit charakter vína. Také pro to, že se tam dávají vína bez síry a ty zase prokvasí hodně do sucha, i odbourání jablečné může nastat. Přívlastek tam nejspíš bude výběr z hroznů, protože alkoholu je tam hodně. Pokud jde jen o jednu odrůdu tak budu spíš typovat. Do barrique se dává nejčastěji Chardonnay a to by i tou kyselinkou odpovídalo. Ale kdyby to byl třeba Pinot blanc, nebudu se divit.  Největší rébus mám ale v ročníku, zbyla mi už jen 06, ale toto mi rok 2006 ničím nepřipomíná.
Tak ať je to už za mnou TIP
SKB2- CH, VzH, 06

62 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 4. dubna 2012 v 9:11 | Reagovat

Neználek - Škoda! Z tradičně podrobného a věcného popisu mám obavu, že jste natruc pravděpodobnosti vyfasoval vadnou lahev, protože mi v popisu vůní a chutí chybí dva atributy odrůdy. Taky poznámky o kyselině zavánějí podceněním (nebo vadnou lahví?) Ale možná Vám to víno jen nesedlo, nebavilo :-(

63 VV VV | 10. dubna 2012 v 20:06 | Reagovat

Dobrý večer od Jablonce, dopili jsme poslední víno ze slepé bedýnky a pokusili jsem se určit o jaká vína jde. Nejsme znalci, takže ročníky vůbec. Moje volba:
SKČ1 Zweigeltrebe
SKČ2 Pinot noir - český (nejen podle špuntu)
SKB1 Ryzlink (asi vlašský)
SKB2 Nějaká odrůda rulandského, nejspíš Chardonnay
SKB3 Ryzlink (tentokrát rýnský)
SKB4 Müller Thurgau

Jinak moc děkujeme za bedýnky. Jelikož nejezdíme na ochutnávky, ani po vinařích, je to pro nás vlastně jediná příležitost, jak se dostat k dobrým osvědčeným vínům. Zatím jsem v podstatě neměli problém, všechno
nám chutnalo (jen nejsme moc na sladké).

64 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 10. dubna 2012 v 20:10 | Reagovat

VV - skore 3:3, děkuju za dobrozdání k vínům. Správné určení posílám e-mailem, odhalení s podrobnostmi už brzy na blogu (jen co to napíšu :o) Díky a zdravím!

65 jo jo | 12. dubna 2012 v 23:01 | Reagovat

Jelikož bedýnky jsou už odtajněny, dodatečně přidávám (bez úprav ;) ) mé hodnocení SKB4 a SKČ2, které jsem panu Skleničkovi posílal v reakci na mail s hodnocením mých první tří tipů. SKČ1 vynechávám, protože jsem si nepsal včas poznámky ... a stejně jsem byl úplně vedle ;) Navíc dodatečně přidávám zhodnocení SKČ2, z toho slovního popisu to, jak to tak po sobě čtu, není zřejmé: líbilo se, moc! Nicméně celkově u mne o fous vyhrálo SKB2 :)

SKB4 - po otevření výrazná botrytická vůně, rozinky, med. Podle čeho mám tohle asi poznat? Taková vína piju výjimečně, a těžko v nich hledám odrůdová specifika. Barva nenapoví, chuti "mazlavější", a v dlouhé dochuti jasné pomeranče a červené grepy. A moc příjemná kyselinka, krásně vyvážené to je. Hlásím Rulandské šedé. Žena (která
se mnou klidně pije i ultrasuché drsňárny) se asertivně hlásí o svoji
polovinu, žádné 4:2 na deci dle prof. Šamánka ;) (Pravda, dneska si od
Chateau Belle-Vue 08 k jehněčímu také nárokovala půlku :))

SKČ2 - Tak už barva v lahvi napovídá na pinot. Po nalití do sklenice sice není cihlová, ale světle rubínová, s nahnědlým meniskem. Korek na straně komplet promáčený, asi starší ročník. Ve vůni hned po otevření ovoce, v zápětí však nastupuje výrazný barik. Ten s časem ustupuje do pozadí, objevuje se lesní ovoce, zejména borůvky. Snad trochu malin? Trocha rustikálních vůní. Výrazné (možná až moc) tříslo. Zajímavé,
rozhodně ne jednoduché.

66 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 13. dubna 2012 v 7:52 | Reagovat

[65]: ano, už jsem psal, že dost tipů šlo na soukromý e-mail a ne sem do komentářů. Možná by to dalo dohromady stovku :o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama