Grand Cru ryzlink z Vlčího doupěte

20. února 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Reliéf hroznové jedničky na lahvi ukazuje, že už i němečtí vinaři opouštějí "germánský" přívlastkový systém označování vína. Když najdete na lahvi hroznovou jedničku, můžete se těšit - Erstes Gewächs je německá obdoba francouzského Grand Cru, tedy označení toho, že víno pochází z prestižní vinice (a že mu vinař věnoval odpovídající péči). Jenže v Německu je, stejně jako u nás, přesně předepsáno, jaké údaje se smí na etiketě objevit, a Erstes Gewächs (ani Großes Gewächs) mezi ně nepatří.



Ale vinaři to tak chtějí a zákazník si to žádá. Co s tím? Namísto nepovoleného údaje přidávají na etiketu jen grafický symbol, tedy GG pro Großes Gewächs nebo hroznovou jedničku pro Erstes Gewächs v Rheingau. Románská klasifikace vín podle původu hroznů se postupně prosazuje i v Německu. VDP, Sdružení německých jakostních a predikátních vinařství, zavádí od sklizně 2012 klasifikaci vín, která se už přímo v deklaraci odvolává na burgundskou klasifikaci vinic (regionální/village/Premier Cru/Grand Cru). Víc o VDP a klasifikaci německých vinic, schválené mimořádnou valnou hromadou VDP 25. ledna 2012, najdete tady. Z webu VDP jsem vyčetl, že počítají s tím, že predikátní klasifikace a klasifikace podle původu hroznů budou existovat vedle sebe - podle původu se budou nově označovat jen nejlepší suchá vína, běžnější vína "s ovocným projevem a bez přídavku cukru" a ušlechtile sladká vína se budou dál označovat odpovídajícími přívlastky. Jenže co zbude z přívlastkového systému, až se z něho vyjmou ta nejlepší vína? Tolik první informace, k jejichž hledání mě vyprovokovalo dnešní víno.

Bacharacher Wolfshöhle 2007, Weingut Ratzenberger


Nápadně plná zlatožlutá barva, oxidace nebo nazrálost? Krásně čiré. Vůně trochu po jablíčkách, takže oxidace. Trochu lípy a medu, hodně minerality. V chuti výrazně nazrálé, koncentrované, zralost už přebíjí primární ryzlinkové charakteristiky. Přezrálé ovoce včetně jablek, jemně citrusy. Zkrocené kyseliny a jen malý zbytek cukru, spíš pro podtržení ovocitosti než pro sladkou chuť. Minerální závěr chuti a delší dochuť. Naštěstí pro mě žádné chemické tóny, žádný petrolej. Moc pěkné, nejspíš připravované s delším ležením na kvasnicích. Asi jsem víno otevřel v pravý čas - postupující příznaky lahvové zralosti by se mi brzo znelíbily, až převálcují (dosud výrazně přítomné) ovocné tóny. Cena asi 600 Kč, víno jsme vyměnili s dovozcem barterovým systémem karton za karton.

Živé Skleničkování
A protože opakování je matka moudrosti, tak zase dodám, že společně s dovozcem popisovaného vína Ivanem Dramlitschem povedeme ve středu 29. února ve vinotéce Riesling & Co. na pražském Smíchově (Ostrovského 23) degustaci německých a toskánských vín. Podrobnosti jsou tady, rezervace na info@vinonaut.cz. Přijďte se podívat!
 


Komentáře

1 Sajmik Sajmik | 24. února 2012 v 15:05 | Reagovat

Díky za upozornění na změny v klasifikaci.

Malé upřesnění: jednička s hroznem na láhvi je logo pro "Erste Lage" (zmíněné termíny "Großes Gewächs" resp. "Erstes Gewächs" pro Rheingau jsou její "podmonožiny", pro označení suchých vín). Popisovaná láhev není "Erstes Gewächs" už jen proto, že pochází z oblasti Mittelrhein :-)

Ad "Jenže co zbude z přívla(s)tkového systému, až se z něho vyjmou ta nejlepší vína?": nevyjmou se všechna nejlepší vína, jen suchá. Byl by to určitý návrat k tradici: v Německu se přívlastky původně vymyslely pro sladká vína. Až kritizovaný vinařský zákon z roku 1971 zavedl, že se přívlastky začaly dávat i na suchá a polosuchá. Takže když dnes člověk v obchodě uvidí "Spaetlese", tak musí dále bádat, jestli víno v lahvi bude suché nebo se zbytkovým cukrem. To by v budoucnu (aspoň u špičkových vín) odpadlo.

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 24. února 2012 v 22:53 | Reagovat

[1]: především děkuju za pozornou četbu a odhalení překlepu (pravopisné chyby), opraveno. Pokud jde o ty Lage a Gewachsy, to by to nesmělo bejt německý, aby to bylo jednoduchý :o) Já jsem to vyluštil jinak, ale i po několika čteních stále bez záruky a nebudu se hádat - kvůli tomu jsem tam dal odkazy na zdroje, aby si to každý rozluštil sám, a čas ukáže :o)))

3 Sajmik Sajmik | 26. února 2012 v 16:42 | Reagovat

Je pravda, že úplně přehledné to není. Člověk musí trochu vědět, jak to bylo dosud (např. zde: www.vdp.de/en/classification/ + další tři kapitoly), aby pochopil, v čem vlastně změny spočívají. Asi nejvíce matoucí je to, že termín „Erste Lage“ byl v minulost a zůstane i nadále, ale bude mít odlišný obsah (v „burgundských“ termínech: místo grand cru půjde už „jenom“ o premier cru).
Diskuse o změnách třeba zde: www.captaincork.com/Meinung/vdp-beschluesse-klasssifikation-qualitaetspyramide-eschenauer-kommentar nebo zde: www.weinkaiser.de/vdp-mit-dem-vorbild-burgund-gott-bewahre
Každopádně logo „jednička s hroznem“ opravdu znamená „Erste Lage“. Naopak „Erstes Gewächs“ z Rheingau má logo v podobě románského sdruženého (dvoj)okna, aneb – jak píše Jižní svah – „románských oblouků“ (www.jizni-svah.cz/2008/05/10-1-ryzlinkovch-zajmavost.html).
Ryzlinkům zdar!

4 Vinonaut Vinonaut | E-mail | Web | 26. února 2012 v 18:54 | Reagovat

[3]:Snad by se melo zduraznit, ze tato cela diskuze a planovane zmeny jsou zcela mimo vinarsky zakon, jedna se o (jakousi soukrome-pravni)upravu klasifikace sdruzeni VDP, ktera se tyka pouze jejich clenu, to jest cca 200 (byt castecne elitnich) vinarstvi z celkovych nekolika desitek tisic nemeckych vinaru. To znamena ze vsechny ostatni vinari /tedy absolutni vetsina/ budou nadale s klidem moct lahvovat napriklad suche privlastky. Defacto tedy existuji a budou nadale existovat 2 systemy vedle sebe. Dalsi zmatek plyne z faktu ze region Rheingau tvori vyjimku, ponevadz hesensky vinarsky zakon (vinarske zakony jsou v kompetenci spolkovych zemi)uznava kategorii "Erstes Gewächs", coz je ekvivalent k "Großes Gewächs" v ostatnich regionech. To zase znamena ze v Rheingau ma pravo vyrabet "Erstes Gewächs" kazdy vinar, ne pouze clen VDP, pokud tedy samozrejme dodrzi urcita kriteria. Vysledkem toho je, a zaroven se to i hodne kritizuje, ze v Rheingau existuje vyrazna inflace "Erstes Gewächs", kriticke hlasy rikaji, ze pouze zlomek techto vin splnuje kriteria spickoveho vina, coz tahle kategorie ma v podstate byt. Soucast toho problemu  je, ze v Rheingau je 35% vsech ploch klasifikovano jako mimoradne, coz i laikovi musi pripadat prilis. (V Burgundsku Grand Cru - 3%). Takze alespon v Rheingau to je dost problematicke. No, bylo by to na hodne dlouhou dikuzi...
Otazkou je, zda "apelacni" system VDP, prosazovany urcitou elitou, se muze stat vzorem pro novou upravu vinarskeho zakona. V dohledne dobe se to urcite nestane.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama