Sekt z barikového sudu

3. ledna 2012 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Franciacorta Il Millesimo 2006 DOCG, Tenuta Ambrosini



Na zdraví a jako úlitba začínajícímu roku ročníkový sekt z Franciacorty. Na bublinky nejsem expert, i když: záleží na prezentaci. Možná jsem náročný konzument (skoro nic mi nechutná:), možná jsem ignorant (smaltovanou cedulku "Champagne" jsem doma přišrouboval na dveře té nejmenší místnosti). Vlastně bych sekt nemusel mít ani na Silvestra, ale tenhle jsem dostal v prosinci darem, tak jsem se cítil povinen ho na Silvestra otevřít.

Sekty z Franciacorty jsou italská odpověď na úspěch šampaňského. Kopírují uznávaný výrobní postup, ale prostě nepocházejí ze Champagne. Na květnové degustaci v Záhřebské pan Sergio Ambrosini s pokorou přiznával, co nejvíc chybí: tradice. Sekty z Franciacorty mají za sebou několik desítek let, Champagne má mnohem delší historii (a vyšší ceny).


Mně tohle víno udělalo radost, hlavně tím, jak krásně přiznává vlastnosti. Krásně perlí, i když hodně krátce - rychle vyperlí a za chvíli bublinky zmizí. Barva je vyšší zlatožlutá, naslepo bych si hned tipl starší ročník. Když se vyperlí kysličník, voní jako starší Chardonnay (a taky že to je 100% šardonka:), prostě vůní připomíná starší barikované burgundy. Matně si vybavuju, že jsem barik poznal i na květnové degustaci a pan Ambrosini to chvíli nato potvrdil, asi polovina vína kvasí v nových barikových sudech. Beru to jako příznačnou řemeslnou poctivost, že všechny ty vlastnosti vína bezprostředně odráží a prozrazují výrobní postup, takže i motovidlo jako já, které se se sektem potká pětkrát do roka, to pozná. Nevzpomínám si, že bych někdy pil barikovaný sekt, ale tenhle mě bavil.

Kdybych měl nad něčím žbrblat, tak nad slabší kyselinou. K ideálnímu sektu bych si představil vyšší kyselinu, ale svěžejším projevem s vyšší kyselinou by se zase setřela ročníková nazrálost. Takže to tak asi je dobře. Vyzkoušel jsem k němu kapary (ano!), bílé hrozny (ano) a mandlovou paštiku (ne, pikantní koření sektu uškodilo). Pokud dokážete ocenit nazrálejší víno (i jako sekt), může to být dobrá volba.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama