Galadegustace Vino Revue, 23. ledna

24. ledna 2012 v 9:20 | Sklenička |  Jen tak
Pondělní Galadegustace Vino Revue v hotelu Crowne Plaza se proti loňsku rozrostla do dvou pater a jakoby vypustila páru z papiňáku. Bylo víc času na vína i klidu na vlastní soustředění, odpadly tlačenice u stolků i nepohodlí. Nejspíš to ovlivnilo i subjektivní vnímání vína, nastala pohoda a můj index spokojenosti stoupal jako rtuť teploměru.



Díky menší hustotě návštěvníků byl snadnější přístup ke stolkům, k vystavovatelům, k vínům i k dotazům na vinaře, nebylo problém zeptat se a dostat odpověď. Prostě obvyklé problémy, tak časté na domácích přehldkách, odpadly. Ale šlo o vína, tak přidám pár soukromých poznámek o konkrétních vínech.


Namátkou jsem nalistoval dva výborné Mullery-Thurgau od zahraničních výrobců. Minerální Rivaner Classic 2010 z německého Kirchengut Wolf (dovozce Fafiavin) a Muller Thurgau Karthauser Ratsherr Kabinett 2010 od Maxe Mullera (dovozce Wine'z) byly překvapivě výborné. Ing. Miloš Michlovský byl na stánku osobně a vystavoval i oceněná vína, původně vyrobená pro TESCO a MAKRO. Můžu dosvědčit, že jeho devadesátibodový RV 2008 PS Vinum Palaviense i trochu míň hodnocený Sylván 2009 PS jsou parádní suchá vína, obě jaksi nenápadná a neprvoplánová, ale s trochou soustředění skutečně krásná vína, nečekaně svébytná a nekomerční. Doufám, že jsou v letošním Národním Salonu Vín, a jestli nejsou, tak by asi měla být :o)


Malé odlehčení: u stánku VPV Praha (několikrát jsem o vínech psal) mě pan Šamla nasměroval na piemontského vinaře pana Boeriho. Ochutnali jsme spolu Porlapa 2002 (stále má znatelně tříslovin a krááásnou vůni) i Moscato d'Asti 2011, osvěžující vánoční slaďák. Na horní fotce pan Boeri s deset let starou Porlapou. Moc se mi líbil základní suchý Riesling Fritze Haaga (Mosela, dovozce OHMS) suchý a výrazně minerální až do cigaretových smrádků.


U stolku Riesling & Co. jsem si mohl ověřit (na vlastní hubě i rozhovorem s Dr. Rowaldem Heppem ze Schloss Vollrads), že dělají ryzlinky nereduktivně, a dozvěděl jsem se i německý recept, jak se pozná, že už se má ryzlink stočit z kvasnic. Bývalý hostinský (z vyhlášené hospody Na Štěpáně) Tomáš Trejbal přivezl netradiční a krajně zajímavá vína německého Weingut Schneider. Mně se z nich nejvíc líbil Modrý Portugal 2009 (Rote Wine Alte Rebe 2009, ale bez záruky, Schneider si libuje v matoucích názvech).

Mělnické vinařství Kraus přivezlo i čerstvě nalahvovaný Pinot Noir 2009, který jsem dostal (děkuju!) už v pátek na ochutnání. Můj dojem je, že půjde ve stopách skvělého ročníku 2005, ale z čerstvě nalahvovaného vzorku nepoznám, jestli dosáhne jemnosti předchůdce.


Hodně se napsalo a napropagovalo Špalkových Edelspitzů, ale dvě vína, která jsem ochutnal, byla hodně zajímavá. Petit Edelspitz Sauvignon 2009 měl málo sauvignonových kyselin, byl znatelně oxidovaný, ale je to pěkné víno (a raději jsem se neptal na cenu). Pinot Blanc 2010 sur-lie, kvašený ve větším sudu, byl ještě zřetelně kvasnicový a naleželý, ale slibný. Líbily se mi SVG 2010 PS a Frankovka 2009 PS od Trpělky a Oulehly. Nedalo se stihnout všechno, ale vlastně jsem neochutnával nic špatného, nic problematického. A že si mezi všemi těmi víny docela dobře vedla vína z Moravy a z Čech bylo docela příjemné - ale i to vypovídá o prestiži soutěže Vino Revue, že se vinaři nezdráhají dát víno do soutěže.
 


Komentáře

1 Vinonaut Vinonaut | E-mail | Web | 24. ledna 2012 v 10:23 | Reagovat

Mas to skoro spravne: Rotwein Alte Reben 2009 se to pise korektne. Markus Schneider je velmi zajimava postava. Jedna se zrejme o komercne nejuspesnejsiho nemeckeho vinare posledni dekady. Vlastne on prilakal nemecke zakazniky k nemeckemu cervenemu vinu a byl prvni, kdo zavedl "pop-kulturu" do nemeckeho vinarstvi: Dava svym vinum moderne znejici fantasy-jmena a vytvari tim znacky, moderni etikety prilakaji hlavne mlade, "trendove" publikum a jeho vina, hlavne cervena, jsou koncentrovana, vyrazna, ovocne-nasladla a chutnaji tudiz hodne lidem. Kritici ho nemaji radi a pravidelne ta vina shazuji. No, uspech se tresta i v Nemecku. Ja ta vina ochutnal jednou a prisla mi hlavne vyborne udelana. Znas toho dovozce?

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 24. ledna 2012 v 10:32 | Reagovat

[1]: dovozce naštěstí znám. Název jsem opsal (přesně) z karnetu, ale všechny názvy Schneiderových vín byly podezřele neučesané.

3 J.Z. J.Z. | 25. ledna 2012 v 13:49 | Reagovat

A aký je ten nemecký recept, že kedy sa má ryzlink stočiť z kvasníc?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama