Podvratně o genetice :o)

13. prosince 2011 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Dost bylo popisů adjustáže, délky korků, barev, vůní a chutí. Dost bylo nudy. Dnes amatérsky o genetice, ale nebojte, s vínem to souvisí direktně.



Od oblíbeného autora jsem si vypůjčil způsob argumentace, kterému říkám diverzní, a který používám jen nevážně: Kdyby Pán Bůh chtěl, abychom (například: pili / nepili víno), tak by to zařídil (například: nechal by ho růst na stromě hotové v lahvích jako hrušky). Jasně, že to není seriózní způsob diskuse, ale nedávno mě tenhle způsob argumentace doběhl při diskusi o prospěšnosti (či naopak škodlivosti) požívání vína (v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství, říkal tuším Limonádníkův bratr Doug Badman). MUDr. Milan Šamánek mluvil Na Plovárně o aktualizovaných zdravotních výsledcích testování pravidelného požívání vína (už před čtyřmi lety jsem o tom psal tady).

Podvratně jsem tehdy v diskusi napsal, že kdyby Pán Bůh nechtěl, abychom pili alkohol, nedával by nám enzym (alkoholdehydrogenázu), který nám umožňuje ho trávit. Mimochodem, v některých světových regionech (správnější by bylo napsat u některých lidských ras, ale od roku 1945 je slovo rasa ve vědě politicky nekorektní) se tenhle enzym vyskytuje zřídka. Každopádně je jeho výskyt kódovaný geneticky.

O genetiku se zajímám jen amatérsky, jako čtenář, ale to málo z četby vím, že poslední genetická změna lidského rodu je stará 7.000 let a je to přidání enzymu umožňujícímu trávit kravské mléko. Je prakticky jisté, že první lidé-zemědělci nebyli schopni kravské mléko požívat. (Ve skutečnosti prý proběhla ještě jedna genetická změna před asi 4.000 roky, ale jen u Tibeťanů nebo Nepálců, a ta jim umožňuje normálně žít ve vysokých výškách s řídkým vzduchem, kde našinec kolabuje, jak to známe z himalájských cestopisů). Ale zpátky k tématu.

Jestli poslední větší genetická změna před 7.000 lety znamenala přidání genů pro štěpení kravského mléka, jak stará je podobná změna pro alkoholdehydrogenázu? Víte to někdo? Nesmírně mě baví představa, že člověk byl geneticky vybaven pro požívání alkoholu dříve než pro pití kravského mléka (které se díky reklamě dnes považuje za synonymum zdravého nápoje). Radši ani nebudu domýšlet, co by to znamenalo...

 


Komentáře

1 cuk cuk | 13. prosince 2011 v 11:01 | Reagovat

teď jsem na to krátce koukal, přesně jsem to nenašel, ale jsem si na 100 % jistý, že je lidská ADH vývojově o dost starší. a BTW ADH má kde kdo, od kukuřice přes octomilky až k chobotnicícm ;)

god's plan!

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 13. prosince 2011 v 13:33 | Reagovat

[1]: no právě - teologické i zdravotnické následky mohou být nedozírné :o)))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama