Dekantace In extremis

14. prosince 2011 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Asi jste si už všimli, že moc nevěřím na přebírání cizích materiálů, cením si víc zkušenosti a názoru (jako každej chlap asi nejvíc vlastního :o) Víc než jednou jsem tady psal, že názor bez zkušenosti je bezcenný... takže když nedávno tady Jižní Svah psal o brilantní nové metodě hyperdekantování vína podle Nathana Myhrvolda, bylo jasné, že mě to nemine, zvlášť po shlédnutí diskuse (cituji: hovada... peklo :o).



Včera jsem ze sklepa přinesl vhodné víno. Barikované Sangiovese, Arnolfo di Cambio 2007 IGT Toscana (mladší bratříček byl v loňských Komunitních Bedýnkách). Vzpomněl jsem si na něj pozdě a na obvyklé dvě či tři hodiny v karafě nebyl čas. O Arnolfovi jsem na blogu několikrát psal, mám ho rád, takže to bylo fakt navostro.

Samozřejmě nejsem takový barbar, abych upekl živou kočku v mikrovlnce v přímém přenosu... nebo rozmixoval dobré víno! To zase ne! Namísto mixeru jsem vzal starý metličkový šlehač. Půl lahve Arnolfa šlo do hrnku a jedna metlička do vína. Vrrrrr...! Nejdůležitější bylo hned na začátku víno nevystříkat po celém dřezu, ale povedlo se.

Senzorické zkoumání?
Barva zůstala beze změn, pěna na víně bleskově opadla. Původní víno má tvrdší, kořeněnou vůni s trochou marcipánu. Po rozmixování je vůně příjemnější, jde spíš do kávových tónů. Chuť před je zavřená, na vrcholu lehce štiplavá, v dochuti se zemitým tónem a taniny. Po rozmíchání je chuť skutečně přístupnější, harmoničtější a jemnější. Kyselina je znatelnější, v těle víc kávy, jemnější dochuť.

Kontroluju ještě napřeskáčku oba vzorky proti sobě, nerozmíchané víno je v chuti humpoláčtější, zavřené. Naprosto chápu, že milovníky vína tahle technologie odpuzuje (chtěl jsem napsat, že odpuzuje puristy, ale popravdě k tomu moc purismu není potřeba). Na druhou stranu je výsledek docela přesvědčivý (i když rozdíl není velký). Ideální by bylo, kdyby konzument o použití mixéru nevěděl, ale to je v podobných případech sotva splnitelné. Nicméně jako první pomoc v nouzi (in extremis, jak říkají katecheti) to skutečně funguje.

Závěr si musí udělat každý sám. Ale jakou cenu by měl takový závěr bez zkušenosti? Připouštím, že první pokus je nejnáročnější. Jestli to vyzkoušíte, napište do komentářů!

 


Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 14. prosince 2011 v 9:27 | Reagovat

Ano, vyzkoušeno, efekt to opravdu má :-) Jenže... většinou, když se dostanu do situace "na obvyklé dvě či tři hodiny v karafě nebyl čas", tak raději otevřu jiné víno :-) Tahle metoda se samozřejmě může hodit, jen aby se nerozmohla někde v zákoutí restaurací. Zavoláš předem, ať ti dekantují víno, a oni ti místo toho láhev namixují a přelijí do karafy až je jistě že přijdeš a jsi usazen :-D

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 14. prosince 2011 v 13:13 | Reagovat

[1]: vyzkoušeno? Četl jsem tvůj text dvakrát a stále jsem měl dojem, že jsi to nezkoušel :o)

3 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 14. prosince 2011 v 15:31 | Reagovat

[2]: Taky je to týden starý článek :-)

4 Evas Evas | E-mail | Web | 14. prosince 2011 v 16:44 | Reagovat

Takže od teďka na degustace se šlehačem ETA, jo? :)

5 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 14. prosince 2011 v 20:05 | Reagovat

[4]: Evičko, já si už dnes nosím do restaurace vlastní víno, tak přiberu ještě šlehač. Ale dáma by měla dbát na módní doplňky a k tobě se líp šikne tyčový mixér. Byla by škoda to nevyužít :o)))

6 Evas Evas | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 12:47 | Reagovat

[5]: :o)

7 DV DV | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 21:55 | Reagovat

no pěkně, jen co mne přejdou horečky a přemůžu streptokoka, začnu mixovat, přesně jak říkáš, není nad vlastní zkušenost

8 Evas Evas | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 22:30 | Reagovat

Chlapi, vy mě štvete! Já to snad taky budu muset zkusit :) Akorát že nemám asi žádnej vhodnej matroš, mám tu samý mladíky :)

9 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 22:39 | Reagovat

[8]: :o) ... ztráta nevinnosti??? když tak si přijeď, mám tu CM 06 z Krásné Hory?

10 Evas Evas | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 22:52 | Reagovat

[9]: Ha, já mám PN téhož ročníku téhož vinařství. Díky za připomenutí :) Nebo to můžeme zkusit obojí. Předvánoční šlehání :)

11 Veronika Veronika | E-mail | Web | 26. dubna 2015 v 22:28 | Reagovat

Zdravím,
není nad klasickou a možná i rituální dekantaci vína v karafě. Navíc, karafa je prostě krásným doplňkem domácnosti a to už víc jak 2000 let.

http://karafanavino.cz/historie/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama