Cote-de-Nuits Villages 2005 AOC, Chateau de Prémeaux

1. prosince 2011 v 6:00 | Sklenička |  Jen tak
Asi poslední láhev z mnoha dovozů ze středně velkého vinařství poblíž burgundského Nuits. Krásná plná rubínová barva s temným podtónem a slabým oranžovým okrajem, tipoval bych si, že je nefiltrované.



Okamžitě po otevření výrazná vůně, hned jsem si vzpomněl, jak jsem ji komentoval tehdy ve vinařství: parfémová. Po několika hodinách klidnější třešňová, malinová a švestková, stále hodně výrazná. Později mix, kterému pracovně říkám třešňové dřevo - ovoce s příměsí sekundárních aromat. V chuti koncentrovaně ovocné, s překvapivě výraznými kyselinami a se znatelnými tříslovinami v pozadí. Před více než třemi lety jsem si zapsal tady "jemně hořkou dochuť..." ale po té už není ani stopy.

Nabušené chutěmi, po střídavých zkušenostech s tímhle ročníkem bych na 2005 netipoval. Je jasné, že to není mladé víno, ale to jen ustoupily třísloviny, ostatní chutě jsou stále pěkně zaostřené a koncentrované. Před několika dny jsem otevřel stejné víno z ročníku 2007 s mnohem matnějšími dojmy. Jakoby zestárlo mnohem víc, v přímém srovnání s 2005 bych tipoval, že starší je 2007.


Letošní otvírání burgundských Pinotů ročníku 2005 mi přineslo spoustu zklamání, skore je nakonec jen trochu lepší než 50 / 50. Léta jsem se soukromě usmíval nad podivíny, kteří archivují domácí Pinoty a otvírají je po pěti letech, ale letošní zkušenosti s burgundskými Pinoty ze slavného ročníku 2005 mi ukazují, jak je to složité - polovina mých letos otvíraných Pinotů lety archivace nic nezískala, jen ztratila. Statistik by řekl, že skore 50 / 50 by mi vyšlo, i kdybych si hodil korunou. A to ještě obyčejnější kousky piju brzo, zdá se mi, že nemá cenu očekávat po pěti letech zlepšení u vína, které ani na začátku nebylo výborné.

Raději bych si připlatil za víno, které bude už připravené k pití než abych platil za víno, které mám několik let opečovávat a bát se, jak dopadne. Před pár lety mně zasmečoval pan Guillard v Gevrey (když jsem se ho nadšeně vyptával na archivaci): víno se nedělá, aby se archivovalo, ale aby se pilo! Na druhou stranu, když to někdy vyjde, tak to stojí za to. Jako u dnešního Pinotu z Chateau de Prémeaux. Jenže ten byl skvělý už v roce 2007.
____________________________
A pokud jste se ještě nepřihlásili do hezkýchčeských Komunitních Bedýnek, tak úvodní článek je tady a přihláška tady.

 


Komentáře

1 p.j. p.j. | 5. prosince 2011 v 7:08 | Reagovat

:-)) archivace, zejména pinotů, ale dá se to i zobecnit, není nic, co by se dalo pak shrnout v jednovětný bonmot. Nefungují tam ani moc nějaké kauzality "když...tak", resp. vycházejí s pravděpodobností, která moc nenadchne, když do archivování nalejete víc peněz. Věty typu: "kupujte radši levná a pijete brzo", "kupujte radši drahá a otevírejte po deseti letech" "kupujte výborné/klasické/slabé ročníky", "když je víno skvělé jako mladé, bude skvělé i jako staré" jsou střely, které míjejí terč asi tak ve stejné vzdálenosti. Úplně chápu spisovatele tlustých knih o Burgundsku, když kolem tohoto tématu přešlapují, na doporučení jsou skoupí a radši půl knihy zaplní svými degustačními poznámkami různě starých vín, aby si každý z toho pokusil vyvodit závěr sám. O univerzálnosti takových mnohaletých zkušeností si může udělat obrázek každý sám buď tím, že si několik takových knih porovná nebo si zkusí se něčím z toho řídit "na vlastní sliznice".

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama