Toskánské biodynamické bílé z Caiarossa

1. listopadu 2011 v 6:30 | Sklenička |  Jen tak
Caiarossa Bianco 2009 IGT Toscana


Podle všech pouček mělo tohle víno ještě nejmíň půl roku čekat - přijelo před deseti dny z Itálie na kamionu, takže by potřebovalo odpočinout. Beru to na sebe, podlehl jsem pokušení. Naposledy jsem ho chutnal v létě v toskánském vedru a nebyl jsem si jistý, jestli stojí za ceníkových 28 Euro.


O vinařství biodynamickém Caiarossa už jsem psal tady. Zopakuju to hlavní - vinařství vzniklo doslova od počátku (tedy od koupě pozemků, na kterých nejspíš žádné vinice nestály), všechny vinice byly nově vysazeny v letech 1999 a 2000 a vysazuje se postupně dodnes. V nově postavené budově vznikl nový vinařský provoz a vysazuje se neprůhledná směs odrůd, jejíž seznam připomíná Chateauneuf-du-Pape. Mnohem důležitější než seznam odrůd je vysoká hustota nových vinic (9 000 keřů na hektar) a nízké hektarové výnosy (35 hl/ha v případě bílé Caiarossy).


Podle technického listu 65% Viognieru a 35% Chardonnay, vinařova manželka při degustaci odhadovala poměr blíž k 50/50 s tím, že se každý rok mění (fotka klame, paní Génot na ní drží druhé bílé, Oro di Caiarossa. Caiarossa bianco je na polici za ní nalevo:). Lisují se celé hrozny, okamžitě po sklizni. Kvasí celý měsíc v malých i velkých sudech a nerezových tancích (bez přidání selektovaných kvasinek, to platí pro všechna vína Caiarossy). Míchání kvasničních kalů 1-3x týdně až do dubna, takže asi 7 měsíců. Vyzrává v barikových i velkých sudech 10 měsíců. Vyrobilo se pouhých 1 600 lahví. Podle údajů výrobce byl závěr léta 2009 horký a sklízelo se o 10 dní dříve, než obvykle. Ale v září se ochladilo a červené odrůdy dozrávaly pomaleji s velkými tepelnými rozdíly mezi dnem a nocí.

Víno má výraznou zlatožlutou barvu, jiskrnou. Vůně prozrazuje barik a tím skoro končím - poznám ještě závan vanilky, pod ní citrusy a minerální tón, a konec (o dvě hodiny později nacházím vůni vyzrálého ovoce). Viognier je pro mě velká neznámá. Chuť je suchá a příjemně plná, takže působí až nasládle, po několika hodinách medově přezrále. K plnosti přispívá 14% alkoholu. Odbouraná kyselina jablečná, špetka tříslovin a nasládlého koření. Dlouhatánský teple kořenitý závěr, hooodně dlouhé. A hodně čisté, s příslibem vyhlazování kořenitého závěru v budoucích letech, takže se slibnou vyhlídkou na archivaci. Naprosto se odlišuje od všech toskánských bílých, která jsem zatím pil - není tak lehké jako typická Vernaccia nebo Vermentino, ani těžké jako Lucestraia z nedalekého vinařství Sorbaiano. Někde uprostřed, vybalancované, strukturované. Moc se mi líbí, byť je to moje první setkání s odrůdou Viognier v takto jemné podobě.
_________________________________
Napadlo mě při koštování několik biodynamicky kontroverzních myšlenek, ale protože je nechci spojovat s vinařstvím Caiarossa (které je v tom nevinně), udělám konec jako v seriálu a Pokračování příště!
 


Komentáře

1 Krakonos Krakonos | 2. listopadu 2011 v 23:10 | Reagovat

Myslim, ze ta vyssi hustota vysadby je tam z duvodu, aby to vino melo koule i z takhle mladych keru. Jedna mlada povestna na pravem brehu Bordeaux ma 16 000. Uz se na nej zacinam tesim :-D. A uz je i zaplaceno :-).

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 2. listopadu 2011 v 23:50 | Reagovat

[1]: myslím, že to tak sázejí s delším výhledem, než jen aby to mělo grády i takhle mladé - sklepmistr a ředitel studoval vinohradnictví v Beaune a když jsem tam byl, zmiňoval, že to není 11.000 keřů obvyklých v Burgundsku :o) To je prostě založené na dlouho, aby to byla první liga za čtyřicet roků...

3 Krakonos Krakonos | 28. března 2012 v 21:44 | Reagovat

Tak skoro po tom 1/2 roce, pokaždé když natrefím na tuhle odrůdu v kombinaci se zráním na sudu, tak vynikající, vychází mi to tak na 93 vod pasu, z bedýnky to nejlepší. Díky

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 28. března 2012 v 21:53 | Reagovat

[3]: já děkuju, protože jste mě trochu popostrčil, když jsem váhal, jestli dovézt i ty dražší vína, tedy obě Caiarossy. Už jsem měl dvě lahve bílé a přiznám se, že si s rozborem stále nevím rady, je to pro mě exotika asi jako Miss Bahamas, ale strašně mě to baví. A mimochodem, ještě jsem to na webu neprásknul, ale měl jsem i červenou Caiarossu 2007 a to je pecka! Parádní víno, a to je ještě mlaďoch...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama