Pörlapá 2006, Barbera d'Asti Superiore, Boeri

19. října 2011 v 8:18 | Sklenička |  Jen tak
Přes stáří stále ještě ne dost nazrálé: už dávno jsem neměl víno takhle nabušené ovocnými chutěmi. Leč popořádku... vlastně ani nevím, co znamená (nejspíš finský?) název vína. Nejspíš to není důležité - když se na to někdo ptá, rád si vymýšlím - třeba že název je odvozený od místního výrazu pro mlhu, protože se hrozny sbírají až v listopadových mlžných ránech (a je lhostejné, jestli jde o Brunello, Freisu nebo Bolgheri - hlavně když je víno dobré a blondýnky zvídavé. Rozluštění názvu je na webu dovozce tady). Myslím, že stejné vysvětlení pro úplně jiný název mělo další piemontské vinařství ze Strade del vino :o)) ale z výše naznačených důvodů jsem si ani nepoznamenal, o které víno šlo.



Symptomaticky italská designová ambaláž a hodně temná barva vína. Ve vůni štípne alkohol, ale hlavně se prosazuje exotické koření a pod ním zralé červené ovoce. Barik neruší (i když tam je, dodávám pro přesnost). V chuti odbouraná kyselina, stále ještě výrazné, ale měkké třísloviny, teplý alkohol a spousta zralého ovoce. V závěru kořenitost a třísloviny. Hodně bohaté, překvapivě ovocné, koncentrované víno, až se vkrádá myšlenka na hodně starou vinici. Zdá se, že je postavené na dalších 5 až 10 roků v archivu.

Paráda!
 


Komentáře

1 Eva Zoubková Eva Zoubková | E-mail | 26. října 2011 v 15:02 | Reagovat

Dobrý den, toto Vám vzkazuje pan Dr.Boido: Pörlapa nebo také Porlapa nebo Parlapa /záleží, v jakém údolí Piemontu se nacházíte/ znamená Neříkej!!! Ale di ty!!!
Ve smyslu příjemného překvapení. Je to částečně z francouzštiny Ne parle pas!
Těšíme se na Vaši návštěvu a děkujeme, že se o nás zmiňujete na Vašich stránkách.

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 26. října 2011 v 16:04 | Reagovat

[1]: Děkuju za vysvětlení, zkomolené "ne parle pas!" je pěkné. Pozdravy Vám i panu Boidovi!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama