Jaký bude ročník 2011? aneb první letošní Vavřinec

31. října 2011 v 7:00 | Sklenička |  Jen tak
Mám takovou naivní teorii, že se ve vinohradu střídají dobré a špatné roky. Po slavné burgundské nulapětce přišel ročník 2006, který byl ... nijaký. Po neslavném moravském ročníku 2010 přichází 2011, a první informace jakoby naznačovaly, že co příroda loni vzala, letos nadělila zpátky. Zatím jsou to jen první náznaky a dokud víno není v lahvích, všechno ještě může být jinak, ale už se těším...



Minulé úterý jsem dostal od malovinaře od Hustopeč štíhlou zelenou sedmičku popsanou fixem: VAV 11 PS. Nesířené víno z čerstvého ročníku a že Hned ho vypij, je dva týdny na kvasnicích, neviděl síru. Vavřineček! Hrozny jsou z Popic, ze starší vinice.

Krásná rubínovka s fialovým tónem, lehce zakalená. Intenzivní ovocná vůně, zpočátku s lehkou zaprděností. Na špičce jazyka jakoby už-už chtělo zaperlit, možná by se chtělo rozkvasit následkem převozu do Prahy. Ale je to jen stopa, má pěknou kyselinu (mírnou, hádám, že jablečná je samovolně fuč), hustou chuť se spoustou ovoce (hlavně lesní směs a švestky) a skoro žádné třísloviny. Krásné lehké pití. Jasně že to je hlavně svěžestí, ale moc se mi líbí.

Hned mě napadlo, že je to asi přesný opak letošních Svatomartinských - tohle víno je chuťově bohaté, bez síry, a neurychlované. Taky v něm není polovička dva roky starého vína, které bylo jen omlazené přidáním nového. Kdyby takhle vypadala letošní Svatomartinská, byl bych nadšený. Jenže po zkušenostech z minulých let se vsadím, že budou vypadat úplně jinak.

Jak to vidíte vy? Vynahradí letošní rok nepřízeň loňského? Nebo je to jen přání otcem myšlenky?
 


Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 31. října 2011 v 7:42 | Reagovat

Pár letošních vín už jsem taky přechutnal a zatím to vypadá, kdo to příliš nepřepálil, hodně nadějně! :-) Ale po pravdě si nakonec docela užívám i některé bílé desítky, v průměru to žádná bomba ročník není, ale hromadu výborných vín jde najít bez větších problémů.

2 DV DV | E-mail | Web | 31. října 2011 v 8:02 | Reagovat

Ahoj, tahle naivní teorie se mi líbí, a taky trochu doufám, že letos bude lépe než loni! :) Ale zatím jsem toho ještě moc tento podzim neochutnal... Uvidíme...

3 Vinonaut Vinonaut | E-mail | Web | 31. října 2011 v 8:55 | Reagovat

Na Znojemsku ted o vikendu vsichni mluvili o vynikajicim rocniku 2011. Mlada vina, ktera jsem ochutnal, to prinejmensim nevyvratila. I v Nemecku se mimochodem hlasi ze vsech regionu velmi dobry rocnik. Nejvic se mi libilo vyjadreni prominentniho bloggera a vinare Dirka Würtze (http://wuertz-wein.de/wordpress/):"2011 by mohl byt podobne dobry jako 2009, o hodne lepsi nez 2010, ne tak tvrdy jako 2008, mene problematicky nez 2006, mene banalni nez 2004, dele zivy nez 2003, markantnejsi a vyraznejsi nez 2007, ale asi ne tak dobry jako 2001" Jasny? ;o)

4 MT MT | 31. října 2011 v 20:46 | Reagovat

nemyslím si, že by bylo něco proti smíchat dva minulé ročníky, naopak

5 Petr K. Petr K. | E-mail | 31. října 2011 v 21:09 | Reagovat

Červená vypadají nadějně, bílá budou sklamáním. Vysoké cukry, nízké kyseliny. Bude to podobné roku 2003. Všichni se nechali unést tím, jak šli krásně nahoru cukry a málokdo sledoval kyseliny. Naopak bílá 2010 ještě ukážou svůj potenciál.

6 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 1. listopadu 2011 v 7:08 | Reagovat

[5]: Naprostý souhlas. Jen s tím, že i červená budou taky občas upachtěná, kdo nezvládl sklidit ideálně a šel do obludných přívlastků. Ale to je tady vždycky :-)

7 MT MT | 1. listopadu 2011 v 8:03 | Reagovat

[5]: ani bych možná neřekl, že se nechali unést, spíše to spousta vinařů prachsprostě nestihlo, byl to docela fofr

8 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 1. listopadu 2011 v 19:14 | Reagovat

[4]:: klídek, z textu je snad jasné, že ta zmínka o míchání ročníků je o SM, Svatomartinských :o)

Ale jinak mě těší, že potvrzujete dojem všeobecného očekávání 2011 jako dobrého.

9 p.j. p.j. | 4. listopadu 2011 v 9:37 | Reagovat

no, z podtextu odborných článků se nechá vyčíst, že slabinou 2011 může být nedostatek kyselin (podobně jak v 2009), což by mělo víc vadit třeba MM, MT, Tr, pokud je někdo nesklidil včas - a že ubývaly raketovým tempem. Taky archivovatelnost to může ovlivnit. ale později zrající klasické odrůdy by mohly být hodně dobré. navíc bylo povoleno přikyselit, takže...

10 MT MT | 6. listopadu 2011 v 21:12 | Reagovat

[9]:  hm, mám tuto obavu, že dosti vín takto bude postaveno, na stranu druhou - třeba bude "dobré" Svatomartinské .)
Nicméně, třebas právě proto jsme byli obdaření ročníkem 2010, aby se mohly pak optimalizovat kyselinky, jen to nebylo moc pochopeno .)

11 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 5:24 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama