Chianti Colli Senesi 2009 DOCG, Tenuta Le Calcinaie, San Gimignano

12. října 2011 v 6:30 | Sklenička |  Jen tak
Další víno Simone Santiniho, už jsem tady psal o jeho Vernaccie. Santini má sympatický web, Vernaccia zaujala a domluvil jsem si u něj návštěvu, ale nakonec jsem se k němu nedostal, takže o vinařství žádné závěry dělat nebudu - na to tři koštovaná vína nestačí. Třetí z vín je organické Chianti, údajně typické Sangiovese z oblasti San Gimignana.



Příjemně střídmá etiketa a výrazná rubínová barva připomínající pinoty. Připomíná je i vůně hned po otevření, typickým slepičím dvorkem. Po dvou hodinách nejvýraznější aroma vyprchá a vůně připomíná chlév, v chuti stále škrábou třísloviny a koření, ale rozhodně to není typické Chianti. Očekávaná lesní směs je překrytá kravskou mrvou a zbývá z ní jen výrazná kyselina, kdyby svítilo slunce a kolem hlavy mi bzučely mouchy jako před čtyřiceti lety o prázdninách u babičky, byla by iluze dokonalá. Jdu rozkliknout web, abych si to ověřil. Na webu nic kromě poznámky o dvacetidenní maceraci, která vysvětluje výraznější barvu vína.

To víno je dobré, nic proti němu, jen bych naslepo Chianti neuhodnul. Podle pokaděných zvířecích dvorků bych tipoval Rhonu, s tou by se dala splést i výrazná kyselina, a podle štiplavě kořeněného závěru bych se už do Toskánska nenasměroval. Takže OK, slušné víno, ale zůstalo za očekáváním hlavně pokud jde o toskánskou typičnost. Pommard má chutnat jako Pommard, Chianti jako Chianti a Rhona jako Rhona. Jak se to začne míchat, je to špatně. Tohle je zábavný experiment se Sangiovese, ale už ne typické Chianti.


 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama