Klaret Zweigeltrebe 2010 PS, Vinařství rodiny Špalkovy

24. srpna 2011 v 6:44 | Sklenička |  Jen tak
Už jsou to čtyři roky, co jsem tady psal o Zweiglu od Špalků. Mám na něj parádní vzpomínky - je to první (a možná i poslední???) víno, které jsem dokázal určit naslepo, včetně ročníku a výrobce, aniž bych ho kdy předtím ochutnal :o)))



Bohužel později nahradili Špalkovi rosé z Zweiglu roséčkem z Pinotu a přestože to je papírově rovnocenná náhrada (ochutnával jsem před pár lety na Otevřených sklepích v Savigny-les-Beaune Rosé de Marsannay, tak to snad můžu říct), buď jsem se s ním míjel fyzicky nebo pocitově, zkrátka Špalkovic rosé z rulandy si nepamatuju.

K otevřené lahvi jsem si otevřel i čtyři roky starý blog a na starých fotkách vidím, že dnešní klaret má hodně bledou barvu. Změnila se i etiketa a celkově to na mě působí jako ústup ze slávy - Vinařství rodiny Špalkovy mi zní prostě líp než "Špalek" a přestože s oblibou opakuju "nepijeme barvu" tak lahev rosé z Zweiglu vypadala impozantněji. Pro jistotu jsem zapátral v encyklopedii na Ovíně.cz po vysvětlení pojmu klaret, ale nic zvláštního jsem nenašel - víno vyrobené rychlým lisováním hroznů bez nakvášení rmutu - tedy jen trochu širší výklad pojmu rosé. Ve skleničce se ale loňský klaret starému rosé vůbec nepodobá.

Ve zmiňované slepé degustaci jsme měli především určit původ vína (bylo dané, že je to buď Francie nebo ČR). Rosé 2006 mělo krásnou kyselinu (a taky drobnou perličku na jazyku), díky které jsem Francii okamžitě škrtnul. O čtyři roky mladší kyselý ročník 2010 má kyselinu naopak zkrocenou, s Francií si to asi nespletete, ale stejně... Ve vůni zprvu zavoní kvasnice, teprve po chvíli se objeví vůně typické pro odrůdu, hlavně třešně. Kromě příliš zkrocených třešňovorybízových kyselin bych si ještě postěžoval na to, že víno je prokvašené příliš dosucha - matně si vzpomínám, že rosé z Zweiglu sluší pár gramů zbytkového cukru, který nejspíš stojí i za drobným perlením v nástupu chuti, ale tohle víno je jakoby vyžehlené a nic z toho nemá (ani cukr, ani perlení). Technicky dokonalé a elegantní ano, ale pro mě málo vzrušivé, málo originální. Na webu vidím, že už dostalo zlatou medaili na soutěži Prague Wine Trophy časopisu Víno Revue, ale aťsi - elegantní a technicky dokonalé rosé to je, ale na starou dobrou nulašestku nemá.
 


Komentáře

1 Evas Evas | E-mail | Web | 24. srpna 2011 v 9:17 | Reagovat

Řekla bych, že kyselý ročník 2010 je o čtyři roky mladší, nikoli starší :)

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 24. srpna 2011 v 9:36 | Reagovat

[1]: vyjímečně s Tebou souhlasím, opraveno :o)))

3 pavlis pavlis | 24. srpna 2011 v 12:47 | Reagovat

Mám za to, že klarety jsou vždycky světlejší. U roséček se lisuje nakvášený rmut, zatímco u klaretu se lisují modré hrozny. Rozdíl je pak v barvě i tříslovinách. Klarety jsou blíž bílému a rosé blíž červenému. Nejde tedy jen o "širší výklad pojmu rosé". Možná ve vzpomínkách srovnáváte trošičku nesrovnatelné?

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 24. srpna 2011 v 13:06 | Reagovat

[3]: mám za to, že rosé se většinou taky spíš maceruje než že by nakvášelo, jen pojem klaret nakvášení úplně vylučuje. A ano, máte pravdu, klarety bývají světlejší. Měl jsem napsat "užší výklad pojmu rosé" namísto "širší..." Druhá podobná chyba v jednom textu, to snad už nemůžu svést jen na vedro :-(

5 Evas Evas | E-mail | Web | 24. srpna 2011 v 23:27 | Reagovat

Je to vedrem, mně to způsobuje rovnou zkraty :)

6 DV DV | E-mail | Web | 1. září 2011 v 9:45 | Reagovat

Špalkovi byli a stále zůstávají mými oblíbenci,a je pravda že "Vinařství rodiny Špalkovy" znělo mnohem lépe...
Mimochodem nedávno jsem zakoupil u pana Špalka různé 2010tky... že by konečně vyšlo to posezení? (v září bych měl výjimečně pobývat v Čechách...)

7 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 5:24 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama