První jarní

19. dubna 2011 v 7:00 | Sklenička |  Jen tak

Loni jsem na jaře objel pět vesnických koštů, letos zaostávám. Zprávy o loňském ročníku moravských vín moc nelákaly, vylákala mě až jedna slečna z Olomouce, košt ve Vrbici a páteční výhled na jarní počasí. Díky pohostinnosti několika přátel jsem měl víkend nabitý jako týdenní dovolenou, ale zatím pořádnou analytickou zprávu nestíhám napsat. Ve středu jedu na Ohři v kanoi s dvoučlennou posádkou o věkovém průměru 9 let, takže podrobný report odsouvám. Dnes nanejvýš pár fotek...


Zapisoval jsem si vtipné poznámky docenta Balíka z pátečního semináře o stobodovce pro ratíškovické vinaře, ale doma jsem si posypal hlavu popelem - vzal jsem si tabulku a zkusil si pro srandu obodovat poysdorfský veltlín. Zíral jsem - ono to funguje! Už jsem o tom něco napsal. Snad mi za to v Raťkách neutrhnou hlavu.
Do Vrbice jsme jeli s yaxim přes vinice z Čejkovic, z cesty je i úvodní fotka rozkvetlého stromu ve vinici. Když dojedete po D1 z Prahy do Brna, nemůže vás na polní cestě vinicema už nic překvapit. Určitě to je bezpečnější, než cesta zpátky do Prahy. Ochutnal jsem ve Vrbici něco přes šedesát vzorků a zjistil, že pověst ročníku 2010 nelhala. Ale byla tam zajímavá vína Jana Stávka z Němčiček a spousta báječných červených vín z předchozích ročníků. Potkal jsem tam Pražáky, které jsem neviděl už skoro patnáct let a nepoznal je, protože vypadali mladší než tehdy, a další Pražáky z posledních Komunitních Bedýnek.
Otevřené sklepy... Zastavil jsem po cestě v Miloticích a ptal se na cestu trojice mladíků. My nevíme, my jsme z Prahy. Je jich všude plno... jsou mladí a veselí, poznáte je podle barevné kapsy zavěšené na krku a skleničky v ruce.
Odpoledne jsem z Vrbice odjel do poddvorovské Krásné Hory a přidal se k degustační večeři pro krásnohorské zákazníky. Nestihl jsem sice procházku po vinicích a přišel pozdě na prohlídku sklepa, ale to hlavní jsem stihl.

Večeře měla šest chodů a sedmnáct vín. Začínalo se křepelčím vajíčkem.
Jehněčí kýta na čerstvých bylinkách byla pro mě vrchol večera. Maso tak jemné, že se k němu těžko hledá víno. Jako by volalo po víně deset let starém.
A protože štěstí přálo, svezl jsem se v neděli v poledne s vinařem do Poysdorfu pro sazenice a nakoupil šest mladých veltlínů. Při nákupní degustaci zavládlo nadšení (ceny kolem 5,50 Euro s vyjímkou FRIENDS od Hausera, ten je dražší), ale doma přišlo odhalení - ročník 2010 nebude ani v Rakousku patřit mezi obdivované. Nebo že by se mi jazyk vybrousil na poddvorovské degustační večeři a ratíškovické stobodovce?

 


Komentáře

1 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 19. dubna 2011 v 8:40 | Reagovat

Rakouská 2010 jsem nějaká teď na degustaci měl s poměrně příjemným překvapením. Ty z nerezu lahvovaná mladá se byli spíše tenčí lehčí s kyselinkou a přiznanou mineralitou, ta co byla lahvovaná teprve nedávno a údajně kvasila ve velkých sudech a trvalo déle než se stahovala bych některá i rád uložil. Obecně hlavně oceňuji odrůdovou aromatika, po všech těch stescích na ročník a prozatimním ochutnání několika bílých to nejsou zatím blbé zkušenosti :-)

2 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 19. dubna 2011 v 9:02 | Reagovat

A abych nezapomněl! :-) Rád si přečtu podrobný report, pokud se k němu dostaneš - zdá se, že to byl příjemný a objevný víkend...

3 Evas Evas | E-mail | Web | 19. dubna 2011 v 14:17 | Reagovat

Ano ano, jehněčí kýta byla naprosto úžasná. Tak dobré maso! A vynikající omáčka! Ostatní pokrmy taky výborné, ale vlastně je dělám téměř stejně, takže to nebylo tak překvapivé. Jehněčí ale ohromilo.

4 krasna hora krasna hora | Web | 19. dubna 2011 v 16:19 | Reagovat

dodatečně doplňuji informaci ,že jehněčí bylo na RR8+9,já osobně jsem nejvíc šéfkuchařku pochválil za kombinaci křepelčího vejce na hniličku a toustíku s lanýžovým máslem.
Tak příště třeba nějaké letní menu.

5 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 19. dubna 2011 v 16:59 | Reagovat

[1]: nad GruVe z Poysdorfu jsem se rozplýval i díky ceně, ale doma jsem se trochu soustředil a nadšení opadlo :o( ale ještě jich pár mám, tak dostanou další šance

[3]: [4]: jsem rád, že jsme se s Evasovou shodli na jehněčím, i když račí ocásky v hráškovém krému mě taky bavily a celá křepelka byla vizuálně nádherná. Vyhodil jsem ji z článku na poslední chvíli, aby to nevypadalo jako placené PR (ale v Krásné Hoře se takhle jídlem a pitím rád nechám uplácet :o) Kdyby to vyšlo, sám připravím do krásnohorského letního menu jeden studený chod :o) Bylo to moc příjemné, včetně jarního výhledu od stolu na večerní vinice.

6 MT MT | 20. dubna 2011 v 8:27 | Reagovat

Kdybys někdy jel v sobotu ráno na Moravu, dej vědět .)) Teď nejedeš ? .)

7 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 20. dubna 2011 v 12:25 | Reagovat

[6]: kdepak, viz text - od čtvrtka do pondělí jedu s dětma Ohři.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama