Pozdní sběr dubnový, deštivý

15. dubna 2011 v 7:00 | Sklenička |  Jen tak

Na středeční degustaci břidlicových ryzlinků ve Viničním Altánu dorazilo nějakých 55 návštěvníků. Docela velká návštěva na akci začínajícího dovozce a studené deštivé počasí. Ivan Dramlitsch říkal, že na jeho pozvání přišlo asi pět lidí, tak mě zajímalo, kolik ze zbylých padesáti byli pravidelní návštěvníci Altánu a kolik čtenáři Skleničkova blogu. Ráno jsem kouknul na statistiky návštěvnosti blogu a zíral: přestože jsem už víc než týden nepřidal žádný příspěvek, ve středu jsem měl největší počet návštěvníků za posledních 30 dní. Škoda, že si nemůžu vytáhnout, kolik z nich si přišlo znovu přečíst moji zprávu z předchozí degustace mitlrajnských ryzlinků. Doufám, že jste v Altánu byli, mně se to moc líbilo!



Cestou na degustaci v Altánu jsem objevil zbrusu novou vinotéku na Bělehradské. Antoine Philippe dováží vína ze své rodné Francie, na webu i v obchodě ještě leccos chybí, ale prodavačka vítá návštěvníky francouzsky civilně, nabídkou vína k ochutnání (důležitou část nabídky tvoří šampaňské bublinky, takže pýthicky věštím mnoho, přemnoho článků na severním i jižním svahu:). Vyzkoušel jsem dvě, gaskoňské bílé UBY, směs Colombard a Ugni Blanc s nečekaně svěží kyselinou, za 180 Kč bezvadné letní pití, a alsaský Riesling Vieilles Vignes od Dominique et Julien Frey, navzdory očekávání lehký a ovocitý ryzlink. Přitahovalo mě Chateauneuf du Pape 2003 za 490 Kč, ale nakonec jsem odešel se Sancerre 2009 za 300 Kč. Hned za rohem v Záhřebské je vinotéka Le Strade del Vino, kterou spoluvlastní pětice piemontských vinařství. V Praze začíná být těsno, a to jsem si donedávna myslel, že český trh je malý. Večer po degustaci jsme s návštěvníky drbali i to, jak chtějí domácí vinařství rostoucí konkurenci čelit? Zdražením mizerného ročníku 2010? To by bylo poměrně originální a nevyzkoušené řešení, ale letos jsem ještě žádný košt mladých moravských vín neabsolvoval, tak bych tady neměl ventilovat vyčtené a odposlechnuté názory na to, jak dobrý nebo špatný byl rok 2010. O víkendu se na jeden chystám, takže případné další poznámky dodám příští týden.


Natěšený na výše zmíněné Sancerre 2009 otvírám víno hned následující večer spolu s o den dříve otevřeným Sauvignonem 2010 z Krásné Hory. (Pravidelní čtenáři vědí, že Sancerre = Sauvignon, jeden ze dvou nejslavnějších Sauvignonů na světě a oba pocházejí ze sousedních vesnic v údolí Loiry, takže srovnání s domácím Sauvignonem není náhoda.) O Sancerre jsem tady psal za čtyři roky snad jen dvakrát, jednak se Sauvignonu spíš vyhýbám (ale Sancerre je vyjímka!), jednak dobré Sancerre bývá drahé. Takže 300 Kč je fakt přátelská cena, jen jestli to nebude průšvih? Průšvih to není, ale při hodnocení mám problém. Všechna Sancerre, která jsem zatím pil, byla výrazně barikovaná vína. Něco jako burgundský Meursault postavený na odrůdě Sauvignon :o) Sancerre 2009 od Picarda je příjemné víno s ovocnou a lehce kmínovou vůní a pěknou říznou kyselinou, ale barik tam hledám marně. Možná je za tím moje malá zkušenost s Loirou (a barikový sud není podmínkou uznání apelace v Sancerre?), možná je za tím pozdní odpoledne strávené na fotbale v studeném větru, ale jestli tohle víno bylo v sudu, tak jsem to nepoznal (ráno po zveřejnění koukám, že Wikipedie píše - Sancerre bývá většinou nebarikované:o). Ve vůni jsem byl na pochybách, ale v chuti ne. Nelibuju si v opisování a popravdě jsem líný hledat to v encyklopediích (raději prezentuju blog jako osobní, soukromý zápisník), ale nejspíš to někdo z čtenářů ví a doplní mě :o)

Bez očekávaného bariku je víno lehké, minerální, příjemně vyvážené - jen to prvotní očekávání těžkého, nabušeného Sauvignonu se nesplnilo. Krásnohorský Sauvignon je vlastně opulentnější, díky jednodennímu náskoku při otevření, nápadně ovocně a herbálně voňavý, v chuti tělnatější a dokonce i minerálnější, ve vůni i v chuti. Ale pro mě je v něm minerality až moc, intenzivní minerální tón mi není úplně příjemný a znejisťuje mě, jestli je to tak dobře (ale stojí jen 180 Kč). U Sancerre mě sice znejisťuje nečekaná lehkost a pitelnost, ale ve víně samotném neruší vůbec nic, to je naprosto příjemné, harmonické, zdravě pitelné. 12,5% alkoholu, odbouraná kyselina jablečná. Jestli se nepletu v tom, že zrálo v nerezu, tak je to příjemné letní pití na letošek, ale ne na delší archivaci.
 


Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 15. dubna 2011 v 7:54 | Reagovat

Jižní svah potvrzuje příjem informace o nové vinotéce a bublinám dá co proto! :-) Opravdu se dovozci a nové podniky množí jak houby po dešti, každou chvilku narážím na něco nového.

Ryzlinky od Vinonauta už jsem zase nestihl, ale vyřešil jsem to jednoduše... prostě od většiny vín v sortimentu koupil vzorek a bylo :-)

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 15. dubna 2011 v 7:59 | Reagovat

[1]: jojo, slyšel jsem, žes nakoupil skoro přesně podle doporučení v komentářích, všechno :o) tyhle vinotéky v pěší vzdálenosti od bytu ti závidím...

3 MT MT | 15. dubna 2011 v 9:56 | Reagovat

[2]: hele, ročník 2010 byl hodně trpký pro vinaře z hlediska zvládnutí péče o vinice, ale pro víno jako takové bych paušálně nepoužíval termín "mizerný", naopak si myslím, že může být i velmi zajímavý, neříkám suprový. Samozřejmě záleží odkud to pochází, každá lokalita má své specifika.
Promiň, vím, že jsme se o tom bavili, ale prostě mně se takovéto vyjadřování nelíbí, když vezmu v potaz vinaře, kteří dají vínu šanci. Ročník 2010 byl hodně komplikovaný a i ta vína mají komplikovanější vývoj, oproti 2009, kde se vína vyvíjela a čistila sama i v sudech velmi rychle.
Ale pokud používáš "mizerný" tak spíše ve spojitosti s "vinaři", kteří se násilím snaží vínu vnutit svou šablonu, jak to má ideálně vypadat, což v tomto ročníku moc nejde.
Vím, že jsem prskal a byl otrávený jak malajský šíp, ale pořád chci věřit, že zde existují vinaři.

4 jo jo | 15. dubna 2011 v 10:36 | Reagovat

"... jsem si donedávna myslel, že český trh je malý ..."
To asi obecně stále platí, ale mimo Prahu. Bohužel. Když se jednou za čas bavím s moravskými vinaři na degustacích, tak kvalitnější (a tedy mírně dražší ale s odpovídající, nepřestřelenou cenou) a netradiční vína se opravdu prodávají výrazně lépe v Praze než třeba v Brně. S kvalitními zahraničními vány je to ještě slabší ...

5 Sajmik Sajmik | 15. dubna 2011 v 11:28 | Reagovat

Jo: to potvrzuju, v Brně v podstatě neznám dobrou vinotéku, která by prodávala slušná zahraniční vína za rozumné ceny. Jestli o nějaké víte, tak sem s ní, díky (má ti i své lepší stránky, člověk není každodenně vystaven pokušení :-)

6 MT MT | 15. dubna 2011 v 16:27 | Reagovat

kdybych věřil tomu, že to má šanci na úspěch, hnedka bych si tam zřídil kšeft, ale je to moc blízko k "vinařům", kdy každý z Brna má pocit, že tomu zákonitě rozumí.

7 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 17. dubna 2011 v 19:40 | Reagovat

[3]: Ad "tak spíše ve spojitosti s "vinaři", kteří se násilím snaží vínu vnutit..." už jsem to sem párkrát propašoval, i když bez toho biasu o násilí a vnucování, že většina vín se na Moravě dělá k rychlé spotřebě a ne na delší archivaci - viz text o Dobré Vinici, že Blanc de Blancs je paradoxně argument proti archivovatelnosti moravských bílých, protože to málokdo dělá tak pečlivěpoctivě jako Nejedlíkové.

Všiml jsem si, že vinaři nikdy neřeknou o ročníku, že byl špatný (a už vůbec ne mizerný) a mají pro to spoustu eufemismů: komplikovaný, náročný, prověřil vinaře... v Burgundsku jsem jednou zkřivil hubu nad červeným Corton Grand Cru a vinař mě pobavil novým opisem, řekl, "Ano, to byl klasický ročník. Ale mám tu i vynikající ročník 2005..." Kdybych se vínem živil, jistě bych držel basu a vyjadřoval se uhlazeněji, ale jsem amateur a často to napíšu tak, jak to cítím. To určitě neznamená, že se nemůžu mejlit, ale zrovna tuhle diskusi vidím spíš jako problém s politickou korektností. Beru to jako soukromý blog a nechci psát politicky korektně, o víně ani o ženských. Snad je jasné, že tady nenatírám každé víno, které se mi zrovna ten den nezalíbí a každého vinaře, který mi ho prodá o dvacku dráž, než bych si přál, tak si občas dopřeju ten luxus, že můžu bez politické korektnosti napsat, že se mi něco nelíbí. Třeba takhle: na ročník 2010 bude jen málo moravských vinařů vzpomínat v dobrém?

8 MT MT | 18. dubna 2011 v 15:06 | Reagovat

[3]: Hele jako Ty máš svůj blog a píšeš zde své názory, tak tu máš i vzkazník, kde se snad můžu i já vyjádřit, takže to ber spíše jako mou reakci, než nějaký pokus o hádku .) jen jsem řekl, že s tím nesouhlasím, tečka. Když vezmu odstavec o vínech na rychlou spotřebu - ano, ale to je technologická cesta, pak ale mluv o mizerných vínech, vinařích, ne ročníku. Samozřejmě ročníku se to dotýká potud, pokud je komplikovaný v té míře, že potřebuje delší vývoj a nečistí se tak rychle jako třeba 2009, ale to přeci neznamená že byl nějakým způsobem horší. Dle čeho se hodnotí kvalita ročníku - že už u Svatomartinských vín chrochtáme ?
Samozřejmě, že vinař, když je celá jeho práce odkázaná na přírodu, bude v soudech více opatrnější než třeba obchodník či konzument. Ale pořád se bavíme o koze a o voze. Já říkám, že tento ročník mi přijde v bílých vínech daleko zajímavější než třeba devítka, ale čas ukáže.
Možná jsem to špatně vyjádřil, že to "mizerné" má spíš vztah k vínům, než k ročníku, protože ano, z hlediska toho, že se u nás na vína velmi rychle spěchá, spousta vín je opravdu mizerných, protože pokud vinař v setrvačnosti zůstává v jakési šablonovitosti, tak tento ročník neudělá dobře. Ale samozřejmě je to otázka lokality. Někteří měli "vysoké" kyseliny, zatímco o pár set metrů dál měl naopak člověk málo kyselin. Otázka listové plochy (a s tím spojená ochrana proti chorobám), zatížení, stáří vinice a celkových operací.
Připomíná mi to na naše poměry takový klasický ročník 2004 (v posledním desetiletí až tak klasický není), kdy se o něm zas až tak moc nemluvilo v superlativech, jenže teď ta vína jsou super, kdo si počkal. Z těch rádoby "fajn" ročníků, co byly adorovány, jsem ve většině případů pil technologické mrtvoly (což nemění nic na tom, že tam byly zajímavé ročníky). Můžeme se pak bavit, samozřejmě, co bereme jako pozitivní vývoj vína na lahvi. A zase jsme u vinaře, který musí pracovat s tím, co mu příroda nachystá. A může se dobrat velmi dobrého výsledku, i když to neodpovídá úplnému ideálu, ale to je co ?

9 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 18. dubna 2011 v 16:04 | Reagovat

[8]: OK, rozumím, jak se na to díváš, a už jsme to taky dvakrát probírali telefonem, tak to teď nebudeme dál rozebírat.

Asi se k tomu ročníku zase dostanu, jestli budu psát o sobotním koštu ve Vrbici, protože to k tomu prostě svádí :o)

10 MT MT | 19. dubna 2011 v 10:16 | Reagovat

to napiš, a hodně provokativně, třeba se tu začnou trošku čistit vody ...

11 jo jo | 19. dubna 2011 v 14:58 | Reagovat

[6]: Neřekl bych, že v Brně je to primárně o blízkosti k vinařům. Spíš mi přijde, že je to tak nějak velikostí populace, která na lepší jídlo/pití má a je to ochotná také dát. Nejde jen o víno, stejný problém je taky s dostupností kvalitního masa (maso na stejky atp.), mořských ryb, obchodů s regionálními potravinami atp. Proti Praze opravdu slabota.
Jinak v Brně ohledně vína chcípl pes :(
[5]: On by člověk i častěji kupoval alespoň přes net, ale pak je to typicky po Praze rozvoz zdarma/100 Kč, Morava 250 Kč :(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama