Dva rýňáky z Hrušek

1. března 2011 v 6:26 | Sklenička |  Jen tak
Rýňák 2008 se s časem proměňoval, jako když otáčíte krasohledem. Zeptat se vinaře "Co jste s tím dělal?" nebylo nejzdvořilejší ani nejchytřejší, ale byl jsem z toho trochu zmatenej.
"Nic," smál se mi Richard Tichý. "To jsem dělal úplně normálně."
"Normálně?" zoufal jsem si. "Kdyby to nebyl ryzlink, tak bych řekl, že to bylo v sudu. Je tam jasná oxidace. Barvu to má jako měsíc v úplňku, podle barvy bych hádal na barikovanou šardonku. A chuť se mění každou hodinu."
"Tak to pozor," smál se vinař. "Normálně u nás znamená oxidativně. A když to necháte celý rok ležet na kvasničních kalech, tak se víno po otevření takhle proměňuje."

2x RR Tichý + ZW


(RR 2008 PS suché. Ing. Richard Tichý, Hrušky. Alk 11,5%, cukr 3,2 g, kyseliny 6,5 gramu.
RR 2009 PS polosladké. Ing. Richard Tichý, Hrušky. Alk 12%, cukr 22 g, kyseliny 6,5 gramu.)

Tak jsme se nakonec domluvili. Je to nezvyk, protože mám hubu vyškolenou reduktivními ryzlinky, a i když jsem před rokem vybral do Komunitních Bedýnek Osičkovic Zweigeltrebe, co bylo dva roky v sudu bez síry, nikdy bych si nemyslel, že budu propagovat tenhle způsob výroby zrovna u ryzlinku. Tichého RR 2008 byl rok na kvasnicích a bez síry. První dojem byl, že voní plněji, lipovo medově až bonbonově, ale v chuti je jasně suchý a s hodně mírnou kyselinou (3,2 gramy cukru a 6,5 g kyselin). Mírná oxidace se v chuti myslím projevuje, paradoxně společně s jemným zaperlením na špičce jazyka. V chuti celkem jednoduché, lehce do líbivých bonbonovitých tónů, ale harmonické a spojené. Jen ten oxidativní projev mi nejde úplně k ryzlinku, který si obvykle spojuju s reduktivními postupy.

Ing. Richard Tichý

Jenže ouha! Tři hodiny po otevření je všechno jinak. V chuti se objevuje tabákový štych, evokující vzpomínky na moselský Erdener Treppchen dr. Hermanna ze stejného ročníku. Mineralita? Ale kde se bere moselská mineralita v rýňáku z černozemního břeclavska? 2008 je rýňák - chameleon, proměňuje se a uvádí mě ve zmatek. Další den má v chuti docela zřetelné petrolejové tóny, oxidace je pryč, ale v závěru chuti štiplavá kořenitost. Moje zmatky nakonec vyřešil citovaný dotaz výrobci, ale doporučuju tenhle rýňák jako studijní materiál pro všechny, kdo se o víno a technologie zajímají. Většina konzumentů asi bude dávat přednost ostřejšímu rýňáku s říznější kyselinou, jaký udělal pan Tichý v roce 2007 nebo 2005, ale jako ukázka (zatím) netradičního postupu výroby (a jemného ryzlinku!) je báječný.

Ryzlink 2009 má i ve vůni výraznější náznak kyselin, líbivá nasládlost jde až do bonbónové vůně či malinového sirupu. V chuti výrazný zbytkový cukr hned od prvního napití, oživený jemným perlením. Hodně zkrocené kyseliny, celkově jde dojem až do pampeliškového medu (22 gramů cukru a stejných 6,5 gramů kyselin jako u 2008). A zase změna, po třech hodinách jsou ve vůni docela zřetelně meruňky, jakoby je přivezli z Wachau, a dehonestující poznámky o bonbónovitosti bych nejradši smazal. Ale nesmažu, bylo to tam, jen se oba ryzlinky v čase po otevření výrazně proměňují.

Mělník PS 15

Další den je RR 2009 klidnější, míň ovocný. V chuti úplně stejná kořenitost, jako u ryzlinku 2008, jen je maskovaná zbytkovým cukrem. Včera bylo víno zajímavější, bohatší. Nápadně se podobá ročníku 2008, ale má víc zbytkového cukru. Podle informací vinaře bylo připravováno stejně, ale po rozhodnutí ponechat v něm zbytkový cukr se víno muselo zasířit, takže bylo v kontaktu s kvasnicemi jen pár měsíců. Z těch dvou rýňáků bych si vybral nulaosmičku. Teď, když už vím, co za tím je, mě její proměny o to víc baví. Nuladevítku propagovat nemusím, ženské ji určitě vykoupí ještě dřív.

Self-promotion: Komunitní Bedýnky LIVE
Už jsem dříve psal, že jsem si na středu 9. března zarezervoval žižkovskou vinotéku Le Caveau pro společnou ochutnávku celé aktuální Komunitní Bedýnky (a pár vín navíc, jestli zafunguje přátelská kurýrní služba, tak i rýňáku 2008 od Tichého). Tak jestli chcete přijít a překoštovat vína z Bedýnky společně, neváhejte. Ještě pár účastníků by se hodilo. Začátek v 7 večer, vstupné 300 Kč. Bereme i ty, kdo si Bedýnku neobjednali. Přihlašujte se tady.
 


Komentáře

1 PepaK PepaK | E-mail | 1. března 2011 v 13:15 | Reagovat

Dovolím se připojit: chutnají mi oba RR, ale RR09 je úžasný v tom, že si konečně můžu otevřít rýňák  i v dámské společnosti a baví mě. :-)

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 1. března 2011 v 13:54 | Reagovat

[1]: děkuju za potvrzení odhadu cílové skupiny pro RR 09 :o)

3 Petr K. Petr K. | 1. března 2011 v 14:24 | Reagovat

Napsat "kde se bere mineralita na černozemním břeclavsku" je hodně odfláknuté a zavádějící. V Hruškách jsou 4 viniční trati, každá s jiným podložím. Například v.t. Písky se pravděpodobně nejmenuje po černozemi, že?

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 1. března 2011 v 14:29 | Reagovat

[3]: když už citujete a polemizujete, tak radši přesně: napsal jsem "kde se bere moselská mineralita ..." atd. Vypadá to, že odfláklý a zavádějící je Váš komentář.

5 Petr K. Petr K. | E-mail | 1. března 2011 v 16:39 | Reagovat

Jestliže jsou v Hruškách trati, jejichž podloží není černozem a poskytuje vínům mineralitu, tak to není nic zavádějícího. Jedná li se o minerální ryzlink, navíc se zbytkovým cukrem, tak to může evokovat  „moselský štych“. Tudíž žádné překvapení.

6 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 1. března 2011 v 17:12 | Reagovat

[5]: Nevím, jestli chcete komentovat to, co jsem napsal, nebo něco úplně jiného. Jaké je v Hruškách podloží viničních tratí, o tom jsem nenapsal taky nic. (Moc o tom nevím, ale černozem určitě netvoří podloží žádné z nich, jestli mě už chcete chytat na slovíčkách.)

O tom, jak se projevuje podloží v tom, o čem se nepřesně mluví jako o "mineralitě" tady diskutovat už vůbec nechci. Jednou jsem o tom letmo něco napsal tady: http://vins.blog.cz/0911/konec-minerality. A že chutě ve víně netvoří minerální substance z podloží, naředěné v hroznech, je zřejmé z triviální úvahy, kterou museli provést před sto lety vinaři, kteří hnojili vinice kravskou mrvou a báli se, že víno bude chutnat a vonět po ní.

Ale to pro Vás jistě není žádné překvapení :o)

7 DV DV | E-mail | Web | 1. března 2011 v 20:07 | Reagovat

na ty vaše diskuse aby se jeden vážně bál reagovat... :) tak já jen, že dík za inspirativní článek, na takovou měňavku jsem vážně zvědavý...

8 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 1. března 2011 v 20:42 | Reagovat

[7]: snažím se nepsat s pěnou u pusy a jistě často napíšu něco povrchního nebo odfláknutého (nakonec v důsledku všichni píšeme jen o sobě :) ale nechat se peskovat kvůli špatné citaci (nepochopení) původního textu v době dvojhmatu CtrlC / CtrlV mě nadzvedlo. Měňavku jsem objednal a jestli dorazí včas, vezmu ji na avizovanou ochutnávku Bedýnek. Vsadím se, že si ji ani naslepo nikdo nesplete s Moselou :o)

9 Gaston Gaston | E-mail | 3. března 2011 v 16:29 | Reagovat

Tak kdyz bych si musel vybrat, tak bych bral 08, 09 je na muj vkus prilis sladke, respektive postrada kyselinu, ktera by tomu cukru dostatecne vzdorovala. 08 je fajn, ale oproti 07 prece jenom trochu obycejnejsi - muj subjektivni nazor. Apropos 07: posledni lahev, kterou jsem pred nedavnem otevrel mi pripadala uz takova...unavena... mate nekdo podobnou zkusenost?

10 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 3. března 2011 v 16:43 | Reagovat

[9]: ad Apropos 2007 - doufám, že to nebude platit o všech lahvích, zrovna jsem dokoupil celý zbytek jedné šarže 2007 :o) Ale pozor, byly dvě verze, sušší a sladší (a obě byly v Komunitních Bedýnkách).

Ad 08 vs. 09 - oba mají stejně kyselin, znatelně míň než měl RR 2007. Vykoupil jsem zbytek RR 2007, abych si to mohl porovnat, najednou ve dvou skleničkách. Ještě jsem to neudělal, ale čekám, že mě díky popsané proměnlivosti bude víc bavit 2008. (Možná to vydá na další článek, jestli ryzlinky zase překvapí :o)))

11 Gaston Gaston | E-mail | 3. března 2011 v 18:04 | Reagovat

[10]: 07: Mluvim o sussi verzi. To jsem zvedavy, jak to bude pusobit na Vas. Ja jsem z toho dobry pocit nemel, ale treba to byla jenom jedna lahev.  07 jsem vypil docela hodne, a vzdycky me bavily. Jeste par lahvi ve sklepe mam, tak uvidime. A taky takova zvlastnost: 0d 07 jsem mel jak lahve pod prirodnim korkem, tak i s umelohmotnou zatkou, o ktere doufam, ze brzy vymre. Zase ruzne sarze?
Ad kyseliny 08/09: Papirove treba stejne, ale v puse jako noc a den.

12 jvc25 jvc25 | 3. března 2011 v 19:10 | Reagovat

Chtěl bych touto cestou poděkovat příteli, který nám "tichá" vína vozí na sever, že nelhal... Pít RR09 společně s manželkou je opravdu parádička.

13 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 3. března 2011 v 20:13 | Reagovat

[11]: tak jste mě vyprovokoval načít dnes večer RR 07 polosuchý, ježto jsem už tolikrát hlásal, že bez vlastní zkušenosti se člověk nemá k nějakému tématu moc vyjadřovat :o) ale koupil jsem posledních 12 lahví a první padla už dnes. Barva je senzační, vůně odpovídá tři roky starému rýňáku, hodně do medova jde, v chuti je už trochu ohlazený, ale spíš příjemně. Pořád pěkná kyselina, spíš jakoby se schovával cukr a vystupovala mineralita. Liší se od toho, co jsem chutnal před dvěma lety, ale řekl bych o něm, že je nazrálý a ohlazený, ne unavený.

Měl jsem po Vašem komentáři strach, jestli jsem nekoupil už pozdě, jestli víno už neodchází, ale podle dnešní lahve bych soudil, že je v pořádku. Těším se na zbylých 11 :o) a přeju, ať jsou ty Vaše zbylé lepší!

[12]: :o)

14 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 3. března 2011 v 20:29 | Reagovat

Vezmu oba ryzlinky (07 a 08) na středeční košt Komunitní Bedýnky (9. března v 18:30 v Le Caveau). Jestli se nás sejde dost (aby to bylo bez následků z přemíry alkoholu), tak je otevřeme oba, pro srovnání. Ještě jsou tam volné židle :o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama