Jedno ohlédnutí do budoucnosti

3. února 2011 v 7:00 | Sklenička |  Jen tak
Včera jsem tady psal o Galapřehlídce soutěže Prague Wine Trophy a hlavně o semináři Rakouská vína, vedeném Willi Klingerem, ředitelem Austrian Wine Marketing Board. Zakončil jsem ho nadšeným zvoláním "To byla lekce!" ale já prostě rád podléhám nadšení. Každopádně pro mě prezentace rakouského vinařství s ochutnávkou čtrnácti vín byla poučná.

Toskánko = Sangiovese



Za poslední rok jsem podobných prezentací viděl v Praze několik. Benátská obchodní komora přivezla vinaře z Veneta, burgunďané přivezli několik vinařů s Jean-Charlesem Servantem, ředitelem vinařské školy L'Ecole des Vins de Bourgogne, a Gambero Rosso putovní degustaci nejlepších italských vinařství včetně tří degustačních seminářů. Rakušané je trumfli všechny.

Když jsem se na rakouský seminář připravoval, dohledával jsem si informace o prosincové putovní degustaci Gambero Rosso, kterou v Praze taky pořádali manželé Duškovi a jejich Víno Revue. Zákonitě mě napadlo, že by se zkušenostmi s podobnými akcemi právě oni mohli technicky zajistit podobnou prezentaci (seminář, road show, jakkoli tomu chcete říkat) moravských vín. Je ostatně na pováženou, jestli ambice našich vinařských organizací představit domácí vinařství uspokojuje stále stejnými neduhy sužovaný valtický Národní Salon vín? A po dvouhodinovce Williho Klingera mi zase došlo, co všechno nám chybí, aby taková prezentace mohla být úspěšná.

Kamptal = GruVe. Tenhle je od Seppa Mosera :o)

Nemyslím jen extrovertního showmana v hlavní roli (i když i ten je důležitý:o), ale hlavně to, jak přehledně mohl pan Klinger rakouská vína představovat ve spojení s jednotlivými vinařskými regiony. Jak si návštěvníci automaticky v duchu spojují jižní Štýrsko se Sauvignonem, Wachau s ryzlinkem, a stačí k tomu pár povedených ukázek. (K tomu by snad měli říct svoje psychologové!) Pro marketing je apelační systém něco jako zlatý důl, umožňuje prezentovat vinařství přehledně a přitažlivě. Rakušané ho zavádějí postupně, aniž by přitom opustili podobně široký výběr odrůd, jako je na Moravě. Rakouská Weinakademie Österreich sice spolupořádá v Praze velmi pokročilý kurz sommeliérského vzdělávání, ale některé domácí úkoly si naše vinařské instituce budou muset udělat samy a bez cizí pomoci.

To jsou ty věci, v kterých nám vinařské Rakousko uniká.
 


Komentáře

1 Vosisko Vosisko | 3. února 2011 v 10:36 | Reagovat

Sklendo, já si myslím, že to není v institucích, ale v hlavě. Dokud se nezmění způsob myšlení a dokud budou mít prodáno, vše zůstane při starém. Z Moravy znám jediného člověka kterého si vážím pro to jak dělá markenting a chová se k zákazníkům. Dokonce ho máš na fotce v minulém článku.

2 DV DV | E-mail | Web | 3. února 2011 v 14:33 | Reagovat

Re fotka z minulého článku - pokud myslíme toho stejného, taky jsem si všimnul a taky si ho vážím... :)

3 lukáš lukáš | 3. února 2011 v 19:08 | Reagovat

jak by podle vás mělo vypadat zavedení podobného systému u nás, když již skoro každý vinař zpracovává cca 15 odrůd... snad je nebude klučit a nahrazovat za dvě typické pro region..myslíte, že nejlepším způsobem by bylo například odrůdy typické pro region dělat ve větší míře než ostatní odrůdy.. nebo jak si myslíte, že by to bylo vhodné u nás? vinaři naopak vyrukují s tím, že pro Moravu je typická široká odrůdová skladba.. myslím že úplně okopírovat rakousko nejde..přeci jenom nemají v určitých typických oblastech (wachau, burgenland) tak roztříštěnou odrůdovou skladbu.... u nás se musí vyvinout vlastní systém, který nebude pouze kopírovat Rakousko, myslím že to nejde napasovat na naše podmínky.. bylo by asi vhodne kdyby se vinaři v jednotlivých oblastech věnovali typickým odrůdám více, ale pochybuji, že zbylých deset odrůd netypických pro danou oblast vinař klučit nebude...jak to tedy vyřešit...zapojte prosím svoje názory..

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 3. února 2011 v 20:04 | Reagovat

[1]: jojo, ale instituce to zatím blokují, viz VOC Znojmo a jejich roky pokusů.

[3]: na Rakousku není inspirující jen to, že je blízko, ale hlavně to, v čem je podobné. Překvapilo mě, že tam mají "povolených" asi 40 odrůd (pro Rakousko je typická široká odrůdová skladba, přeci!:o)))), že apelace (DAC) zavádějí postupně a že tam (prakticky) existuje vedle sebe ten náš starogermánský zůsob značení a apelační. Prostě mohou být vedle sebe vína, která do DAC nepasují a vína s označením původu. Apelační systém je selektivní, ale ten legendární příklad, že by přišel vévoda jako v Burgundsku a řekl, tady poroste šardonka, a kdo vysadí jiné, tomu hlava dolů, to už asi nepůjde. Každopádně je na evropském obchodu vidět, že se prosazuje apelační systém, a pokud můžu soudit podle zmiňované prezentace W. Krugera, je to tím, že se nám v mozku nějak ochotně navazují spojení fotky kostela v Kremži s vypitým ryzlinkem nebo těch katolických Božích muk mezi vinicemi v Burgundsku a Pinotu Noir. A díky tomu se to pak líp prezentuje a prodává.

Ale zpátky k dotazu - oni to vinaři beztak už dávno vědí, že některá místa jsou dobrá na některé odrůdy. Že jdou k sobě Pálava a vlašák, Znojmo a veltlín nebo ryzlink. To ostatní chce jen dobře nastavené podmínky, když bude jasná identifikace Pálava = vlašák a následná podpora prodeje, tak tam za chvíli těch ostatních odrůd začne ubývat.

Mimochodem, kde je typicky nejširší odrůdová skladba? Někde jsem slyšel, že v Itálii mají snad 2000 odrůd révy a apelační systém vznikl právě tam. Parmská šunka, rajčata San Marzano, to je italský vynález, chránit potraviny místním označením (původu).

5 Lukáš Lukáš | 3. února 2011 v 21:09 | Reagovat

páláva = vlašák - to je jasný, o tom se nemusíme bavit...znojmo = ryzlink , veltlín, sauvignon, ok ikdyž  se mi to zdá až moc, ty tři odrůdy.   a co by jste dal na velkopavlovicko a slovácko. Já bych řekl že na velkopavlovicko patři zcela jistě neuburské ( vždyť tato odrůda je jenom u nás a v rakousku a řekl bych že vetší výsadby jsou u nás)., doufám že tem nikdo nebude chtít napasovat veltlín nebo muller, protože je tam toho nejvíc. Myslím že veltlín by tam byl zbytečný, líp pasuje na znojemskou a rakouskému se stejně nevyrovná. Plus bych tam dal asi nějakou modrou odrůdu. Zvažoval bych Frankovku nebo Vavřinec (největší výsadby jsou opět v  naší republice, stejně tak jako u neuburského). No a na Slováckou oblast bych dal asi RR nebo RB.
Jak to vidíte Vy?

6 Sklenička Sklenička | 3. února 2011 v 21:48 | Reagovat

[5]: já bych to takhle inženýrsky neřešil, co já bych tam dal :o))) ono je to myslím i v zákoně upravené tak, že je to věc místního sdružení vinařů, které následně má hlídat kvalitu vín (propustnost systému :o) a státní správa ji po splnění určitých podmínek jen registruje. Jinde to bývá jinak, myslím, že třeba v Rakousku do toho stát zasahuje víc, podobně INAO ve Francii. Ale v zásadě je to na místních vinařích (a ti to beztak vědí nejlíp, čemu se na té jejich hoře nejvíc daří, jen je problém se na tom explicitně shodnout): co budou propagovat společně (to je ta apelace) a co si budou dělat každý o své vůli. Celé kouzlo je v tom, že se ze společných prostředků financuje propagace toho, na čem se společně shodnou a spojuje se to s místními kulturními symboly, a nějakým podvědomým kouzlem to přitahuje zákazníky.

7 aida aida | 5. února 2011 v 1:47 | Reagovat

Zcela OT, moc se omlouvám, stále jsem čekala, jestli o tom napíšte. O co jde? - zemřel pan prof. Luboš Holý http://www.proglas.cz/detail-clanku/zemrel-hornacky-zpevak-lubos-holy.html
a zítra (vlastně už dneska má pohřeb).
RIP, měla jsem ho moc ráda.
Jestli jste o tom už psal a já to jen přehlédla, tak prosím tenhle můj příspěvek smažte.

8 Sklenička Sklenička | 5. února 2011 v 13:29 | Reagovat

[7]: děkuju za zprávu, nepsal jsem a ani jsem to nevěděl, jste první, od koho to vím. Ani nevím, co k tomu říct? Zatracená zima...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama