Výpisky z četby 4: už staří Římané...

23. listopadu 2010 v 7:00 | Sklenička |  Jen tak
prof. V. Kraus 1

V pátek mě vzbudila pošťačka. Přinesla Vinitorium Historicum (nakladatelství Radix 2009), knížku Viléma Krause (děkuju, Pavouku!). Hned u sobotní snídaně nadskakuju radostí nad citátem ze zemědělských knih římského autora Columelly:


Na známá, příhodná a vybraná místa je nejvhodnější vysazovat jednu nejlepší odrůdu, dobře vyzkoušenou. Na místa s malou pověstí a málo známá je lepší vysazovat více velmi plodných a životných odrůd. Jejich hrozny jsou sice levné, ale jejich úrodnost zaručí také dobrý důchod.

Neodolal jsem pokušení to sem opsat. Není to o padesáti moravských odrůdách, pochází to totiž z prvního století našeho letopočtu.

Při četbě se občas zdá, jako by některé současné diskuse a problémy byly jen opakováním už dříve vyřešených sporů. Moc se mi to líbí, třeba odstavec citovaný ze spisu dr. Julese Guyota (1861):

Velké umění udělat dobré víno spočívá v primitivní jednoduchosti. Nejlepším receptem je tradiční zkušenost, moderní věda se tu aplikuje jen ke zjištění základních poznatků o vinifikaci a stanovení nejlepších podmínek reakcí, které ji vytvářejí. Genialita vína je v keři révy. Pečeť každého druhu vína je vepsána v pečeti každé odrůdy révy vinné. Půda, klima, ročník, poloha sice tuto pečeť mění, ale jen do té míry, že charakter odrůdy zůstává a je vždy rozpoznatelný od charakteru odrůd jiných. Chcete-li dělat dobré víno, naplňte své vinice keři dobrých odrůd. Sklízejte hrozny, když jsou zcela zralé. Sklízejte je hbitě, správně a čistě, rozvážně a soudně. Přebírejte hrozny a rozdělujte je na dobré, středně dobré a špatné...

Tolik pan Guyot před stopadesáti lety. Mně to zní jako současný text. Nebo máte lepší návod?
 


Komentáře

1 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 23. listopadu 2010 v 11:34 | Reagovat

Neni zac. Dost se pri cteni bavim pozorovanim, jak nektera doporuceni a narizeni jsou opakujici se a snadno aplikovatelna i na dnesni dobu.

2 J.Z. J.Z. | Web | 23. listopadu 2010 v 21:33 | Reagovat

Je zvláštne, ako je primitívne jednoduché vyrobiť dobré víno a ako zložité je to pre väčšinu vinárov pochopiť.

3 Floriš Floriš | 24. listopadu 2010 v 2:50 | Reagovat

K článku se dá říci jediné - kdo VÍ, tomu netřeba „zázračných“ mouder novodobých věrozvěstů. Čím míň kdo ví o problematice čehokoli, tím ochotněji vzývá kdejakou 100x prokázanou pitomost odvoláním na „moderní postupy“...

4 Luboš Beneš Luboš Beneš | 24. listopadu 2010 v 20:58 | Reagovat

Ono se to ale, mám pocit, opakuje úplně všechno dokola. Nejen umění dělat dobré víno... Všechno tu už bylo, těch generací a myšlenkové energie...jen současný (ta současnost je plovoucí samozřejmě) člověk si myslí, že ON je ten, kdo to ví nějak lépe... ale to nechci mentorovat, jen zase já jásám nad myšlenkou článku... LB

5 ZZ ZZ | 27. listopadu 2010 v 20:41 | Reagovat

Kdysi jsem slyšel něco o spirálách v lidském bytí... :o) Vše tu už bylo a zase bude :o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama