Saint-Aubin Premier Cru "En Remilly" 2007, Marc Colin.

29. listopadu 2010 v 7:00 | Sklenička |  Jen tak
Kolem gamayského domu Marca Collina jsme loni s Pavoukem obcházeli mlsně, ale neúspěšně. Koupil jsem si aspoň jednu lahev v chassagnské vinotéce, kterou provozuje společně několik místních vinařů včetně pana Colina. Nejvýznamnější vinaři v Chassagne bohužel mají zavřeno, nepřijímají návštěvy a prodávají jen přes obecní vinotéku. Ale i tam se dají vína ochutnávat, jen se přitom neseznámíte s jejich tvůrcem.

St Aubin 07 Marc Colin


Prohlížím si letošní články a koukám, že jsem Burgundsko zanedbával. Na jaře ho zastínila Morava a v létě ho zcela vymazala Itálie. Včera jsem to zkoušel napravit s červeným Chassagne-Montrachet 2007, ale marně. Víno jsem už pil před rokem v Burgundsku, tam mi moc chunalo, doma zůstalo daleko za očekáváním, tak ho radši přeskočím. Další večer se to snažím napravit šardonkou ze Saint-Aubinu.

Domaine Marc Colin et Fils začínala na konci sedmdesátých let s šesti hektary vinic v Saint-Aubinu a Chassagne-Montrachet, dnes potomci zakladatele hospodaří na devatenácti hektarech a vyrábějí vína 26 apelací kolem vesnic Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet a Santenay. Aby údaj z firemního webu o 26 apelacích nevzbuzoval podiv, dodávám, že jen bílá Premier Cru ze Saint-Aubinu se lahvují pod hlavičkou osmi apelací, další tři apelace jsou červená Premier Cru ze Saint-Aubinu. Roční produkce je asi 120 000 lahví, z toho 70% jsou bílá vína, 65% výroby se vyváží.

Dobrých bílých burgund doma moc nemám, ale tahle zrovna patří mezi ty lepší. O vinici En Remilly se psalo, že leží jen dva kroky od Montrachetu a že je to znát. Tlustá burgundská láhev s střídmou etiketou s vytlačovaným erbem už navozuje pocit luxusu. Barva vína je světloučká slámová, až ve větší baňatější sklence zezlátne a zmohutní. Podle vůně je to hned jasné - hodně zralé ovoce, máslo, oříšky, vanilka, tabákový kouř - šardonka s odbouranou kyselinou jablečnou. V chuti ještě neuhlazená, s hrubší kyselinou, znatelnou mineralitou a trochu potlačenými ovocnými chutěmi, ale celkově s koncentrovaným, až likérovým projevem. Zatím ještě výrazněji voní než chutná, potřebovala by ještě dva roky v lahvi. Nicméně už teď je zřejmé, že to bude výrazné a povedené víno přesně ve stylu Montrachetů a jejich levnějších sestřenic ze Saint-Aubinu. 13,5% alkoholu, moc příjemné pití, naneštěstí cena 18 Euro z něho dělá (pro mě) zřídkavé potěšení.
 


Komentáře

1 Florian Florian | E-mail | 29. listopadu 2010 v 11:18 | Reagovat

Štěpán Maňák absolutním šampionem soutěže O.I.V. TERRAVINO v Izraeli
25 medailí pro moravská vína, Vinselekt Michlovský nejúspěšnějším zahraničním účastníkem.
Tohle prezentujte a né nějaké patoky o kterých nikdo neví.F.

2 Tom Tom | E-mail | Web | 29. listopadu 2010 v 11:32 | Reagovat

Přesně tak, Sklendo. Jak to, že píšeš jenom o patokách? :)

No k tomu Izraeli - já osobně to tak nežeru. Když se podívám na medaile CZ vín, hodně přes 50% z nich jsou slaďárny s cukernatostmi výběrů z bobulí, včetně ledovek a slámovek. O to víc se asi vyjímá Michlovského Velká zlatá pro kabinetní veltlín...

3 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 29. listopadu 2010 v 11:39 | Reagovat

[2]: to je jen nějaká softwareová nedůslednost na Blogu.cz. Florianovu IP adresu jsem před nějakou dobou zablokoval po několika komentářích, které styl diskuse posouvaly někam, kde ho nechci mít. Když už jsi na to reagoval, tak tady ten Florišův komentář nechám, ale jinak blok trvá a já si zase budu psát, o čem budu chtít, a klidně "o patocích, o kterých nikdo neví."

4 Luboš Beneš Luboš Beneš | 29. listopadu 2010 v 11:51 | Reagovat

Florianovu komentáři jsem se jen pousmál.

Přesto ale, nejsem žádný znalec, proto: Nemohl by to někdo prosím uvést do kontextu? JE ta soutěž nějak významná? Znamená to pro "naše" vína něco reálného.

Ptám se možná hloupě, ale mám dojem, že opravdový fotbal se kope na jiném hřišti...

LB

5 miras miras | 29. listopadu 2010 v 17:46 | Reagovat

Ale Sklenicko, Floris psal o tech hroznech pro Templarske sklepy :-D!

6 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 29. listopadu 2010 v 19:16 | Reagovat

[4]: soutěže jsou významné pro marketing výrobců. Dobrá soutěž se pozná podle toho, že tam dostane medaili nanejvýš 30% hodnocených vzorků. Pořadí vín ovlivňuje kvalita vzorků, kvalita a výběr členů poroty, pořadí, v jakém dostanou hodnotitelé vzorky na stůl a asi ještě pár dalších faktorů :o) Na velkých soutěžích by se měly některé vzorky náhodně opakovat, aby se zjistilo, jestli jim hodnotitelé dávají pokaždé (přibližně) stejný počet bodů, a ti porotci, kteří hodnotí pokaždé jinak, by měli být vystřídáni. Nevím, jak často se to děje, ale před časem zveřejnil Jamie Goode výsledky jednoho podrobného sledování těchto opakovaných, referenčních vzorků z prestižní americké soutěže a výsledky byly nepříjemné. Až se zdálo, že táž porota by druhý den mohla hodnotit docela jinak :o) Ale kdo si to někdy zkusil, ví, že to není sranda...

Já si už přes dva roky dlužím článek o soutěžích, protože jsem kdysi do jedné (po mém soudu hodně dobré, ne-li nejlepší) dal dvě vína a pak podrobně studoval výsledky, včetně koštování. Ale nechci to zvrhnout do legrace, protože dokud jsem v soutěži neměl svoje želízko, nikdy jsem tak důkladně výsledky neanalyzoval :o) A tak jsem zjistil nejen to, že o některých pořadích rozhoduje řazení vín, ale i to, že se tomu prostě nedá vyhnout.

Přesto dostat nějaké víno na dobré soutěži do nejvyššího ranku (=zlatá medaile) je povzbuzující nejen pro prodej, ale i pro výrobce samotného. jen pochybuju o obchodní využitelnosti zlaté medaile z izraele nebo z Ameriky, pokud jde o moravská vína...

[5]: :o) ale zas taková legrace to není - nevím, jestli Templáři něco v Izraeli měli, ale případy výrobců, namočených v padělatelských aférách a s jinými víny vítězících na soutěžích, to tady už všechno bylo :-(

7 mirass mirass | 29. listopadu 2010 v 22:18 | Reagovat

Skleniko to platilo pro Florianovu poznamku:"né nějaké patoky o kterých nikdo neví" Pripomnelo mi to Radio Jerevan: nebylo to vino, ale patoky, nebyli to Izraleci, ale templari a nebyla to medaile, ale pokuta! Holt na dodakach/ fakturach musi byt zeme puvodu a podle direktiv EU nesmi byt hrozny ze zemi mimo EU. Kdyz uz je cesnek z Ciny, susene tresne co takhle Vavrinecke Made in China :-(

8 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 29. listopadu 2010 v 23:39 | Reagovat

[7]: ať píšu o čem chci, stejně se komentáře vrtnou vlastním směrem... Templářům se na blogu vyhejbám jak jen to jde, ale vy mi je sem zanesete, ať dělám, co dělám :o)) ale je to pravda, "patoky, o kterých nikdo neví..." to sedí.

9 floriš floriš | E-mail | 1. prosince 2010 v 10:22 | Reagovat

ad 4+5: Obávám se, že zde někomu unikl marginální rozdíl mezi nickem mým a nickem někoho zcela odlišného... Jsou situace, kdy mi dost vadí, že cizí slinty jsou považovány za mé

10 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 1. prosince 2010 v 11:02 | Reagovat

[9]: omlouvám se za ztotožnění Floriše a Floriana, po vašem souznění v komentářích tady: http://vins.blog.cz/1009/vikend-na-morave#komentare jsem měl za to, že jde o jednu osobu. Téma různých osob (nebo jedné osoby:) posílajících komentáře z jedné adresy pod různými nicky jsme s Florišem řešili už u blogu z 5. července, tak jsem to už znova neřešil. Byla to chyba. Tentokrát jsou to tedy zřejmě dva přispěvatelé ze dvou míst s různými IP adresami a velmi podobným stylem.

11 floriš floriš | 1. prosince 2010 v 11:22 | Reagovat

[10]: máš pocit, že se skutečně jednalo o souznění? To mne mrzí - svůj příspěvek jsem měl v plánu pojmout jako napomenutí „Floriana“, aby z tebe nedělal neinformovance...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama