Ochutnávka Dobré Vinice

15. listopadu 2010 v 7:00 | Sklenička |  Jen tak
Když mě v září jeden moravský vinař představoval návštěvníkům jako vinného kritika, tvářil jsem se kysele: nejsem kritik, jsem chvalič! Snadno podléhám nadšení a radši píšu o nadšení než o skepsi (a některé články tak vůbec nenapíšu). Naposledy jsem podlehl nadšení ve středu 10. listopadu na degustaci vinařství Dobrá Vinice.

Petr Nejedlík 2


Ochutnávku pořádalo Vinobraní (projekt obchodníka Domaine R&W) v Salonu Paukert a vedl ji sám vinař Petr Nejedlík. Představil devět vín podle seznamu a nějaká další neoznačená. O vinařství se dočtete tady. O biologické ochraně révy a šetrném pěstování dnes mluví kdekdo, tak doporučuju pročíst i to ostatní, co je nad rámec obvyklého. Ale klíč k vínům je samozřejmě ve skleničce, komu se ta vína nezalíbí, tomu může být jedno, jestli jsou filtrovaná nebo ne. Takže si v následujícím laudatio vyberu jen vína, která mě bavila nejvíc, a ostatní přeskočím.

Kambrium Cuvée 2008, směs VZ, RR a SVG, je úžasné základní víno, ve kterém se jednotlivé odrůdy jakoby ztrácejí. Zřejmě všechny tři odrůdy kvasily společně a následně víno leželo 10 měsíců na kvasničních kalech. To je znát jen na plnosti chuti, nevábná kvasniční aromata nejsou znatelná. Víno má výraznou kyselinu a kdyby byla v hodnocení kolonka pitelnost, dostalo by plný počet bodů. Druhý podávaný Ryzlink rýnský VOC 2009 polosuchý je úlet, zase na kvasnicích naleželý ryzlink. To je metoda, kterou bych od stolu rovnou zavrhnul, ale tenhle meruňkový a pomerančový ryzlink je dobrý, i když trochu krátký.

Třetí přišlo na řadu Quatre Cuvée 2007 (RB 30%, Ch 30%, RŠ 25%, RM 15%), víno silné barvy a mohutné vůně. Nové barikové sudy a nápadně mírné kyseliny, na tom se začíná (alespoň pro mě) odkrývat filosofie vinařství. Co jsem se načekal, kdy někdo na Moravě zkusí odbourat jablečnou kyselinu v bílém víně, ale Dobrá Vinice to nezkouší, prostě to tak dělá. Za 222 Kč překvapivě levné, a když přinesli další vzorek, vůbec se mi nechtělo vylévat zbytek.

Čtvrté šlo Blanc de Blancs 2007, směs Pinotu Blanc a Chardonnay, o jehož starší verzi jsem tady nedávno psal. Podle analytik stejný alkohol, cukr i kyseliny jako předchozí Quatre, ale v puse o poznání kyselejší, celkově výraznější. Na dotaz po odrůdách a jejich mísení pan Nejedlík pravil, "Víno má přednost před odrůdou." To je názor, se kterým nebudou někteří konzervativní konzumenti souhlasit, ale pokud za to víno stojí, tak se k němu přidávám. Velké dobré bílé 2005 (40% Ch, 30% RŠ, 20 RB a 10% SVG) má nazrálou sytou barvu, bohatou minerální vůni a nápadný barik v chuti. Po Blanc de Blancs další "velké" víno, ale pro mě vede Blanc de Blancs výrazněji definovanou chutí.

Petr Nejedlík 1

Naplno mě zasáhl Sauvignon Národní Park 2006 s krásnou nasládlou sauvignonovou vůní, plnou chutí se zkrocenými kyselinami, krémovou a plnou. Šestnáct měsíců v bariku, s odbouranou kyselinou jablečnou, nefiltrované. Jestli takhle dopadají v Dobré Vinici samostatné odrůdy, moc bych stál o ochutnání podobně dělaného Pinotu Noir.

Ze dvou červených mě bavilo víc Velké dobré červené 2005, ale to už jsem podlehl nadšení a přestal si psát poznámky. Petr Nejedlík se přiznal k lásce k Burgundsku a jeho vínům, což se u něj projevuje nejen pěstováním burgundských odrůd (tedy všechny Pinoty, které jsem tady pro srozumitelnost přepisoval zkratkama jako rulandy), ale i přenesením burgundských sklepních postupů na Moravu. Kromě dnes často vzývaného šetrného pěstování révy a redukce výnosů vinohradu je to hlavně spontánní kvašení, práce s novými barikovými sudy, dlouhé ležení vína na kvasnicích a spontánní jablečno-mléčná fermentace. (Mimochodem, náhoda tomu chtěla, že jsem měl před měsícem doma současně otevřené Blanc de Blancs 2007 a šardonku z burgundského Maconu, a už tam se to ukázalo, včetně titulku.)

Výsledky jsou výborné a ta hlavy řezající kyselina jablečná ve vínech fakt nechybí. Až vám budou znalci (nebo vinaři) vysvětlovat, že hlavní předností moravských vín je typická kyselinka (někteří dodávají "pitelná kyselinka"), pošlete je do háje. Jde to i bez ní, ledaže by vám chybělo pálení žáhy. Odbourané kyseliny ale nejsou všechno. Díky delšímu školení na kvasnicích v novém barikovém sudu jsou vína připravena na delší archivaci. To může být samozřejmě na škodu, pokud je otvíráte příliš mladá, a jak jsem prohlížel poznámky k jednotlivým vínům na Jižním Svahu, může to být i důvod, proč teď vyzvedávám jiná vína, než Honza - prostě jsme je dostali v jiném stadiu vývoje.

Z ochutnávky Dobré Vinice jsem měl velkou radost. Dokonce i ta vína, která bych z jakýchkoli důvodů nehodnotil tak vysoko jako ta zmiňovaná, zapadala do celé řady prezentovaných vín jako kámen do mozaiky. To už nejsou žádné experimenty, to je hotová filosofie s přesvědčivými výsledky.

 


Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 15. listopadu 2010 v 8:06 | Reagovat

U čistého Pinotu (ročník 2005) jsem byl ze začátku na pochybách, ale poslední tři setkání byla vždy velmi dobrá až skvělá. Dospělý pinot elegantního střihu, byť jen těžko zařaditelný na Moravu :-)

Včera jsem opět otevřel jejich Pinot-Chardonnay 2004, tak jednou za dva měsíce se k němu vracím, a tohle víno mne nepřestává bavit. Vůbec Dobrou vinici považuji za jedno z nejlepších domácích vinařství, byť (nebo právě proto) má k typické produkce velmi daleko :-)

2 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 15. listopadu 2010 v 12:16 | Reagovat

Ano, vysledky Dobre Vinice jsou vyborne!
:o) Mam trochu obavu, ze v typicke moravske produkci by se mi asi po 'pitelne kyselince' stejskalo :)
dle meho u vin z Dobre Vinice pomaha telo a strukturu dotvaret lezeni v dubovych sudech, odbourani pak vede asi i k lepsi harmonii a pitelnosti, na druhou stranu to ovsem taky to nepusobi jako moravske vino :) U sve posledni lahve Cuvee Quatre 2007 jsem sice zacatkem roku jiz kyselinku v tele postradal a rekl si, ze lahev oteviram v pravy cas, nedavno pri degustovani jine lahve poslepu jsem byl pak prekvapen, u me porazilo Velke Dobre Bile (ma posledni lahev bud rychleji zestarla nebo je to postupny 'fazovy' vyvoj vina) :)
A pri Vinobrani ve Znojme jsem potkal Kambrium08(?), ktere mam zrovna zapamatovane jako paradni vino se znatelnou peknou kyselinkou.
Cele to badani nad zbytkaci, kyselinami, taniny, je to cele nakonec o vysledne harmonii :)

3 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 15. listopadu 2010 v 12:21 | Reagovat

"Víno má přednost před odrůdou." ...ony i jiné další citáty pana Nejedlíka jsou zajímavé a někdy i úsměvné současně, nutí často k zamyšlení a vypovídají o jasné filozofii vinařství. Škoda, že účast na regulérní degustaci je pro mě vždy absolutně z ruky.

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 15. listopadu 2010 v 12:35 | Reagovat

[1]: hurá, to je dobře, že je i čistý Pinot :o)

[2]: jasně, že to není jen odbouraná kyselina, vypíchnul jsem to jen proto, že jsem měl dojem, že MLF u bílých vín je na Moravě tabu, bubák. Bál jsem se, že se toho nikdy nedožiju, nezjistím, jestli by to fungovalo i u nás, když v oblastech s vyšším slunečním svitem (a nižšími kyselinami) to je běžná praxe. No a jde to :o)))

5 jo jo | 15. listopadu 2010 v 13:37 | Reagovat

Co účast na regulární degustaci - už jen koupit Dobrou Vinici mi přijde v Brně nemožné. Pokud tedy nepočítám lepší restaurace - tam jsem asi dvě vína z DV měl. Dá se koupit alespon v Šaldorfu u nich ve sklepě? Na webu žádné otvírací hodiny nevidím. Každopádně už jsem toho četl o DV tolik, že si tu díru ve vzdělání fakt budu muset nějak doplnit.

6 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 15. listopadu 2010 v 14:13 | Reagovat

[5]: sklep v saldorfu nema oteviraci prodejni hodiny pro verejnost, spolecnost ma sidlo v praze a v saldorfu je jen 'vyrobni provoz' - tedy sklep :) ale mam vyzkouseno, ze po telefonicke domluve by snad nemel byt problem primo zde nakoupit ve vhodnou dobu...

7 MT MT | 15. listopadu 2010 v 14:46 | Reagovat

nejsem si jist sílou argumentů, proč by to nemělo připomínat moravské víno ...  že všichni dělají reduktivní a obdobný styl založený na technologiích - v čem spočívá ona typičnost ?

Já bych naopak řekl, že v tom, že se s vínem nic nedělá, čili hrozny, potažmo pak víno má jasně dané dispozice lokalitou, ročníkem a pak jen proběhnou veškeré biologické procesy, které mají ... že to může připomínat styl vín z obdobných klimatických podmínek či jinak, proč ne ?

8 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 15. listopadu 2010 v 15:06 | Reagovat

[7]: Proto píšu "má k typické produkci velmi daleko", naopak velmi hezky ukazuje potenciál Moravy, který ale málokteré jiné vinařství využivá. A i proto bych u leckterých vín Moravu netipoval, protože prostě má zkušenost s vína odtamtud je postavena na výrazně odlišné většině. Jinak DV, a to dobře víš, piju vůbec nejvíc z domácích vinařství. Od nikoho jsem doma neměl víc lahví :-)

9 jo jo | 16. listopadu 2010 v 8:51 | Reagovat

[6]:: S tím sídlem to vím, jen mne zajímalo, jestli má vůbec cenu ten sklep zkoušet. Takže nakonec asi budu muset koupit DV z kupmeto o 50kč na lahev dráž :( (přirážka + poštovné tak nějak u 6 lahví vychází)

10 simon simon | 16. listopadu 2010 v 11:24 | Reagovat

dovolim si malou poznamku.
kdyz se clovek pousti do odsuzovani nebo adorovani nejake technologie ... tak by o ni mel neco detailniho take vedet.

JMF ma svoje konsekvence a nalezitosti ... a neda se jednoznacne rict, ze kdyz probehla, tak je to dobre a kdyz neprobehla, tak je to spatne.

Takto se JMF (ani spontanni JMF) generalizovat urcite neda.

simon (dva-duby.cz)

11 pavel pavel | E-mail | 16. listopadu 2010 v 11:45 | Reagovat

[9]: Já myslím, že se dá vždy domluvit na nějakém nákupu v Praze a pak poslat do Brna. Ale nákup po lahvi je problém, většinou beru rovnou bednu....

12 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 16. listopadu 2010 v 16:13 | Reagovat

[9]: vždyť píšu, že má cenu sklep vyzkoušet :o) alespoň já jsem už vyzkoušl, jen to bude třeba dopředu domluvit...

13 Luboš O. Luboš O. | E-mail | 16. listopadu 2010 v 16:43 | Reagovat

myslím, že je možné dodat určitou kvantitu za cenu z vinařství do Brna

14 MT MT | 17. listopadu 2010 v 0:38 | Reagovat

10 - v zásadě souhlasím, leč trochu k použité rétorice -  autor líčil své dojmy na základě prožitku z vína a ne na základě porovnání tabulek analytické a organické chemie.
To bychom za chvíli mohli říci, že obyčejný čtenář, který si jen tak zhodnotí knihu, kterou přečetl, je zhovadilec, pokud nemá za sebou obor české filologie apod.

15 -69- -69- | 20. listopadu 2010 v 8:06 | Reagovat

Nedělejte si to složitější než to je,
po dvou telefonátech ,(jeden v úterý večer -ověření kontaktu-, druhý ve středu dopoledne -domluva na vhodném termínu-,jsme tentýž den stáli před sklepem č.80 a po dvouhodinové debatě a degustaci cca 10 vzorků jsme si odváželi kartón vín,hromadu inspirace a dobrý pocit z něčeho jinného než je ve vinařině běžné.

16 Sklenička Sklenička | E-mail | 20. listopadu 2010 v 10:18 | Reagovat

[15]: výborně, blog funguje tak, jak má ! :o)))

17 jo jo | 23. listopadu 2010 v 9:47 | Reagovat

Bohužel i do Šatova to mám hodinu autem. Navíc při mém stupni (ne)znalosti vína nějak nemám odvahu nakupovat "nestnadardně".

18 Petr N. Petr N. | E-mail | Web | 25. listopadu 2010 v 13:11 | Reagovat

ahoj všem,

nemyslím, že by byl problém napsat na email petr@dobrvinice.cz a domluvit se.

zdraví Petr

19 Sklenička Sklenička | E-mail | 25. listopadu 2010 v 16:31 | Reagovat

[18]: myslím, že tam je chyba. Pro jistotu zkuste napsat taky na petr@dobravinice.cz. Nic ve zlým, dobře to znám, že ten, kdo se přepsal po sobě překlep nenajde :o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama