Aktuálně: úvod do aromatortury

1. září 2010 v 17:15 | Sklenička
Až do devátého září v hale pražského TESCO Letňany, povinně pro všechny pokročilé čtenáře! (Fotky jsou z mobilu, závada není na vašem přijímači.)

Nez du Vin 005 výstavka


Posledně jsem se takhle mučil, když Dan Brož z Le Caveau přivezl z Francie pekelně drahé olivové oleje s příměsemi: s arašídy, vlašskými oříšky, pistáciemi. Ochutnával jsem na lžičce a Pavlína si mě vychutnávala: To je zajímavý, tohle ještě nikdo nepoznal. A přitom je to tak snadný! Moh jsem si mozek zavařit, jak jsem to doloval z paměti. Vůně i chuť byla triviální a notoricky známá, ale jak vydolovat z paměti správnej název? Nakonec ze mě vypadlo Amareto, italskej likér. To neznám, usmála se. Jsou to mandle... no jasně, Amareto je mandlovej likér! Úplně nejhorší zrada totiž je dostat nějakou známou vůni v médiu, kde byste ji nikdy nečekali - třeba zrovna v olivovém oleji.

Dneska jsem hned za vstupníma dveřma do hlavního vchodu TESCO Letňany narazil na stánek s prodejní prezentací známého kufříku vůní, Le Nez Du Vin. 54 chemických aromat, která můžete najít ve víně. Slečny tam mají v malých dózách rozlitých a k přivonění připravených osm vzorků. Některé jsou skutečně triviální - maliny, banán, sušené švestky. U mnoha jsem se zadrhnul a mučil se. Snažil jsem se přistupovat k pultíku bokem, pokradmo jako zloděj, abych nezahlédl popisek s obrázkem ovoce. A pak jsem trápil paměť, někdy marně.

Před několika lety nám tyhle vůně dávala čuchat v Domě vína U Závoje Klára Gotzová při svých pravidelných edukativních degustacích, takže už vím, že kromě triviálního ovoce se v kufříku najdou i borůvky nebo kdoule - nejspíš pro uzemnění těch, kteří jsou při určování primárního ovoce příliš dobří. Ještě týden si to můžete v Letňanech vyzkoušet zadarmo, a každému, kdo se zajímá o víno, ten zážitek a následné sebezpytování doporučuju.

Nez du Vin 007, kufřík

Ve skutečnosti bych pod stromeček nechtěl Sassicaiu nebo lyže. Chtěl bych dostat tenhle kufřík!
 


Komentáře

1 Krakonos Krakonos | 2. září 2010 v 8:09 | Reagovat

Jen jestli neni kufrik drazsi jak bednicka Sassicai :-DD.

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 2. září 2010 v 8:40 | Reagovat

[1]: laciný to není, plný kufřík (54  vůní) za necelých 8 tisíc :o) ale prodávají se i menší balení s 12 nebo 24 vůněma.

3 simon simon | 2. září 2010 v 11:06 | Reagovat

nevim, mne tenhle kufrik moc nebere.
mel sem to delsi dobu doma a jedine k cemu je to dobre je trenovani pameti, clovek se nauci rozpoznat vuni a zaradit si ji.
U velke casti nesedela ale vune prilis s realitou (bud byla nekam posunuta nebo silne a nevhodne zjednodusena). Jako majitel hektaru broskoveho sadu (4 odrudy :)) sem broskev nepoznal :)

simon (dva-duby.cz)

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 2. září 2010 v 15:07 | Reagovat

[3]: věřím, že v takovém případě broskev zamrzí :o) ale mě na tom baví ten souboj s pamětí. Taky jsem měl problém určit z kufříku broskev a meruňku, ale myslím, že za návštěvu TESCO a pokus s osmičkou vystavených vůní to stojí.

5 Jindra Jindra | 3. září 2010 v 21:36 | Reagovat

Protože mám na starost vinotéku hned naproti stánku, očuchal jsem poctivě všech 54 vůní a většina mi přijde poznatelná, když ne na první tak na další pokus (vyjma dřevěná švestka, med, hloh a pár dalších). Takovou "hračku" bych určitě uvítal na řízených degustacích. Z legrace jsem nechal otevřít pro srovnání pár vín o nichž jsem měl představu velmi konkrétní vůně a střídavě jsme čuchali butylky a vína. Neronet, Alibernet, Vinařství U kapličky RR 08, Svg 08, RV 09.Poučné velmi.

6 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 3. září 2010 v 22:14 | Reagovat

[5]: jasně, na řízených degustacích je s tím sranda. Mám vzpomínku ze Závoje, že ty vůně jsou chemické, umělé substance, žádné ovocné extrakty, ale stejně mě to baví.

7 Petr K. Petr K. | 7. září 2010 v 16:56 | Reagovat

Osobně mi to přijde zbytečná a předražená věc. Spousta věcí je tam naprosto zbytečných.Kupříkladu koření se dá koupit v sáčcích za úplně jinou cenu a ještě ho můžete přidat třeba do guláše.Zrovna tak ovocné vůně jsou lepší například v džusu. Navíc mám pocit, že většinou je v lahvičce pouze nejtypičtější látka způsobující dané aroma, u reálného a dozrálého ovoce pak bývá komplex vůní tvořený několika různými látkami. Například zmíněné broskve, úplně jinak voní žlutomasá, jinak bělomasá a jinak třeba zplanělá broskev se bílozelenou dužinou. Spousta ovoce z aromatické sady pak připomíná spíše vůně "vitacitů" a pod. Bohužel vůně, které by mě zajímaly(především různé vady), nelze koupit samostatně. Proto mi sada, kde je více než polovina věcí úplně zbytečných, v uvedené ceně přijde jako vyhozené peníze.

8 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 8. září 2010 v 20:28 | Reagovat

[7]: :o)))) ještě že ty zbytečné věci neprodávám, to bych se teď musel úplně stydět. Až bych se bál jít je i jen zadarmo vyzkoušet, jak jsem v textu navrhoval? ;o)

9 p.j. p.j. | 9. září 2010 v 9:02 | Reagovat

čuchal jsem k tomu na Víno&destiláty, kde byla nějaká speciální sada vybraná jakože "nejčastější vůně v českých a moravských vínech" (byly tam vesměs ty nejbanálnější vůně, které můžete potkat v těch nejetechnologičtějších a nejglobalizovanějších kusech) - a přesně mi to přišlo, jak píše Simon a Petr K. - podoba s přírodou často dost vzdálená. Ne, jak voní lesní maliny, ale spíš malinové potravinářské aroma, ne broskev, ale broskvový nápoj v prášku. zklamalo mě to, fakt jsem si bláhově myslel, že když to vymysleli Francouzi, tak že tam budou nějaké esence získané z přírodních surovin, ale to by zřejmě vyšlo násobně draho. Takhle když si koupíte v drogerii ty potravinářské "příchutě" a stavíte se i v nějakém aromaterapickém obchůdku pro esence z bylin a květů a v supráči pro koření, můžete si sestavit vlastní nez du vin podstatně levněji a dost možná i kvalitněji.

10 pavlina pavlina | 9. září 2010 v 23:44 | Reagovat

drahy sklenicko, abych uvedla na pravou miru, tak ty oleje, cos ochutnaval, nebyly zadne olivove s aromatem, ale stoprocentni produkty. Olej z vlaskych orechu, z liskovych orsiku, z madli, a mandle se svestkou. U nas zadna aromata a nahrazky nenajdes, asi jsi se zcela na muj vyklad nesoustredil. Pan Hulier LeBlanc by te hnal, kdyz to vsechno tak poctive rucne mele.

11 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 10. září 2010 v 7:57 | Reagovat

[10]: já jsem tě naopak poslouchal pozorně, pamatuju si výklad o tom, že se oříšky melou na prášek a složil jsem si to dohromady s tím, že se tím následně sytí olej. Tak se omlouvám, jestli jsem to překroutil. Až se uvidíme, budu se tě muset vyptat, proč melou pistácie na prášek místo toho, aby je rovnou vylisovali?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama