Strada del vino 5: Fenomén Prosecco

19. července 2010 v 7:00 | Sklenička |  Jen tak
Prosecco 8463

Nikdy jsem Prosecco nemiloval. Na degustacích jsem ho poznával jako obyčejnou šumivku bez vážnějších ambicí. Občas s pěkným perlením, většinou s příjemně malým obsahem alkoholu, vždycky suché. Lepší nebo horší v malém kvalitativním rozmezí. Až letos se mi to otočilo.


Prosecco 9089

Za letošní toskánské dovolené jsme vypili víc Prosecca než Chianti nebo jakýchkoli jiných vín. Po návratu z výletu jsme cestou k bazénu strkali do mrazáku vychladit láhev Prosecca, za půl hodiny jsme ji v horkém letním odpoledni otvírali a bleskově v ní rozpouštěli únavu z cestování a z vedra. Na zapsání degustačních poznámek nikdy nedošlo, beztak by byly jako přes kopírák - suché, lehké, málo alkoholické, s pěnou malých bublinek.

Prosecco Zonin 04

Marně jsem letos hledal v sámoškách svoje oblíbené Prosecco od Zonina (loni 3,40 Euro, to se nedá trumfnout), zato jsem našel spoustu jiných. Příjemně překvapil dokonce i suchý sekt z ryzlinku od Martini. Riesling Brut Oltrepò Pavese DOC s 11,5 % alkoholu.

Riesling Spumante Martini

Díky vyššímu obsahu kyselin je ryzlink docela vhodný pro sekt. Tenhle má pěknou světle slámovou barvu, po nalití do sklenky bohatě perlí. Bublinky brzo vyprchají, zůstává jemná ryzlinková vůně. V chuti stále příjemně perlí, má jednoduše ovocnou chuť, spíš plnější, ale je to nenáročné pití k nedělní snídani. To píšu s vědomím, že to může puritány naštvat, ale ti sem snad moc číst nechodí : takhle si představuju víno, kterým budu ve stáří zapíjet (za 5,90 Euro v italské sámošce) svoji ranní a večerní dávku prášků!

Prosecco Margo 83

Prosecco má podobný charakter jako většina italských vín. Jsou vyrobena pro konkrétní příležitost, k jídlům pocházejícím z regionu, odkud pochází i víno. Prosecco možná nepotřebuje konkrétní pokrm, který by doprovázelo. Stačí horké letní počasí, únava z práce nebo z cestování, trocha uvolnění a těšení se na večer.

Prosecco

Vlastně jsem za ty dva týdny přišel na jedinou výhradu - než jsme lahev Prosecca na zahradě vypili, vždycky jí slunce rozpálilo hrdlo tak, že hřála do ruky. Proč je Prosecca v lahvi vždycky tak málo? pravila přítelkyně nostalgicky poslední večer italské dovolené.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama