Na toskánské vinné stezce 1

5. července 2010 v 14:53 | Sklenička |  Jen tak
Výhled ze dveří

V Toskánsku je prázdno. Zřejmě došlo na slova jednoho mého známého, že "nebudeme si kupovat nové auto každé tři roky a nebudeme jezdit k moři každý rok, ale třeba jen jednou za dva za tři roky." První týden máme celý dům s pěti apartmány a bazénkem pro sebe sami, luxus před pěti lety nereálný.


Kytka 1

První dojmy jsou výborné. Toskánsko krásně a intenzivně voní - to je téma na samostatný článek. Benzin zase podražil, ale kafe naštěstí ne. Po příjezdu vychlazené Prosecco, to je povinnost.

Prosecco

Na samotě vystrčené do toskánské krajiny to žije. Malé zelené ještěrky v trávě, kobylky a spousty dalšího létajícího hmyzu, cikády cvrčí dlouho do noci a ptáci štěbetají celý den. Vlaštovky se honí kolem nás a občas se zaletí napít do bazénu. Sto metrů od domu roste bambus, našli jsme už i cukrovou třtinu.

Kobylka

Pizza Margherita

Občas narazíme v sámošce na vína renomovaných výrobců, nad kterými bysme v Praze vzdychali. První den se mě v COOPu ptal Srb italsky, které ze tří vín si má koupit, když je to třikrát Vernaccia, ale pokaždé za jinou cenu. Napřed jsem se omluvil, že jsem cizinec, potom jsem mu doporučil Rocca delle Macie jako nejznámějšího výrobce. Jedno jsem si koupil taky a asi si jich pár ještě přivezu, Vernaccia di San Gimignano od Rocca delle Macie byla nečekaně skvělá.

Bolgheri Strozzi

Temná věštba o dvou týdnech mimo dosah internetu se splnila, takže jen při zmrzlině ve Volteře přidávám pár fotek, další asi až z domova. Ciao!
Chianti Castello di Verrazzano
 


Komentáře

1 floriš floriš | 6. července 2010 v 23:54 | Reagovat

kdybys měl trochu filipa, solidně pitelná vína bys nakoupil i v tuzemsku... akorát bys u toho nepokecal s Jugošem a platil bys v korunách. Není nad to dojít poznání, že i Toskánci se musejí pořádně snažit, aby ve víně přejeli středoevropské nadšence... tamaryšky, olivy a cikády se tu nezvládnou, ale vinařské výplody, to je jiná písnička.

2 Tomáš M. Tomáš M. | 8. července 2010 v 16:09 | Reagovat

A to já jsem zas pro pluralitu. Proč nedat Toskáncům šanci? Pestrost se cení. Proč pít pořád jen vína z jedné zemičky ve střední Evropě?

3 Vosisko Vosisko | 10. července 2010 v 11:16 | Reagovat

Ty jo! Pizza s kobylkami? Já tyhle modní kulinářské extravagance nerad :-)

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 12. července 2010 v 13:34 | Reagovat

[1]: Kdybych měl trochu filipa, nepsal bych blog, seděl doma na zadku, pil víno z Čech, víno z Moravy a liboval si? Floriši, naše názory jsou naprosto mimoběžné. Že se Toskánci (nebo kdokoliv jiný) musí snažit, aby ve víně přejeli středoevropské nadšence? Zírám. Problém konkurenceschopnosti není v tom, že by se navzdory podmínkám nepodařilo v Čechách vyrobit dobré víno, srovnatelné se zahraničním, ale že nikdo ze zahraničí se bůhvíproč nechce srovnávat s Čechama (Moravou). Každý by rád konkuroval Bordeaux, Burgundsku, Toskánsku nebo Piemontu, ale nikdo nechce konkurovat Čechám. Důvody jsou složitější, než abych o nich mudroval v komentářích, ale česká zahleděnost do sebe by mohla být jedním z nich.

Přeju hodně spokojenosti s vlastními vinařskými výplody, ale já prostě vidím svět úplně jinak.

5 MT MT | 12. července 2010 v 17:01 | Reagovat

kdy dáme posezení na zahradě ? mám něco ze Slovinska či Alto Adige, ale spíš po víkendu, držím dietu .)

6 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 12. července 2010 v 17:08 | Reagovat

[5]: tak přijeď !

7 AJAM AJAM | 12. července 2010 v 17:55 | Reagovat

K příspěvku jedna pouze dodám, že v tomto případě radši filipa ani mít nechci.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama