Odemykání jara v Tvrdonicích

1. března 2010 v 6:50 | Sklenička |  Recenze

V neděli v pravé poledne jsem dostal ve valtickém sklípku vzorek vína a "schválně, jestli poznáte, co to je." Bylo to nečekaně výrazné, až jsem se zarazil. Dodatečně jsem si vzpomněl, že jsem to měl v puse jen jednou, zrovna před rokem. "No co tam cítíte?" "Je to divně muškátové," hledal jsem tam napřed něco známého, ale když jsem si tu vůni pojmenoval, bylo to jasné - Charvát! To se vám jinde než na Mikulovsku nestane. (Hned se mi ozvali vinaři s komentářem, že to je blbost, že u nich taky pěstují Charvát. Ale já prostě Charvát nejčastěji potkávám na Mikulovsku, a Charvátská Nová Ves jakoby to potvrzovala... nechtěl jsem nikomu nic upřít.)



Bylo to jako odemykání jara. V neděli ráno na břeclavsko pronikalo jaro. Lednické rybníky byly ještě potažené ledem, ale ve vzduchu už bylo jaro. Přikládám fotku lednického minaretu se zamrzlým kanálem. Vyjel jsem už potřetí na košt do Tvrdonic, našel si tam několik výborných vín, v neděli ráno zadal jejich výrobce do Googlu a v poledne jsem už do auta nakládal krabice výborné rulandy modré, kupodivu z Valtic, pod Rajstnou.


Ještě večer na koštu jsem přemítal o tom, jak to, že zdejší červené jsou tak těžké (příliš úrodná půda a dobrý ročník?) a podobně bílé jsou plné a sladké (asi stejné důvody). Jinak o tvrdonském koštu jsem už psal tady a tady a spousta věcí zůstala sympaticky při starém. Třeba to, že se v roli obsluhy za nálevním pultem objeví vítěz jedné z kategorií, že si pak přijde sednout k vašemu stolku a že si s ním můžete společně prokoštovat pár vín. Zase hrála cimbálka, zase se zpívalo, zase jsem mohl sledovat, jak mladé holky stárnou a místo nich nastupují mladší ročníky...


Jen se vyměnila vína v hlavních rolích. Šampionem červených se stal Cabernet Sauvignon 2009 VzH Jana Bartoše z Tvrdonic. Jemný a typicky cabernetový, s pěknou barvou a hezky harmonickou chutí (a s odbouranou kyselinou jablečnou). V bílých vyhrála Pálava 2007 VzB z hrušeckého Vinařství Tichý, to jsem ani neochutnal, protože byla v katalogu schovaná do rubriky "ostatní bílá vína" a když jsem ji našel, už byla vypitá. Líbily se mi dva Cabernety Moravia (František Mečl z Moravského Žižkova a Jan Bartoš), oba lehké a typické. Obdivoval jsem dva Zweigely. Ten od Stanislava Veverky z Moravského Žižkova byl pěkný kulatý a s odbouranou kyselinou. Takže vyzněl trochu chuději, protože jsem ho pil až po lanžhotském zweigelu od Antonína Uhra, který měl výraznou kyselinu až do kyselého bonpari, višňovo-třešňovou.


Zase se mi líbil rýňák 2007 PS od hrušeckého vinařství Tichý s nazrálou až oxidativně vysokou barvou a rozinkovou vůní s koňakem a rumem v druhém plánu. Vůně varovala před zbytkovým cukrem, ale díky krásné kyselině to všechno pěkně drží pohromadě. A ocenil jsem i RŠ VzH hrušeckého Jiřího Nešpora, koncentrovaný šeďák s kořenitým závěrem. Z šardonek se mi zdála nejlepší ta z Vinařství Kosík. Krásnou voňavku předváděl tramín VzH od Miroslava Dohnala z Hlohovce, s typickým kořeněným závěrem chuti, koncentrované a jemné víno.

Objevem dne bylo Rulandské modré 2008 Jiřího Slunského z Valtic (pod Rajstnou, z místa s krásným výhledem na Valtice) s krásnou burgundskou vůní (višňový likér) a s dotekem tabáku (barik) a krásně ovocnou chutí - ostružiny, maliny, višně. Moravské rulandské, které se projevem blíží pravým burgundám. A dalším překvapením byl Cabernet Nitra týneckého Josefa Létala se štiplavě sudovou chutí.

Za týden je košt v sousedním Týnci, seznam všech koštů najdete tady. Jeďte taky!
 


Komentáře

1 Karel Karel | E-mail | 1. března 2010 v 9:25 | Reagovat

Charvát neboli Slovák je rozšířený i jinde a někteři vinaři ho dávají i na vesnické košty. Ty lesní jahody jsou cítit i v jiných vínech, které se Slovákem vylepšují. A burčák ze Slováku, to je aromatická bomba. Příště se zeptejte, jak se dělá

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama