Mercurey 2007, Chateau de Chamilly

18. února 2010 v 6:55 | Sklenička |  Jen tak
Bílé Cote Challonaise z Chateau de Chamilly bylo vůbec první víno, které jsem v roce 2005 koupil v burgundské vinotéce. Caveau Saint Antoine leží v Mercurey na příjezdové ulici ze severu, i loni jsem se tam zastavil a nostalgicky koupil tři lahve tohoto bílého Mercurey. A protože tu listopadovou sobotu jsem nemohl v ospalém Mercurey najít jiné otevřené vinařství nebo vinotéku, sjel jsem nakonec z hlavní silnice a vydal se k Chateau de Chamilly, abych nasál atmosféru francouzského venkova, kam se běžný turista nepodívá.



Projížděl jsem kilometry zelených pastvin s pasoucími se boeuf bourgignone a dokonce jsem našel i Chateau de Chamilly. Ze silnice nevypadalo nijak honosně, spíš jen jako velmi příjemné místo k životu. Ale to by se v slunečném listopadovém odpoledni dalo říct o celém Burgundsku.


Víno má příjemnou zlatožlutou barvu. Vůně má trochu ostřejší nástup s tóny květin, ananasu, meruněk a s náznakem minerality. Jemná chuť s výraznou kyselinou působí plně (až mám podezření na špetku zbytkového cukru) a svěže. Má příjemné tóny tropického ovoce a oříškový závěr. Moc se mi to líbí a je mi líto, že jsem se ulakomil a koupil jen tři lahve. Stálo asi 8 až 10 Euro.


Rodina Desfontaine vyrábí víno na Chateau de Chamilly už 150 let. Od roku 1999 vede podnik Veronique Desfontaine a její synové Arnaud a Xavier. Hospodaří na 16 hektarech ve vesnicích Saint-Gilles a Chamilly (Bourgogne AOC) a Mercurey (Mercurey AOC). Web je skoupý na informace a jen doporučuje podávat bílá vína při teplotě 9 - 11 stupňů. Ale Internet je veliký a bloggeři jsou jeho proroci, takže jsem nakonec objevil zajímavý střípek informace se vztahem k Chateau de Chamilly. Na blogu-Paperblogu tady je sestříhaný záznam z loňské sklizně na Chateau de Chamilly.


Uvidíte tam i školení česáčů, které provádí Arnaud Desfontaine. Nejsem si jistý, nakolik je přímá úměra mezi odstraňováním nahnilých nebo nedozrálých bobulí vína ve vinici při sklizni a čistotou vína, ale při porovnání s andělsky čistým chuťovým projevem vína mi to dává smysl.

 


Komentáře

1 Sajmik Sajmik | 18. února 2010 v 11:41 | Reagovat

Žádný "boeuf bourgignon" (sic), to je přece Charolaiský skot :-)

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 18. února 2010 v 11:46 | Reagovat

[1]: zatím je to charolais, ale bude z toho B.B. :o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama