Dvakrát měř, jednou řež!

24. února 2010 v 6:50 | Sklenička |  Jen tak
V pondělí jsme se ve Skleničkové Lhotě na prvním auditu ročníku 2009 sešli hned tři. Přijeli Marek Vybíral z vinařství Krásná Hora a emisar hned několika moravských vinařství MT, který přes den káže reduktivní vína, ale po večerech pije vlastní oxidativní.



Když si tak další večer dorovnávám vínem hladinku a vzpomínám na včerejšek, hned je mi líp. Desítka krásnohorských vín, čerstvě stočených ze sudu a nefiltrovaných, k nám dorazila po šesti stech kilometrech v autě a když jsme je podrobili nelítostné degustaci, v prvním dojmu ještě převažovala nehotovost a rozkolísanost. Naštěstí mi Marek nechal ty poloviční lahvičky v ledničce a následující večer se vína znatelně zvedla. Jakoby o půl roku vyzrála a jsou jaksi dospělejší.

Muškát jsem dnes večer přeskočil, ale první večer jsme ho porovnávali s muškátem 2008. Jasně, že nulaosmička byla o třídu lepší, ale projev mladého vína byl podobný, jako u staršího. Nuladevítka jde ve stopách úspěšné nulaosmičky, stejný projev, stejný styl včetně až mydlinkové vůně, jen ta vyzrálost nulaosmičky ještě chybí. Burgund bílý, pole sílí, vtipkoval jsem nejapně a zakalené RB 09 mi moc nejelo. Další večer už je všechno jinak, na tom vzorku jsem si poprvé všiml, jak si víno odpočinulo a zvedlo se. To bude v červnu dobré! Rulandskému šedému jsem o den dříve vyčítal, že je bez zbytkového cukru, ale na druhý den už je krásně plné a jemné.

Směs Chardonnay + RB pobyla tři měsíce v novém francouzském sudu a barikováním získala popelníková aromata. Včera se mi zdálo, že tři měsíce jsou akorát, ale další den se víno zjemnilo a klidně bych mu dopřál další tři měsíce v sudu. (Při prvním ochutnání jsme se shodli na tom, že to je krásné víno a upřímně se zasmáli historce, že místní komise mu nadělila 52 bodů ze sta. Dobrý příklad do článku o soutěžích vín, který jsem stále ještě nenapsal.)

Čisté Chardonnay s několika neplánovanými gramy zbytkového cukru a nebarikovaná směs Chard + RB budou taháky pro dámské publikum, i pro jemnost šardonky. Ta o den dříve nevynikla, nebo jsem ji nepostřehl, nevím, no co už... šardonka má krásnou odrůdově typickou vůni a dneska mi už zbytkový cukr nevadí, i když jinak hlásám, že šardonka se zbytkovým cukrem je omyl. Nenápadný jemný ryzlink stále nemůžu poznat a pochopit, budu si asi muset koupit dva nebo tři kartony, abych si vytvořil nějaký názor. Pinot Noir a Cabernet Moravia přeskakuju, ale CM 09 má zase podobný projev jako CM 06, který jsem vychválil a nominoval do prvních komunitních bedýnek.


Poznámky jsem si nepsal a do velkých myšlének o vyzrálých oxidativních vínech se pouštět nechci. Tak jen tolik: u desítky osičkovských vín mě překvapilo, jak malou roli hraje odrůda a jak moc se projevuje výrobní postup. Takže u mě vyhrála dvě vína, u kterých se odrůda prosazovala výrazně. Poslední chutnaný tramín a "meziročníkové cuvée" Zweigeltrebe. Zweigel jsem hned začal shánět, někde s těma oxidativníma vínama začít musím...

Původně jsem chtěl dnešní text nazvat Audit ročníku 2009, ale přísloví o dvojím měření mi nakonec přišlo výstižnější. Přesto dodám, že sezóna auditů mladého ročníku - moravských vesnických výstav mladých vín - už začíná. Seznam koštů je tady. Kam pojede pan Sklenička neprozradím, natruc těm, kteří mi nespravedlivě vyčítají, že tady na blogu všechno vykecám. Není to pravda a navíc nemám žádný zájem na tom, aby někdo vyfotil pana Skleničku v Buchlovicích nebo Tvrdonicích, když poruší životosprávu a je navalený.
 


Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 24. února 2010 v 8:39 | Reagovat

Zrovna ten Zweigelt není exkurzem do vyloženě oxidativních vín a je připraven v podstatě úplně normálně (pokud mne poznámky neklamou). Každopádně je to opravdu výborné víno!

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 24. února 2010 v 9:15 | Reagovat

[1]: to by odpovídalo :o) druhá půlka večera byla už čistá dojmologie, protože jsme prošli dvakrát za sebou krásnohorská vína (jednou bez MT, podruhé s MT, který na D1 nabral zpoždění), poznámky jsem si nepsal, takže mám osičkovská vína už jaksi rozmlžená.

3 Evas Evas | E-mail | Web | 24. února 2010 v 15:42 | Reagovat

Všechno jsme to chutnali už v listopadu, to byly většinou ještě šťávičky :-) Už se těším na otevřené sklepy, teda jestli letos v Poddvorově budou...

4 PepaK PepaK | E-mail | 25. února 2010 v 15:08 | Reagovat

V úterý jsem shodou okolností kupoval u Vybíralů vína a vyprosil jsem si vzorek popisované směsky Cha + RB v bariku, kterou jsem měl možnost ochutnat asi před 2 měsíci. Dovolím si doporučit, velmi zajímavé. Jestli to tak půjde dál začnu chválit I jejich bílá vína. :-)

5 MT MT | 27. února 2010 v 13:23 | Reagovat

No tak za prvné formulaci "oxidativní" si každý představí s oxidázkou, spíš bych to formuloval jako vína s nízkou hladinou síry. Dále si musíme uvědomit, že ten pinot chtěl do karafy, my to pili hned po otevření, kdy ti to dává jen najevo "teďka mě sakra ještě nepij, potřebuji se rozdýchat a protáhnout".
Co se odrůdovosti týče - jak můžeš vědět, že výrazná primární aromatika daného vína je ona odrůdová typika ? Odrůda se může profilovat spousty způsoby, akorát že se dneska adoruje a mluví jen o jednom a to jsou primární ovocitá (až místy dle Miloše infantilní) aromata. Zkus říct o jurském víně, o sherry, o tokaji, o víně kachetinským způsobem dělané, že je neodrůdové .)) Prostě i svět vína je barevný a ne černobílý nebo šedý.
Jinak zweigelt je sice dělaný bez síry (protože ji nepotřeboval, tak proč ji tam proboha dávat), ale je to normální nekomplikované červené víno za 130,- kč, které se prostě zharmonizovalo delším ležením v sudech, nevím, proč se většina moravských červených lahvuje do 10 měsíců :-/ škoda pro víno i pro konzumenta, potažmo špatná reklama pro vinaře, v silném argumentu lidí, že se červená Morava nedá pít.
Ohledně toho vína bez velkého síření se chystám po té bio konferenci sesmolit článek, protože mě opravdu pár věcí rozladilo u degustace rádoby odborníků, kteří se akorát poplácají po zádech mezi sebou, že to stejně dělají dobře, jen aby jim do toho proboha nikdo nekecal.
Fuj, jak se někteří chovali k přineseným vzorkům, a to spousta z nich hodnotí na soutěžích i mezinárodních. Smutné ...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama