Inferno z Valtelliny

4. ledna 2010 v 6:45 | Sklenička |  Recenze
Velkou radost mi udělalo silvestrovské číslo Reflexu! Nejen článek Dana Hrubého Naučme děti pít! (názory PhDr. Václava Budínského jsou možná radikální, ale po všem mediálním strašení alkoholem to asi muselo přijít), ale i test příchylnosti českých celebrit k politikům. Použitá metoda je sice originální asi jako kombinace párek a pivo, ale výsledky jsou nečekaně povzbuzující. Sagvan Tofi se prezentuje jako elegantní střihoun a Eva Eichmajerová, v médiích obvykle zobrazovaná jako špičková kurtizána, z testu vychází jako konzervativní dáma. Asi to není výsledek, který redaktoři Reflexu očekávali, ale je to bezva! (Dál už to bude zase o víně - Peklo z plastelíny :)



Celým názvem Inferno 2003, výrobce Conti Sertoli Salis, Valtellina Superiore DOCG, Itálie. Koupil jsem z čiré zvědavosti týden před vánoci v La Vecchia Bottega na pražské Národní třídě. S Valtellinou jsem se v lahvi ani ve skleničce dosud nesetkal. V obchodě měli ještě dvě další lahve s vyšším alkoholem (14,5%) a vyšší cenou, tahle se mi zdála přijatelná cenou (598 Kč) i obsahem alkoholu (12,5%). Malá apelace Valtellina je v severní Itálii, až u švýcarských hranic, tam co si marně plánoval svoje poslední Vlčí doupě Mussolini.

Ještě že mě dávný článek punkera Vinografa varoval, jinak bych byl v pokušení víno rychle zatratit. Barva je skutečně nezapomenutelná, asi jako by měl světlý, přezrálý a naoxidovaný Pinot Noir. Vinograf psal o kalném výtoku z rezatých trubek, to je sice hodně expresivní, ale pocitově docela přesné. Vůně je jemná, pokud jde o intenzitu, ale poměrně komplexní pokud jde o škálu podnětů. Decentní ovocnost je přikrytá skládkou zrezivělých plechů, zednických odpadků, zetlelé trávy a příjemné bylinkové apatyky. Tři hodiny po otevření se ve skleničce objevují aromata čokolády a griotky. Ve starobyle vesnické chuti příjemná ovocnost, nepříjemně výrazné třísloviny a neznámá léčivá tinktura. Chuť taky vyluští tajemství podivně narezlé barvy, je tam zřejmá oxidace, ale díky zmiňovanému článku je jasnější, že oxidace je tam záměrně zakomponovaná a nevznikla jako nehoda.

Dva závěry: jednak se ukazuje, že samotná smyslová analýza bez znalosti pozadí a kulturních souvislostí prostě nestačí a může snadno oklamat. Víno pochází z odrůdy Nebbiolo (95%) a byl bych zvědavý, jak by dopadlo při slepém testu, schované mezi klasickými Baroly (a že by to byla prča, přihlásit Valtellinu do testu mezi Nebbiola :). Druhý závěr je, že za necelých šest stovek si víno podruhé nekoupím a při příštích cestách do Itálie se údolí Valtelliny klidně vyhnu. Kdybych měl soudit jen podle vína, čekal bych ve Valtellině málo slunka a spoustu krápníkových jeskyní. Stalaktity a stalagnity? Je to zajímavé vybočení, ale fanouškem se nestanu.
 


Komentáře

1 Vosisko Vosisko | 4. ledna 2010 v 17:49 | Reagovat

Ty Sklendo, jak můžeš soudit vinařskou oblast na základě jedný lahve? Pár Valtellin už jsem vypil, ale tvůj názor nesdílím. Například Nino Negri dělá velmi zajímavé vína a stojí někde okolo 8€. Ale je fakt, že vína to jsou osobitá. Ostatně i Barolo každý nemusí.

2 Sklenička Sklenička | E-mail | 4. ledna 2010 v 19:28 | Reagovat

[1]: To máš pravdu, to bych neměl :) ale já jsem jen napsal, že to víno má podobnej projev jako to, o kterým psal Vinograf, a že mě ten projev moc nebere. Klidně dám Valtellině další šanci, zejména jestli ji nějaký kamarád přinese :) Mimochodem pil jsem týden na to Barolo 04 od tebe, a přestože jsou ze stejné odrůdy, těžko si představit odlišnější vína.

3 Vosisko Vosisko | 5. ledna 2010 v 12:04 | Reagovat

Právě proto jsem ty Valtelliny ochutnával, abych porovnal Nebbiolo z hor s Nebbiolem z Piemontu. Já byl letos na dovolené v Lombardii a musím říct, že jsou tam vína neuvěřitelně zajímavé a pestré. A jak ti chutnalo to Barolo?

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 5. ledna 2010 v 12:12 | Reagovat

[3]: Barolo chutnalo moc, napsal bych ti to soukromě, úplně mě to nakoplo k další cestě :) a koukal jsem, že výrobce dokonce provozuje ubytování! Ještě nevím, jestli se osmělím o Barolu napsat i sem, protože mám s B. málo zkušeností.

5 Ondra Ondra | E-mail | Web | 7. ledna 2010 v 11:04 | Reagovat

No hele, uvedená lahev stojí u zdroje kolem 6 eur, je to základní víno od průměrnýho výrobce. Valtellina má rozhodně na víc, ale díky nekonkurenci dovozců tady z toho všichni dělaj drahotu. Doporučuju ti vytrvat a zkoušet, budeš odměněn ;-)

6 Sklenička Sklenička | E-mail | 7. ledna 2010 v 11:19 | Reagovat

[5]: tak to jsem koupil Euro za stovku :/ to se mi zdá i na pražské poměry přehnané. Kdybych za to dal 6 Euro, to by se to experimentovalo radostněji, ale když má prodejce hned vedle jinou Valtelínu za 1.000 Kč, tak brzdím, dávám blinkr a odbočuju do Barola, kde za 1.000 už dostanu docela luxusní vínko.

A mimochodem, hned na to jsem našel snad tři druhy valtelín v Globusu, ceny do 400. Jen jsem kroutil hlavou, co si s tím počnou typičtí zákazníci Globusu, jestli tam bude zase ta oxidace a rez.

7 Kulda Kulda | 24. října 2010 v 11:07 | Reagovat

Jezdím tam poměrně pravidelně, nějakoui valtellinu přivezu, vesměs to jsou výtečná vína. Taková Sassela, to je nádhera. Jak vinice v kopcích, tak vína.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama