Cokoli kromě vlašáku

21. ledna 2010 v 6:50 | Sklenička |  Komentáře a plky
K lednovému povídání u vína s návštěvou jsem otevřel devítivoltovou Moselu, Riesling 2008, Weingut Schloss Lieser (za 280 Kč v restauraci Na Štěpáně). Nebyla to dobrá volba, protože zmíněná návštěva preferuje (a vyrábí) vína autentická (spontánní?) a tahle Mosela je samozřejmě reduktivní. Lipově a citrusově voňavá, typicky moselsky šťavnatá i nasládlá, s jemným perlením, lehoučká a svěží. Ale na tom nezáleží, protože víno samotné dnes popisovat vůbec nechci.



Jen mě tenhle základní ryzlink nakopl k jednomu povzdechnutí. Jaká by to byla paráda, kdyby stejně dobře bylo identifikovatelné i moravské víno! Z pohledu spotřebitele bych to vyjádřil naopak: kéž by bylo při koupi moravského vína předem jasné, co bude v lahvi, tak jako je to u moselského ryzlinku!

Když si jdete koupit víno do samoobsluhy, je to loterie. Koupíte moravský ryzlink, ale předem nevíte, jaký bude. Nanejvýš se z etikety dočtete suchý - polosuchý - polosladký. Přesto se můžete dočkat překvapení v podobě nečekaného obsahu cukru nebo kyselin a celkového projevu vína. Když koupím moselský ryzlink, burgundskou šardonku nebo Sauvignon od Loiry, můžu se spolehnout i na to, jaké víno v lahvi bude. Podobně vás nenechají na holičkách v Chianti, v Barolu nebo v sousedním Rakousku.


Určitě teď někoho napadne argument o globalizaci chutí a o tom, že by tahle snaha vedla k uniformitě vín. Přesto ve velkých "světových" vinařských oblastech postupují právě takhle. Vyberou a podporují jednu nebo víc odrůd, které se pro tamní podmínky hodí. (A tím vlastně omezují ty ostatní.) Podporují vína směřující k nějakému ideálnímu aromatickému a chuťovému projevu (a tím vlastně omezují ta ostatní). Každý vinař si sice může třeba v Chianti vysadit ryzlink (nebo v Poysdorfu Sangiovese), ale nemůže využít společmou marketingovou podporu určenou pro Chianti (nebo v Poysdorfu pro GV). Namísto uniformity vín vede apelační politika ke zvyšování kvality vína a k jeho prosazení na trhu.


Určitě spousta domácích milovníků vína řekne, že by byla škoda omezit podporu vinohradnictví jen na některé odrůdy. (To jen mně se zdá padesát schválených domácích odrůd příliš mnoho?) Nebudu zmiňovat vinice chvatně vysázené před pár lety s občas nevhodnou odrůdovou skladbou, přesněji řečeno nevhodné odrůdy na pozemcích vhodných pro úplně jiné odrůdy. Jen namítnu jedno: je-li například Pálava přírodní rezervace (a CHKO) a je tedy zakázáno postavit na ní zásobník na ropu nebo restauraci McDonalds, proč by nemohlo být zrovna tak zakázáno vysazovat tam Cabernet Sauvignon nebo Merlot (nebo cokoli kromě vlašáku :o) ?
 


Komentáře

1 vm vm | 21. ledna 2010 v 10:00 | Reagovat

Jistě, z pohledu vinného nadšence, kteří píší blogy a jezdí do Burgund ano, tohle má logiku, pro člověka pro ěnjž je víno sice koníčkem, ale celkem podobně jako to že si jde dvakrát týdne zahrát tenis, by to bylo špatně.

Na otevřených sklepech a cestování na Moravu za vínem je zajímavá PRÁVĚ DRUHOVÁ PESTROST, kdyby všichni dělali Vlašák, byť mnohem lépe než dnes, ať si ho všichni strčí za klobouk...nuda

2 Tom Tom | E-mail | Web | 21. ledna 2010 v 10:45 | Reagovat

Nic nezakazovat. V6dyť by odpadlo to naše "bádání" a hledání a vybírání, co je odkud a od koho nejlepší. Pak si každý může vybrat, že rýňák koupí tady od toho a Frankovku tady od toho atd. To má taky svoje kouzlo :)

3 Krakonos Krakonos | 21. ledna 2010 v 10:46 | Reagovat

V jednom nejmenovanem miste je 238 ha vinic, 512 vyrobcu vina a kazdy ma v prumeru 14 odrud :-@, dva radky toho a dva onoho, nedovedu si fakt predstavit, jak z toho muze vzniknout odrudove vinko.

4 AJAM AJAM | 21. ledna 2010 v 14:45 | Reagovat

Souhlas s celým článkem, ovšem až nad ten nadpis. Myslím, že jsem nějaké to bílé již ochutnal a pokud jde o Moravu zvláště bylo mezi nimi právě nemálo dobrých vlašáků. Je to právě jedna z mála odrůd která se tam hodí.

5 Tomáš M. Tomáš M. | E-mail | 21. ledna 2010 v 15:44 | Reagovat

No nevím, osobně hlasuji pro nějaký rozumný kompromis mezi těmito dvěma přístupy. Byl bych rád za větší rozšíření něčeho, čemu se blíží na Moravě VOC Znojmo. To by zajistilo možnost zakoupit kdykoliv kdekoliv určitý slušný standard vína z Čech a Moravy. Ale zároveň bych byl nerad, kdyby se odrůdová různorodost zejména v celkovém souhrnu vinařů v Čechách a na Moravě měla nějak radikálně omezovat.

Samozřejmě by se mi líbilo, a ono se to tak beztak děje, že se ten který vinař i v závislosti na oblasti soustředí na pár odrůd, které má osvědčené a které dělat umí. Ale to by nemělo znamenat, že vinař o deset kilometrů dál v sousední obci, nemůže mít odrůdy úplně jiné. Burgundsko prostě z Moravy mít nechci, oboje má svojí svébytnost a kouzlo.

6 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 21. ledna 2010 v 20:48 | Reagovat

[1]: druhová pestrost je dobrá, ale některé odrůdy patří na vápenité půdy a některé zase na jiné. Deset odrůd po sto hlavách na jedné vinici prostě nemůže dopadnout dobře, myslím si. Podobně jako mullerka na jižní stráni a CS na severní :o)

[4]: Nadpis byl původně jiný, ale když jsem to dopsal, všiml jsem si poslední věty a dal ji do titulku. Ona tam totiž bez souvislosti vyzní přesně opačně, než jak byla napsaná na konci. Byl jsem zvědavej, jestli si toho někdo všimne :o)

[5]: První zprávy o startu VOC Znojmo byly zajímavé, ale potom to utichlo a šmytec? Ad "Burgundsko prostě z Moravy mít nechci" - máte definitivně pravdu :o))) to by byla hrůza...

7 MT MT | 21. ledna 2010 v 23:57 | Reagovat

bohužel Morava bude spíš typická tím, že tu bude vysoká variabilita odrůd, ale chce to vývoj ... ono se to zúží u těch vinařů, co budou chtít posunout révu k maximální osobitosti.
A jinak návštěva zklamána nebyla .)  jen prostě to burgundsko ve svém projevu více sedlo do rozpoložení, nic víc a nic míň .)

8 Tomáš H. Tomáš H. | 4. února 2010 v 0:14 | Reagovat

Klidně by určitá redukce povolených odrůd mohla nastat, ale byl bych raději, kdyby k tomu sáhli vinaři sami, bohužel mají tendenci nabízet "plný sortiment" i za cenu že půlka z toho je navoněná bída. Rakouští sedláci nejsou hloupí, když kolem Poysdorfu mají na 70% GruVe, zbytek jim nechává prostor na vlastní experimenty, pobavení a specialitky.

9 MT MT | 5. února 2010 v 0:08 | Reagovat

Souhlasím, jinak (beze snahy něco hanět) vinné experimenty s GV v okolí Pysdorfu bych rád ochutnal. Nejsem si vědom, že by tam někdo dotahoval veltlín v duchu ať se projeví v co největší expresi neznásilněné technologií. Ale možná se pletu, a rád se budu plést.

10 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 5. února 2010 v 4:40 | Reagovat

[9]: já jsem (8) pochopil tak, že zbylých 30 neveltlínských procent je prostor pro experimenty :)

11 MT MT | 5. února 2010 v 23:43 | Reagovat

hm, jansě, zase klapky .)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama